Title of a News Article

Türkiye’ye küstah tehdit!

 Türkiye’ye küstah tehdit!
banner206

CHP lideri, yaptığı bozkurt işaretiyle ilgili yöneltilen eleştirilere, "Her kesimden oy istiyoruz. Ben hala devrimci Kemal'im." şeklinde yanıt verdi.

Suriye'de iç savaş devam ederken Şanlıurfa'nın Birecik sınırları yakınlarında bulunan Süleyman Şah Türbesi Irak Şam İslam Devleti örgütünün tehdidi altında.

 

3 GÜN SÜRE TANIDILAR

Irak Şam İslam Devleti Örgütü dün gece yayınladığı bildiride Süleyman Şah Türbesi 3 gün içinde boşaltılıp Türk bayrağı indirilmediği takdirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu.

 

"TÜRBEYİ YERLE BİR EDERİZ"

Örgüt sözcüsü Youtube üzerinden yayınladığı videoda "Süleyman Şah türbesinde ki Türk askerleri orayı boşaltması için 3 gün süre veriyoruz. 3 gün içinde türbeyi boşaltıp Türk bayrağını indirmedikleri takdirde türbeyi yerle bir edeceğiz." diye konuştu.

 

KILIÇDAROĞLU UYARMIŞTI

Geçtiğimiz gün Samanyolu Haber'e konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e bir çağrı yaparak, Başbakan Erdoğan'ın Süleyman Şah Türbesi konusunda orduyu Suriye'ye sokmak isteyebileceği öne sürdü ve Genelkurmay Başkanı Özel'i dikkatli olması konusunda uyarmıştı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Seçimlere giriyoruz. Bizim gazetelerde küçük küçük haberler alıyor. Süleyman Şah Türbesi'ne saldırılar olacak vesaire diye. Bizim sınırımızdan 30 kilometre içeride, Suriye'de. Seçimlerden önce orduyu Suriye'ye sokmak isteyebilir. Buradan Genelkurmay Başkanına seslenmek isterim, Türkiye'yi maceraya sokmayın. Hele hele şaibeli bir Başbakan varken, hele hele bu ülkenin Genelkurmay Başkanını terörist olarak içeriye atmış bir kişi varken. Oraya herhangi bir saldırı yok. Ama bir provokasyon olabilir. Erdoğan orduyu oraya sokmak isteyebilir. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Türkiye'nin maceraya ihtiyacı yoktur. Ortadoğu bataklığına Türkiye'nin girmeye hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. Bununla ilgili bazı duyumlar var."

 

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİN TARİHÇESİ

Süleyman Şah Türbesi, ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır. Türbe'de, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin dedesi ve Ertuğrul Gazi'nin babası olan Süleyman Şah'ın naaşı bulunmaktadır.

 

TÜRK ASKERİ TARAFINDAN KORUNUYOR

Süleyman Şah yeni yurtlar aramak amacıyla boyu ile birlikte Fırat kıyısına geliştir. Kayı boyu'ndan iki asker ile Caber'e gitmek için Fırat Nehri'nden geçerken boğularak vefat etmiştir. Ölümünden sonra beraberindeki iki adamı ile Caber Kalesi'nin eteklerindeki bir kümbete gömülmüştür. Türbe ve Caber Kalesi, Osmanlı Devleti yıkılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması'na göre kale ve türbe Türkiye'nin toprağı sayılmıştır. 1938′de Türbe yanına Jandarma Karakolu İnşaa edilmiş. Toprağın ve Türbenin korumasını Türk Askeri yapmaya başlamıştır.

1973 yılında Suriye Hükümeti Tabka Barajı'nın yapımının bitirileceğini ve türbenin Esed Baraj Gölü'nün suları altında kalacağını bildirmiştir. Bu yüzden türbe ve karakol Halep İline bağlı Karakozak Köyündeki 10.096 m²'lik yeni yerine taşınmıştır.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2014, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195