Title of a News Article

Urfa dersi için protokol imzalandı

.

Urfa dersi için protokol imzalandı
banner206

Şanlıurfa’daki üçüncü sınıf öğrencilerinin Şanlıurfa Kent Tarihini ve Kültürünü öğrenmelerine yönelik örgün öğretim müfredatına dâhil edilecek olan “Şanlıurfa Dersi” protokolü Valilikte imzalandı.

Erken yaş döneminde Şanlıurfa ve ilçelerinde öğrenim gören çocuklara Şanlıurfa’nın kültürel değerleri ve potansiyellerini aktarmayı amaçlayan dersin protokolünün imza töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; bu tür derslerin yaşanılan şehrin, çocuklara iyi ve doğru bir şekilde tanıtılması için gerekli olduğunu belirtti. Çalışmaya katkı veren kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasına devam eden Vali Tuna: “Şanlıurfa’da 2 milyon insan yaşıyor. Bu insanlar içinde yaşadıkları şehri ne kadar iyi tanıyorlar. Bu noktada bu ders önemli bir ihtiyaçtı. Bu fikri getirdiği için öncelikle Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemiz ve Harran Üniversitemize de katkı verdikleri için teşekkür ediyorum. İl Kültür Müdürlüğümüz ve Şurkav da ilin kültürel yönden sahip olduğu zenginlikleri ile ilgili gerekli kaynak ve materyalleri sağlamak adına üzerlerine düşeni yapacaklar. Kurumlarımızın işbirliğiyle böyle güzel bir olayı hayata geçiriyoruz. Bu büyük bir eksiklikti. Diğer şehirlere de örnek olmasını diliyorum. İlimiz ve çocuklarımız için hayırlı olsun” dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise imza öncesi yaptığı konuşmada: “Çok erken yaşta çocuklarımız tarafından Şanlıurfa’mızın tarihinin, coğrafyasının, mimarisinin, sanatının, kültürünün öğrenilmesi amacıyla bir dersin konulması yerel anlamda çok önemli bir gelişmedir. Ağaç yaşken eğilir. Kendi kültürünü, tarihini, mimarisini bilmeyen bir gençliğin diğer kültürleri ve tarihleri bilmesi de mümkün görünmüyor. Bu yüzden bu projeyi çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Tüm imkânlarımızı azami düzeyde seferber ederek katkı vermeyi kararlaştırdık. Protokolümüzün Şanlıurfa’daki tüm çocuklarımıza ve Milli Eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Çalışmanın diğer bir destekçisi olan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ise: “Yaptığımız çalışmaların pratiğe yansıması açısından Milli Eğitim Müdürümüzü tebrik ediyoruz. Artık milli kültürümüz devreye girmek zorunda. Çocuklarımıza birinci sınıfta Paris’i öğretiyoruz ama Şanlıurfa’yı öğretmiyoruz. Aidiyet duygusu çocukların eğitiminde pedagojide çok önemli bir şey. Çocukların aidiyet hissetmesi lazım. Bunu hissedebilmesi için çocuğun kültürüne değer vermesi, Şanlıurfa’nın kıymetli olduğuna inanması lazım. Paris’in kıymetli olduğuna inanırsa Paris’e hayranlık besler. Büyüyünce de buradan değil de Paris’ten alınan malın kaliteli olacağına inanır. Çok zengin bir kültürümüz var. Şu anda batı emperyalizminin verdiği imajla çocuk ODTÜ’yü bitiriyor ama hala ben kendi başıma bir şey yaparım inancına sahip değil. Bunun sebebi bu aidiyet duygusu. Aidiyet duygusu olmayınca çocukta zekâ var ama Avrupa’dan tasdik alırsam bu ürün iyi hale gelir inancı yerleşmiş. Bu da ilkokuldayken yerleşen inancın üniversitedeki tezahürü oluyor. İnşallah bu tür dersler bunun üstesinden gelecek. Millileşme adına bunun devamı gelecek diye inanıyorum” cümlelerine konuşmasında yer verdi.

Protokolde imzası bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına konuşan Aydın Aslan ise; “Gerçekten önemli bir proje. Çocuklarımız kültürü öğrenecek ama ben işin başka bir boyutunun da olacağını düşünüyorum. Binlerce yıllık bir kadim kültürün mirasçıları olduklarını öğrenecek çocuklarımızın daha özgüvenli olacağına ve dünyaya bakış açılarının çok daha farklı olacağını düşünüyorum. Bu açıdan bu çalışmada emeği geçen herkese bir Şanlıurfalı olarak teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak projenin yürütücüsü olan Milli Eğitim Müdürlüğü adına konuşan Şerafettin Turan ise: “Şanlıurfa ile ilgili programımız ve müfredatımız hazırlandı. Sayın Valimizin de onayından geçti. Artık bugün itibariyle ilkokul 3. Sınıflarda bir il tarihiyle, geleneğiyle, göreneğiyle ders olarak okutulacak. Bir il ders olarak okutulması gerekiyorsa bence bunun Şanlıurfa olması gerekiyor. Bu dersin okutulmasında emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sayın Rektörümüze, İl Kültür Müdürümüze, Milli Eğitim camiamıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan protokol katılımcı kurumların yöneticileri tarafından imza altına alındı.

Şanlıurfa Dersi’yle hiç bir gelir grubu ayrımına gitmeden kent içerisinde yaşayan tüm ilkokul 3. Sınıf düzeyindeki çocukların günün öğrenme tekniklerinden faydalanarak yenilikçi bir yöntem kullanarak, Şanlıurfa Kent Tarihi ve Kültürünü derinlemesine öğrenmesi amaçlanıyor. Dersin amaçlarından biri de, kültürel değerleri ve potansiyelleri, eğitimin en verimli çağı olan erken yaş döneminde, özellikle de örgün eğitim müfredatı içinde Şanlıurfa ve ilçelerinde öğrenim gören tüm çocuklara aktarmak ve temel bir altyapı bilgisi kurmak olarak belirlendi. Paydaşlar ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce geliştirilecek ve ön çalışmaları yapılacak bu projenin, orta ve uzun vadede, şehrin genç neslinin, kentlilik bilincini, yerel ve çevresel farkındalıklarını, kültürel çeşitlilik ve hoşgörü duygularını geliştirmede büyük katkısı olması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 13:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195