Title of a News Article

Urfa’da günlük 100 ton hurda toplanıyor

 Urfa’da günlük 100 ton hurda toplanıyor
banner206

Şanlıurfa’da hurdacıların günlük ortalama 100 ton hurda topladığı bildirildi.

Şanlıurfa Eski Sanayi bölgesinde hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Bedir Çiçek(36), çalıştığı hurda dükkanında günlük ortalama 2 ton hurda toplandığını söyledi. Sanayi sitelerinde yaklaşık 50 hurda dükkanının bulunduğunu belirten Çiçek, “Şanlıurfa’da demir, alüminyum, naylon ve plastik gibi yaklaşık 100 tonu aşkın hurda toplanıyor. Sadece bizim dükkana günde ortalama 2 ton hurda geliyor. Bazen 1 tona düşüyor ama bu bazen 3-4 tona kadar çıkabiliyor.

Teknolojinin gelişmesi ve elektronik eşyaların artması nedeniyle hurdaların da azaldığını belirten Çiçek, dükkana önceden bir kişinin 300-400 kilogram hurda getirdiğini şimdi ise 20-30 kilogram hurda getirebildiğini ifade etti. Toplanan hurdanın bu kadar düşmesinde Suriyelilerin de büyük etkisi olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

“Artık, bilgisayarlar, plazma TV’ler çıktı. Bizim için bu araçlardan hurda çıkmıyor. Topladığımız hurda önemli oranda azaldı. Bir de piyasaya Suriyeliler girdi. Daha da fazla sıkıntı yaşamaya başladık. Hurda toplayan arkadaşlar günde 30 TL para kazanıyordu. Şimdi 5 TL para kazanıyor. Çünkü Suriyeliler, daha ucuza çalışıyor.”

Toplanan hurdaların farklı illerdeki geri dönüşüm fabrikalarına gönderildiğini belirten Çiçek, “Demir hurdaları İskenderun’a, plastikleri Gaziantep’e gönderiyoruz. Alüminyumu Kahramanmaraş’a gönderiyoruz. Naylonu ise Şanlıurfa’da kırdırarak Gaziantep’e gönderiyoruz.”

Çiçek, hurda olarak en çok inşaat demir parçaları ve eski elektrikli ev eşyalarının demir, alüminyum ve plastik parçalarının getirildiğini sözlerine ekledi. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar kasası ve monitörlerdeki elektronik kartları da aldıklarını anlatan Çiçek, hurdaların kilosuna ise 60 kuruş verdiklerini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195