Title of a News Article

Urfa'daki de projenin biteceği tarih açıklandı

Urfa'daki de projenin biteceği tarih açıklandı
banner206

Suruç Ovaları Tahliye Kanalı Açılması ve Sanat Yapıları 1. Kısım inşaatı işinde çalışmalar tam hız sürüyor. DSİ'den yapılan açıklamaya göre, Projeyle Suruç ve civardaki arazilerde yerleşim yerlerinde taban suyu yükselmesine bağlı su baskınları önlenecek ve çiftçilerin daha verimli ziraat yapması sağlanacak.

Suruç Ovası'nda tahliye kanallarının açılması, üzerindeki sanat yapıları ile işletme ve bakım yollarının yapılması ve 2. toplulaştırma çalışmalarını muhtevasında bulunduran ''Şanlıurfa ve Suruç Ovaları Tahliye Kanalı Açılması ve Sanat Yapıları 1. Kısım'' inşaatında çalışmalar sürüyor. 

DSİ suyun her damlasına sahip çıkıyor

DSİ açıklamasında şöyle denildi: 

'Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Şanlıurfa ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor. 

38 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmaları yapılacak

Bu kapsamda Şanlıurfa ve Suruç Ovaları Tahliye Kanalı Açılması ve Sanat Yapıları 1.Kısım İnşaatı iş kapsamında öncelikli olarak 58 adet köyü kapsayacak şekilde 38000 hektar alanda toplulaştırma çalışmaları yapılacak.  207,053,81 metre uzunluğunda tahliye kanalı açılacak olan projede, işletme ve bakım yolları inşaatına başlanacak. Tahliye kanallarının açılması ile birlikte 159 adet yol geçişi-menfez, 8 adet kavşut yapısı, 43 adet kasis yapısı inşa edilecek. Ayrıca tahliye kanallarının yerleşim yerlerinden geçen kısımlarında tedbir amaçlı tel çit imalatı ve yol geçişleri ile kesiştiği kısımlarında ise 155 m otokorkuluk imalatı yapılacak.  

Taşınmazlara daha kolay ulaşılacak

Toplulaştırma çalışmaları kapsamında yapılacak blok ve parselasyon planları ile; aynı hak sahiplerine ait tam veya hisseli, birbirlerine uzak, geometrik şekilleri bozuk, ulaşım imkânları yetersiz olan taşınmazlar bir araya toplanarak yol ve su hatlarına cepheli, geometrik şekilleri düzgün yeni taşınmazlar oluşturulacak. Böylelikle üreticiler yeni taşınmazlarına daha kolay ve daha kısa yoldan ulaşacak, gün içerisinde bir parselden bir parsele gitmeden aynı taşınmaz üzerinde çalışma imkânı bulacak ve en az maliyetle üretim yapabilecek. 

Ekonomik değeri yüksek ürünler üretilecek

Tahliye kanallarının açılması ile birlikte ise taban suyu düşürülerek tarım arazilerindeki tuzlanma önlenecek ve tarımsal verimlilik artırılacak. Artan tarımsal verim ile birlikte yöre halkı ekonomik değeri yüksek ürünler üretmeye devam edecek. Ayrıca tahliye kanallarının açılmasıyla yağışlı mevsimlerde yöre çiftçimizi mağdur eden sel ve taşkınların önüne geçilecek.''

167 milyon TL maliyeti olan ''Şanlıurfa ve Suruç Ovaları Tahliye Kanalı Açılması ve Sanat Yapıları 1. Kısım İnşaatı'' işinde çalışmaların 2022 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195