Title of a News Article

Türkiye'de dengeleri değiştirecek İdlib hamlesi

.

Türkiye'de dengeleri değiştirecek İdlib hamlesi
banner206
 Terör örgütleri için çember daralıyor. Türkiye, Afrin sınırına askeri üs kurmak için harekete geçti.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın vardığı mutabakat sonucunda ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan edilen İdlib’de üç milyon sivilin güvenliğini korumak ve Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılan bölgeyi genişletmek için gerçekleştirilen intikal operasyonu dün de devam etti.

Dün sürpriz bir şekilde PYD işgalindeki Afrin’e yakın Atme bölgesinden Türk askeri delegasyonunu taşıyan üç araçlık konvoy güvenlik duvarının kaldırılmasıyla İdlib’e giriş yaptı. Türk delegasyonu bölgeye giriş yapmadan önce fırtına obüslerinden 5 el atış yapıldı. Önceki gün bölgeye giren ÖSO’ya destek amacıyla yapılan atışların ardından bölge temizlendikten sonra araç konvoyu silahlı muhaliflerin denetiminde İdlib’e girdi. Bu sırada iki İHA istihbarat toplamak için kentin kuzey kısmında uçuşlar yaptı. Askeri delegasyon kentin kuzeyinde yer alan Daretül İzze üzerinden Şeyh Berekat tepesine ulaştı.

 

TÜRKİYE ASKERİ ÜS KURUYOR

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Afrin sınırında bulunan Şeyh Berekat tepesine bir askeri üs kurulması hedefleniyor. Astana’da varılan mutabakat sonucunda İdlib intikali kentin güvenliğini sağlayacakken, diğer yandan kuzeydeki Afrin’de bulunan PYD kuşatılmış olacak. İdlib’in güvenliği ile birlikte bir diğer hedef de Fırat Kalkanı bölgesiyle İdlib arasında bir kuşak oluşturmak. Şeyh Berekat’a kurulacak askeri üs ve sınıra yerleşecek Türk askeri bu plan doğrultusunda atılan adımlardan biri olacak. Böylelikle hem HTŞ militanlarının sınırlardaki denetimi kırılacakken, hem de Akdeniz’e ulaşmak isteyen PYD/PKK koridorunun önü kesilmiş olacak.

 

‘NATO MÜTTEFİKİMİZE DESTEK VERİYORUZ’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Ortadoğu Masası Sözcüsü Eric Pahon, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin İdlib ilinde ateşkesin korunmasına yönelik hamlesi konusunda,  “NATO müttefikimiz Türkiye’nin sınırlarını koruması ve terörle mücadelesi ve terör örgütlerinin güvenli bölgeler oluşturmalarını engelleme çabalarını destekliyoruz.” açıklaması yaptı. Pahon, şu aşamada operasyona katılmadıklarını ve teröristlerin Suriye’de Esad rejimi sayesinde güçlendiğini belirtti.

 

Kaynak: Star

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2017, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195