Title of a News Article

Urfa sağlığında korkunç iddia

Urfa sağlığında korkunç iddia
banner206

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 Aralık 2014 tarihinde meydana gelen yangında faciadan kıl payı dönüldüğü ortaya çıktı. Hastane idarecilerinin ihmali olduğu iddia edilen yangında eğer ateş oksijen sistemine yetişmiş olsaydı belki şuanda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş olacaktı.

Şanlıurfa’da sağlıkta yaşanan olumsuz gelişmeler konuşulmaya devam ediyor. Her geçen gün yeni bir skandalın gün yüzüne çıktığı Şanlıurfa’da, bu defa da Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin harcamaları ve bir süre önce Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangınla ilgili de şok ayrıntılar ortaya çıktı.  

Alınan bilgiye göre; 2 Kasım 2012 tarihinde kurulan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin tam anlamıyla kurum yetkililerinin kendi zevklerini tatmin etmek için kullanılan bir kurum haline geldiği belirtiliyor. Şanlıurfa’da üçe ayrılan sağlık; sağlık müdürlüğü, halk sağlığı müdürlüğü ve kamu hastaneleri birliği olarak hizmet vermeye başladı. Bunlardan Sağlık Müdürlüğü eski yerinde, Halk Sağlığı Müdürlüğü 112 için yapılan Yenişehir’deki binada, Kamu Hastaneleri Birliği ise Sağlık Müdürlüğünde bulunan 3 ayrı binayı beğenmeyerek aylık 50 bin lira kira ödeyerek ŞUTSO binasında yer kiraladı. Kiralanan bu yerin içi ise muhteşem ihtişamlı bir şekilde döşendi.

 

3 Bina neden beğenilmedi?

Şimdi soruyoruz; Devletin malı deniz misali Sağlık Müdürlüğünde bulunan 3 bina neden beğenilmedi, neden orada hizmet verilmedi de aylık 50 bin liraya kira ödeniyor? Buradan anlaşılıyor ki devletin malı fakir fukaranın malı heba ediliyor. Genel Sekreterlik makamının; Vali’nin, Belediye Başkanı’nın hatta bakanların makamından daha lüks ve ihtişamlı olduğu belirtiliyor. Sokakta insanlarımız bir ekmek için canını ortaya koyarken, bir hizmet binasının aylık 50 Bin TL’ye kiralanması akıllara zarar olarak yorumlanıyor.

 

Ekmen’e ulaşılamıyor

Bu arada vatandaşlar ise, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Cihan Ekmen’e ulaşamadıklarından dert yanıyorlar. Cihan Ekmen’e ulaşmanın Cumhurbaşkanı’na ulaşmaktan daha zor olduğunu öne süren vatandaşlar, “Genel sekreterin odasına ulaşmak için sırasıyla 2 güvenlikten geçiyorsunuz, 1 sekreter, 1 hizmetli sonra 1 özel kalem müdürüne görüşme nedenini anlatıyorsunuz. Eğer ki uygun görürlerse randevu veriyorlar. Yani 4 kapı geçmeden ulaşamıyorsunuz. Vali beye belediye başkanına daha kolay ulaşabiliyorsunuz” dediler.

 

Hastanede keyif yapıyorlar

İddialar bunlarla sınırlı kalmıyor. Balıklıgöl Devlet Hastanesi içerisinde yapılan yıkım  cevre duzeni  süs havuzu da tepki toplayan bir diğer konu oldu. Hastanedeyim yerindeyse yaz poz tahtası oldu.Bu hastanede ki tadilat ve süslemeye ödenen parayla yeni bir hastane yapılırdı

 

Hastane yangını neden ört bas edildi

Öte yandan bir süre önce Mehmet Akif İnan Eğitim ve Eğitim Araştırma Hastanesinde yaşanan yangın da örtbas edilmişti. Çıkan yangında görev ihmali olan idarecilerin mükafat olarak yeniden sözleşme imzaladıkları belirtiliyor. 

Hastane oksijen santrali yanında UPS güç kaynakları kurulmasının, tedbir alınmamasının ve bilinçsiz olarak aşırı yükleme yapılarak yangın çıkmasına sebebiyet verildiği öğrenildi. Uzmanlar, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu görev ihmalidir, her UPS’nin yükü vardır yükünden fazla yük yüklersen patlar, kontrol eden kimse olmadığı için yangın çıktı. Yaklaşık 500 bin lira civarında zarar var, güç kaynağı ve oksijen sisteminin yan yana kurulması ateşle barut gibi Allah vatandaşı korudu yoksa o gün hastanede en az 2000 kişi ölebilirdi. Ateş oksijene yetişmedi, yetişseydi Allah muhafaza neler neler olurdu. Halen hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadı, hiçbir önlem alınmadı. Elektrik gittiği zaman UPS olmadığı için 30 saniye yoğun bakımlar, ameliyathane elektriksiz kalıyor. Tabi ki jeneratör devreye girerse girmese Allah muhafaza hastaların hepsi ölür. Daha önce yaşandı yine 500 yataklı hastanede jeneratör devreye girmedi” dediler.

 

İnsan hayatı hiçe sayılıyor

Hastaneden ismini vermek istemeyen bazı personeller, “Hastane yöneticisi makamı anlatılmaz, yok böyle bir ihtişam, 3 koruma 3 sekreter görev yapıyor. Nede olsa Tabip Odası Başkanı tüm özel işleri oradan idare ediliyor” diye ifade ettiler.

24 Aydır İdari ve Mali İşler Müdür olarak görev yapan Kadir Güneş’in ve yardımcılarının yangının tek sorumlusu olduğunu belirten personeller, “Ne ilginçtir ki soruşturma açılmış ancak soruşturmayı Tıbbi Hizmetler Başkanı aynı zamanda Sağlık Sen’in Başkanı Faruk Günak yürütüyor. Yani sonucu belli olayda ihmal yoktur deyip olay kapatılacaktır. Valiliğin olaya el atması lazım, soruşturmayı AFAD yetkililerine verilmesi lazım” diye kaydettiler.

 

Sonunda olan oldu

Hastane personelleri, hayvan sağlığında görevli ziraat mühendisinin Şanlıurfa’nın en büyük hastanesi 500 yataklı hastaneye insan sağlığı ile uğraşan hastaneye müdür olduğunu vurgulayarak, “Kardeşi doğum hastanesine müdür oldu. Batmanlı Genel Sekreterin umurunda değil Şanlıurfa’da insan kalmadı. Mardinli ziraat mühendisi Zeyni Aktaşı M.Akif İnan Hastanesine müdür yaptı. Vatandaşlar hastanede ameliyat olmaya korkuyor. Acilen bir önlem alınması lazım yoksa büyük bir facia yaşanabilir. Yönetici hiçbir faaliyet göstermiyor. Tek yapılan 2. Anjio için özel firmadan 300 bin lira ödeyerek elektrik tesisatı döşenmiş  Nereden geliyor bu yoğurdun bolluğu fakir fukaranın parası peşkeş çekiliyor. Acil servis yoğun bakım ameliyathanede 30 saniye elektrik kesilmesi ölüm demektir. Neden önlemler alınmıyor neden bir çalışma yapılmıyor anlamakta güçlük çekiyoruz” şeklinde konuştular.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2015, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195