Title of a News Article

Urfa, UNESCO'ya damgasını vuruyor

Urfa, UNESCO'ya damgasını vuruyor
banner206

Şanlıurfa tarihi ve kültürel değerleri ile Fransa'nın başkenti Paris'te dünyaya tanıtılıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan UNESCO binasında Uluslar arası Nevruz kutlamaları UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın ev sahipliğinde başladı.

Kutlama etkinliğine Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, Irak, İran, Hindistan, Kazakistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan yetkililer katılıyor.

Paris'teki etkinliğe davetli olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve beraberindekiler düzenlenecek Nevruz resepsiyonu öncesinde UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın evine konuk oldu.

Başkan Güvenç, Botsalı ile Şanlıurfa'nın tarihi, kültürü ve Gastronomi adaylığı hakkında sohbet ettikten sonra Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Koro Şefi Halil Altıngöz ve ekibinin seslendirdiği yöresel Türkü ve Gazelleri dinledi.

Gecenin sonunda açıklama yapan Botsalı, Şanlıurfa'nın dünya kültürü açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Tarihi kentin yurt dışında tanıtılması konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmaları takdir eden Botsalı, Başkan Güvenç ve ekibini evinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

"Şanlıurfa kapılarını dünyaya açıyor. UNESCO üzerinden dünyadaki yaratıcı şehirler platformunu gastronomi kenti olarak tescil etmeye talip. Tabi Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde bu konuda uzmanlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Ve görünürlük sağlamak Şanlıurfa'nın bu çalışmasını dünyaya kabul ettirmek için UNESCO'da ki bu yıl Nevruz faaliyetinin sponsoru olma kararı geldi Büyükşehir Belediyemizden. TÜRKSOY ülkeleri de bunu büyük bir sevinçle karşıladılar. Böyle bir kucaklaşma yaşayacağız. Konser ve gösterilerden sonra yarın Şanlıurfa'nın yemeklerini kültürünü, müziğini göreceğiz ve dünyaya tanıtacağız. Ben Başkanımız Celalettin Güvenç'e göğsümüzü kabarttığı için teşekkürlerimi sunuyorum. "

 

Göbeklitepe UNESCO yolunda ilerliyor

Botsalı, Şanlıurfa'da bulunan ve dünyanın en eski tapınağı olma özelliği taşıyan Göbeklitepe'nin UNESCO Kalıcı Miras Listesi'nde yer alması için büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Göbeklitepe'nin geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Paris'te tanıtımı yaptıklarını hatırlatan Botsalı şöyle devam etti.

"Şanlıurfa ve Göbeklitepe'nin tanıtım çalışmalarını burada yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile el ele verip inşallah Şanlıurfa'yı dünya haritasında bir kültür, tarih, medeniyet, gastronomi kenti olarak bir kardeşlik şehri olarak kaydedeceğiz."

Başkan Güvenç ise kendilerine verdiği büyük destekten dolayı Botsalı'ya teşekkür etti. Şanlıurfa'nın her alanda tanıtılması için büyük çaba sarf ettiklerini aktaran Güvenç, Paris'te Şanlıurfa'yı tanıtmanın kendilerine gurur verdiğini söyledi.

Ayrıca bu akşam UNESCO'nun büyük toplantı salonunda düzenlenecek olan ve Türki devletlerden temsilcilerin yer alacağı programda Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım klipi izletilerek katılımcılara tanıtım dergisi, CD, ve broşür hediye edilecek. Şanlıurfa'nın UNESCO Gastronomi kenti olma yolunda sürdürdüğü çalışmalar kapsamında, Şanlıurfa'dan götürülen özel aşçılar tarafından yapılacak olan yöresel yemekler UNESCO Heyetine ve misafirlere ikram edilecek.

Paris'te düzenlenen etkinlikte Şanlıurfa heyetinde Başkan Celalettin Güvenç'in yanı sıra; Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ve  MÜSİAD İl Başkanı Abdurrahman Yetkin yer aldı. Ayrıca Türkiyenin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Büyükelçi Mithat Rende, Dışişleri Bakanlığı Mali İşler Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Ergin ve Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vakur Erkul katılım gösterdi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195