Title of a News Article

Urfa, İstiklal madalyasına kavuştu

Urfa, İstiklal madalyasına kavuştu
banner206

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıl dönümü dolayısıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve bakanların katılımıyla Şanlıurfa’ya istiklal madalyası verildi.

Kapalı spor salonunda düzenlenen programda Başbakan Davutoğlu ve TBMM Başkanı Kahraman salona girerek, vatandaşları selamladı. Ardından Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş savaşında hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı, daha sonra İstiklal Marşı okundu. Kuran-i kerim tilavetiyle devam eden programda Urfa’nın kurtuluşu ile ilgili kısa film izletildi.

 

BAKAN ÇELİK: BİRLİĞİMİZE, BERABERLİĞİMİZE KAST ETMEYE ÇALIŞANLAR ŞANLIURFA’NIN GEÇMİŞİNE VE 12’LERİNE TOSLAYACAKSINIZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada, terör örgütlerine sert mesajlar vererek, Birliğimize, beraberliğimize kast etmeye çalışanlar Şanlıurfa’nın geçmişine ve 12’lerine toslayacaksınız. Sizler 1 Kasımda bizleri gönderirken dedik ki bizleri dimdik gönderin gerisine karışmayın. Bu ekip hizmet ekibidir hizmetler yağacak çok şükür Allah’a hamd ediyoruz bakanlar kurulu Şanlıurfa’mızda.” Dedi.

Bakan Çelik, “Şanlıurfa için bugün tarihi bir gün bugün gurur günü, bugün Şanlıurfa için kurtuluş günü bugün Urfalının destan yazdığı gün, bugün istiklal madalyasını alma günü, bugün Şanlıurfalıların coştuğu gündür. Öncelikle bize Şanlı bir geçmişi miras bırakan vatan, bayrak ve ezan için canından geçen 12’leri ve bütün milli mücadele kahramanlarını rahmetle, minnetle anıyorum. Bir tarih yazanlar var bir de tarih okuyanlar var. Şanlıurfa’nın yiğit evlatları 96 yıl önce canlarıyla, kanlarıyla tarih yazdılar. O tarihi okuyamayanlar veya okumaktan aciz olanlar birliğimize, beraberliğimize kast etmeye çalışanlar başaramadınız, Allah’ın izniyle bundan sonra da başaramayacaksınız. Şanlıurfa’nın gazisine geçmişine ve 12’lerine toslayacaksınız ve yerle yeksan olacaksınız. Şanlıurfa 523 bin Suriyeli kardeşiyle ekmeğini paylaşıyor, varsa başka muhtaç olan milletle onlarla da Şanlıurfalılar ekmeğini paylaşmaya hazır. Biz ekmeğimizi, lokmamızı paylaşırız, böleriz ama asla ve asla vatanın bölünmesine müsahama göstermeyiz. İstiklal madalyasını birliğimizin, kardeşliğimizin nişanesi olarak bütün Urfalılar olarak başımızda taşıyacağız. Şanlıurfa’ya bu hakkın teslim edilmesinde emeği geçen yani istiklal madalyasının Şanlıurfa’ya verilmesinde emeği geçen başta en kısa süre içerisinde meclisten yasa geçer geçmez hemen onaylayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, yasa teklifi meclise geldiği zaman mecliste bir an önce gündeme oturması için her türlü desteği veren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman beye 11 Nisan Şanlıurfa için çok önemli madalyayı Urfa’ya getiren Sayın Başbakanımıza, milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Son olarak kolumu salladım toplar oynadı kara taş içinde çete kaynadı yaşasın Urfalılar teslim olmadı. Yürü yürü kumandanım yürü çetelerim gidiyor dönmüyor geri, buradan sesleniyoruz herkes bilsin Şanlıurfa huzur şehri, gününüz aydın olsun diyorum.” Diye konuştu.

 

KURTULUŞ COŞKUSU CANLANDIRILDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in konuşmasının ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi Kurtuluş savaşına ilişkin canlandırma yaptı.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ÇOK AZ KARAR 1 HAFTADAN KISA SÜRE İÇİNDE GEÇMİŞTİR

İstiklal madalyası kararının 1 haftadan kısa süre içerisinde meclisten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hemen onaylandığını vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Aziz Şanlıurfalılar peygamberler, istiklal şehrinin huzurundayız. İlk üniversitenin kurulduğu şehrin huzurundayız. Halil-ür rahmanın huzurundayız. Şanlıurfa’nın peygamber aşkını ve istiklal aşkını iyi biliriz onun içinde bizde Şanlıurfa’ya aşığız” dedi.

Davutoğlu, “Başbakanlığım dönemimde Şanlıurfa’ya 6. Gelişim bu gelişte eli boş gelmedik. Daha da geleceğiz inşallah, her gelişimizde aşk, muhabbet görürüz. Bu kez 1 Kasım seçimlerinden sonra ziyaretimizde dedik ki Şanlıurfa’ya farklı geleceğiz. Ben size yüce meclisimizden bir hediye bir de Rabbimizden güzel bir hediye ile geldik. Düşündük baktık ki Şanlıurfa’nın gecikmiş bir istiklal madalyası var. Gecikmiş ama hiçbir zaman terk edilmemiş bir madalyası var. 11 Nisan’da Şanlıurfa’nın kurtuluş yıl dönümünde Şanlıurfa’dayız. Bütün Urfalı şehitlerimize rahmet ve minnet borçluyuz, Allah onlara mekânların en güzelini versin ve Rabbim bize onların emanetini korumayız nasip etsin. Bu heyecana layık olduğunu gösteren bizden madalyayı talep eden Şanlıurfa gençliğine teşekkür ediyorum. Bu hediyeyi Şanlıurfa’ya takdim edebilmek için gerekli talimatları verdik. Sayın İsmail Kahraman’ın liderliğinde meclisimiz tam bir mutakabatla istiklal madalyası kararını verdi. Çok az karar 1 haftadan kısa süre içinde geçmiştir mecliste ama Şanlıurfa bunu hak etmişti. Bu hediyeyle gelmemizi sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Aziz gençlik sizin ecdadınız 12 güzel insan dik durdu ve eğilmedi Şanlıurfa’yı teslim etmedi. Emin olunuz sizlerle birlikte bizde her zaman başımız dik olacak, her zaman hürriyetin bekçisi, sözcüsü ve emanetçisi olacağız. Biz bu güzel hediyeyle yola çıkarken, Rabbim’de o yağmur dualarından sonra rahmetiyle tecelli etti. Eğer insanlar onun aşkıyla bir araya gelmişse, onun davası için bir araya gelmişse ve onun ezanının semadan dinmemesi için bir araya gelmişse hamd olsun bizi yağmuruyla bereketlendirdi.” Dedi.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: URFA ANADOLU’NUN DA İSTİKLAL HABERCİSİ OLDU

12’lerin önderliğinde Şanlıurfa’nın kurtuluşunun ardından Anadolu’daki şehirlere de yardım ederek kurtarılmalarında öncülük ettiğini anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şanlı yiğitler sizin aşkınızdan bahsedeceğim Şanlıurfa’yı Şanlıurfa yapan 3 aşktan bahsedeceğim. Nemrutun küfrüne karşı Halil doğdu. Nemrut Hz. İbrahim’i ateşe yolladığında tereddüt etmedi ve ateş suya döndü Rabbim beni korur dedi. Ateş iman aşkına yenildi işte o zamandan beri Şanlıurfa peygamberler şehridir, Şanlıurfa iman şehridir, imanın getirdiği hikmetin okutulduğu şehirdir. Hz. Âdem’in ilk tarımı burada yaptığı iman edilir o günden beri Şanlıurfa aşka ev sahipliği yaptı. İslam medeniyetinin en kadim en köklü şehri oldu. 1. Küfür ateşine karşı iman aşkı, ikincisi işgal ateşine karşı istiklal aşkı doğdu. Urfa’yı kısa sürede teslim alacaklarını zannettiler. Urfa’yı tanımayanlar Urfalıların geri adım atacağını sandılar, gafiller Şanlıurfa istila ateşine karşı istiklal aşkıyla bu şehri tekrar al bayrakla buluşturdu. İşte o günden bugüne Şanlıurfa hep ezan-ı Muhammedi’nin şehri oldu. Şanlıurfa tek yürek, tek bilek, tek bir beden oldu istilacılara karşı bu şehri savundu. Aslında bu savunmayla Anadolu’nun da istiklal habercisi oldu. 1921 Kobani, Şam, Halep, Tel Abyad bu topraklardan ayrıldı ama inşallah bu istiklal aşkının orada doğması içi dua ediyoruz. Bir gün onlarda özgür olacak inşallah. Birileri haritalar çizdi o haritalarla Şanlıurfa’yı kardeşlerinden ayırmaya çalıştılar. 100 yıl sonra Şanlıurfalılar kardeşlerine bağrını açtı. Ey Şanlıurfalılar siz Halil-ür Rahman sofrasını açtınız ya büyük bir destan yazdınız. Şimdi aziz Şanlıurfalılar birilerinin başlatmaya çalıştığı fitne ateşine karşı duruyorlar. Birileri kardeş olmuş 78 milyon kardeşin arasına çatışmayı sokmak istiyor. İstiklal madalyası için yan yana savaşmış Kürtlerin, Türklerin ve Arapların şehrinden söylüyoruz sizin fitne ateşinize karşı kardeşlik aşkımızla duruyoruz. Fitne ateşine karşı kardeşlik aşkını uyandırmaya var mısınız. Ali Rıza Beyin torunları, biriz kardeşiz ilelebet beraberiz demeye var mısınız. İşte bu teröristlerin fitne ateşine karşı şanlı bir mücadele yürütüyoruz. Sizin yaktığınız istiklal aşkı bugün her ilçe de, Bingöl’de, Van’da, Mardin’de, Diyarbakır’da kardeşlerimizle buluştum. Onların selamını getirdim, İstanbulluların selamını getirdim. Şanlıurfa’nın istiklal gününde bir kez daha haykırıyorum biz istiklalimizi sonuna kadar koruyacağız, al bayrağımızı sonuna kadar dalgalandıracağız.” Diye belirtti.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NDAN ŞEHİR HASTANESİ VE HIZLI TREN MÜJDESİ

Şanlıurfa’ya bin 750 yataklı şehir hastanesi ile hızlı tren müjdesi de veren Başbakan Davutoğlu, “Şanlıurfa’nın hizmetinde olduğumuzu bir kez daha söylüyorum. Söz veriyoruz inşallah bin 750 kişilik şehir hastanesini yapacağız, hızlı tren getireceğiz. 3 milyon araziyi sulamaya açacağız. Biz istiklalle hareket etmeye çalışırken bu bölücüler yolumuzu kesmeye çalışıyor. Çukurlar kazmaya, barikatlar kurmaya çalışıyorlar. Bu hainleri, alçakları Şanlıurfa’ya yaklaştırmadığınız için teröre karşı kardeşlik aşkını yaşattığınız için teşekkür borçluyuz. Bakanlar kurulu ile Şanlıurfa’dayız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızla buradayız ama 78 milyonun yüreğiyle, aşkıyla, kardeşliğiyle, imanıyla buradayız. O al bayrağı yüreklerinde barındıran Şanlıurfa’ya kurban. Aziz Şanlıurfalılar bugün size 78 milyonun yüreğinde gelen istiklal madalyasını getirdik. Başbakanlığımda Ankara dışında ilk bakanlar kurulunu burada gerçekleştiriyoruz. Yaşasın Şanlıurfa’nın istiklal, hürriyet aşkı, yaşasın düşmana teslim olmayan Şanlıurfalılar, Allah sizden razı olsun, birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Bir daha savaşma zorunda bırakmasın. Ebediyen kardeşlik şehri olunuz, Allah’a emanet olun, hepinizi istiklal aşkına, kardeşlik aşkınına bağrımıza basıyoruz. İstiklal madalyanız hayırlı uğurlu olsun.” Diye konuştu.

 

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, fahri hemşerilik beratını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na takdim ettiler. Başbakan Davutoğlu, “En büyük gurur Şanlıurfalı olmaktır.” Dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama telgrafı okundu. Program, Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıl dönümünde yapılan resim, şiir, kompozisyon ve koşu dalında dereye girenlere ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Dereceye girenlere ödülleri TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Başbakan Ahmet Davutoğlu takdim etti.

 

TBMM BAŞKANI KAHRAMAN: ŞANLIURFA MİLLETİMİZE ÖNCÜLÜK ETTİ VE İSTİKLAL MADALYASINI SONUNA KADAR HAK ETTİ

Şanlıurfa’nın istiklal madalyasını sonuna kadar hak ettiğinin altını çizen TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise yaptığı konuşmada, “Öncelikle kanunu süratle meclisten geçiren siyasi partilerimize, Sayın Başbakan’a ve oybirliği ile kabul eden bütün milletvekillilerine teşekkür ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu kararı Şanlıurfa’yı onurlandırmasının yanında aynı zamanda kendisine de onurlandırmaktadır. Şanlıurfa milletimize öncülük etti ve istiklal madalyasını sonuna kadar hak etti. Urfa’mız şanlıdır ve bayrağı yüksekte tutmuştur. Vatanımız kolay kurtarılmadı bu vatan bize emanettir, Başbakanımızın dediği gibi böldürmeyiz, kast edilmesine müsaade etmeyiz. Şanlıurfa’mızın kurtulmasında emeği geçenlere Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 

İSTİKLAL MADALYASI TAKDİM EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Cemil Çiçek, İstiklal madalyasını Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve Şanlıurfa Garnizon Komutanı Metin Alpcan'a takdim etti. Takdim töreninin ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

Haber: Paşa BENZER

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2016, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195