Title of a News Article

Urfa’da 11 Nisan coşkusu

.

Urfa’da 11 Nisan coşkusu
banner206

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıl dönümü münasebetiyle kentte kutlamalar coşkulu bir şekilde devam ediyor.

Kortej yürüyüşü ile başlayan 11 Nisan kutlama programları Urfa City AVM’de düzenlenecek program ile devam edecek. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem 16 Nisan’da yapılacak referandum oylaması hemde 11 Nisan kutlamaları kapsamında Şanlıurfalılarla buluşacak.

 

ŞANLIURFA’YA GEÇEN YIL İSTİKLAL MADALYASI VERİLDİ

1920’de İngilizlerin ardından Urfa’ya giren Fransızları bu topraklardan atmayı başaran Şanlıurfa’ya geçtiğimiz yıl TBMM Genel Kurulunda, İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif oybirliği ile kabul edilerek yasalaşmasının ardından dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu kentte gelerek TBMM Başkanı İsmail Kahraman’la birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ye istiklal madalyasını takdim etmişlerdi.

 

TARİHİ BİLGİ

1920'de İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar burada da Maraş'takine benzer uygulamalarda bulunmuşlardır. Bununla yetinmeyerek, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden bir takım haklar ileri sürmüşlerdir.

Ali Saip Bey'in jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi. Fransız komutanın zaman kazanmaya yönelik cevabı ve devreye İngilizleri sokarak Osmanlı Hükümetine baskı yapmaya kalkışmaları üzerine 8-9 Şubat gecesi Fransızlara karşı taarruza geçildi. Çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Bu tarihte Fransızlar, birliklerinin yarısını kaybetmiş olarak Urfa'yı terk ettiler. 11 Nisan Şanlıurfa’nın kurtuluşu olarak ilan edildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2017, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195