Title of a News Article

Urfa'da otomobil fiyatına; Tespih!

Türkiye’de el sanatlarının başında gelen iller arasında bulunan Şanlıurfa’da faaliyet gösteren bir atölyede yapılan tespih otomobil fiyatına satılıyor.

Eski Osmanlı kehribarı olarak bilinen tespih 20 bin TL’den alıcı bekliyor. Hızmalı köprü civarında yaklaşık 15 metre karelik atölyede 12 kişinin çalıştığını belirten tespih ustası Haşim Özalplı, yaptıkları eski Osmanlı kehribarına 20 bin TL fiyat biçtiklerini ya da açık arttırma usulü satılabileceğini söyledi.

Tespih ustası Haşim Özalplı, “Değerli taşları alıp yontup tespih yapıyoruz, kehribar taşları, damla kehribar, ateşli kehribar, sıkma kehribar taşlarından yapıyoruz. Günde 25-30 arası tespih üretebiliyoruz. 12 kişi çalışıyoruz, genellikle Urfa dışına satıyoruz. İllere ve ilçelere, yurt dışına göndermeye kalkıştık da ona devlet bize yardımcı olmadığı için duruyoruz. Tespih ilk önce bu taşları alıp hızarda kesip 36’ya parçaya bölüp imamelerini ayırdıktan sonra tek tek deliyoruz. Zırh makinesinde yuvalıyoruz, yuvaladıktan sonra parlatmadan geçiyor. Parlattıktan sonra en son şekli ipe diziyoruz ve bu hale geliyor.” Dedi.

 

Osmanlı kehribarı 20 bin liradan alıcı bekliyor

Osmanlı kehribarının birçok hastalığa da iyi geldiğinin altını çizen Tespih ustası Haşim Özalplı, “Osmanlı tespihinin özelliği insan vücudundaki negatif elektriği çekiyor. Çok özellikleri var birçok hastalığa da iyi geliyor. Bize işçilik olarak getiriyorlar dışardan, Almanya’dan bulup getiriyorlar. Ülke ülke gezip bunları buluyorlar. Osmanlı sıkma kehribarı 20 bin liraya yakın bir tespih, fiyat tam biçilemiyor da açık arttırmalık bir tespihtir.” Diye konuştu.

 

Haber: Paşa BENZER

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2015, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195