Title of a News Article

Urfa'da konuşuldu...

.

Urfa'da konuşuldu...
banner206

 “YARININ TÜRKİYE’SİNDE BAŞKANLIK SİSTEMİ” PANELİ DÜZENLENDİ

 

 

 

Şanlıurfa Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından “Yarının Türkiye’sinde Başkanlık sistemi” konulu panel düzenlendi.  Panelde konuşan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Başkanlık sisteminin şart olduğunu söyledi.

 

Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, ilk önce Harran Üniversitesinde “Kariyer Kulübü Başkanlığı” tarafından düzenlenen “Başkanlık sistemi” konulu panele Selçuk Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Faruk Bilir ve Gaziantep Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy ile birlikte katılarak öğrenciler ve vatandaşlara Başkanlık sistemi hakkında konferans verdiler. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın'da katıldığı konferansı can kulağı ile dinleyenler Başkanlık sistemi ile ilgili merak ettikleri soruları sorarak cevap alma imkanı buldular.

 

 

 

GAPTEAM konferans salonunda Şanlıurfa Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından “Yarının Türkiye’sinde Başkanlık sistemi” konulu gerçekleşen panele, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Nurettin Nebati, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Adayı Prof. Df. Mazhar Bağlı, Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Aysel Göncü, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Sedat Ertürk, Selçuk Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Faruk Bilir, Gaziantep Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy,  bazı Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve çok sayıda parti üyesi ile vatandaş katıldı.

 

Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Selçuk Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Faruk Bilir, Gaziantep Üniversitesi Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Anayasa Hukuk Hocası Prof. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy’un konuşmacı olarak katıldığı panelde, konuşmacılar Başkanlık sistemi hakkında konuşarak, parlamenter sistemin tıkandığını, mutlak suretle başkanlık sistemine geçilmesinin altını çizdiler.

 

Panelde moderatör tarafından konuşmacılara belirli süreler verilerek Başkanlık Sistemi ile ilgili söz aldılar. Konuşmacılar Türkiye’de sistemin iyi işlemediğini ancak başkanlık sistemini de kimsenin tam anlamadığını vurguladılar.

 

BAŞKAN ÇİFTÇİ; "MEVCUT SİSTEMDE TIKANIKLIK VAR"

 

Programda başkanlık sistemi üzerine bir konuşma yapan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi; "Başkanlık sistemi, Hükümet sistemi ve Parlamenter sistem ne zaman tartışılıyor Türkiye'de ? şöyle bir siyasi tarihimize baktığımızda aslında Hükümetler Parlamenter sistem ile geliyor daha sonra güç kaybettiğinde bakıyorsunuz Başkanlık sistemi gündeme geliyor. Ama ilke defa  AK Parti Hükümeti döneminde Hükümet en güçlü durumdayken Mecliste en güçlü şekilde temsil edilirken Başkanlık sisteminin  gerekli olduğunu ve gündemde tartışılması gerektiğini ve bunu teklif olarak hazırlanması gerektiğini buna yönelik Anayasa değişikliğini tartışmaya açıyor. Ben bunu şöyle önemsiyorum demek ki AK Parti Hükümeti ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu sistemin millet açısından halk açısından faydası olduğu yönünde bakıyor. Zaten yarı Başkanlık sistemi referandum ile Cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmesi ile birlikte geçilmiş durumdadır. O zaman demek ki sistem de bir takım tıkanıklıklar var. Türkiye birçok süreçten geçti post modern darbelerden, 28 Şubat'tan, 367 olayından, demek ki Türkiye'de uygulanan parlamenter sistem de açıklık var yani müdahaleye, vesayete konu olan açık tarafları var. peki bu saydığımız olumsuz uygulamalar peki Türkiye'ye ne getirdi geriledik demokrasimiz geriledi milletin iradesine müdahale edildi, partiler kapandı kısacası bu sistemin çıkmazları çoktur" dedi. Daha sonra soru cevap kısmının ardından panelistlere plaket takdim edildi. 

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 14:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195