Title of a News Article

Urfa'da Said Nursi konuşuldu

Urfa'da Said Nursi konuşuldu
banner206
Şanlıurfa'da, Bediüzzaman Vakfı tarafından akşam saatlerinde Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda, 'Bediüzzaman ve Müsbet Hareket' konulu panel düzenlendi. Panele; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Haliliye İlçe Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ve Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz ile davetliler katıldı.
 
Güvenç: kalemi ve beyni dışında silahı yoktu
Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Said Nursi'nin yer yüzündeki müsbet hareketin kurucu olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Nursi'yi kalemi ve beyni dışında silahı olmayan bir kişi olarak tanımlayan Güvenç, şunları söyledi:
 
"Bediüzzaman yeryüzündeki en büyük müsbet hareketin kurucusu olarak görülmesi gereken bir sivil zat. Kalemi ve beyni dışında silahı olmayan bir zat. Allah rahmet eylesin, aşağı yukarı yüz yıldır da bu hareket gönülleri fet etmeye devam ediyor. Dün akşam bir liderin notu okundu; Gazi Mustafa Kemal tarafından doğuda verilen görevi kabul etmeyerek, Isparta'ya gittiği için eleştiri yapıldığında 'eğer kalsaydın şu kadar insanın ölümünü engellerdin' denildiğindeki söz çok anlamlı. 'Belki yüz bin insanın ölümünün önüne geçemedim ancak Allah'ın lütfuyla bu Risalelerle milyonların imanını kurtarırız, Allah bunu nasip etti' demesi gerçekten çok manidar ve etkileyici. Daha da iyi olacak, gelecek İslam'ın olacak. Söylemeden geçemeyeceğim; bir travma yaşadık, içerden vurulduk ama sınavı geçmeyi başardık. İnşallah bir daha böyle bir sıkıntıyla karşılaşmayız. Gerçekten çok büyük bir gaflet hareketiyle karşı karşıya kaldık."
 
Güleçyüz: dünyanın ve Türkiye'nin problemi; bir arada yaşamak
Güvenç'in konuşmasının ardından Karaköprü İlçe Müftüsü Ahmet Altınok tarafından Kuran tilavetini okundu ve ardından panele geçildi. Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe'nin başkanlığını yaptığı panele, panelist olarak katılan Kazım Güleçyüz, Said Nursi'nin Ermeni meselesinden yaptığı uyarıları hatırlattı. Dünyanın ve Türkiye'nin probleminin bir arada yaşamak olduğunu ve Osmanlı'nın başarıyla uyguladığı bu formüle son yüzyılda uymadığımızı ifade eden Güleçyüz, bu nedenle bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımızı söyledi. Güleçyüz, Said Nursi'nin yıllar önce Ermeniler ile ilgili sağ duyulu mesaj verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Şimdi dünyanın ve Türkiye'nin problemi; bir arada yaşamak. Farklılıkları, ahenk içerisinde bir arada yaşayabilmek. Dinimiz ise bunun formüllerini bize asırlar önce vermiş. Tabi zaman içerisinde ve son yüz yılda Osmanlı'nın başarıyla uyguladığı bu formülü terk ettiğimiz için şuanki yaşadığımız sıkıntılarla karşı karşıya gelmiş bulunuyoruz. Bunun en güncel örneklerinden bir tanesi Ermeni meselesi. Son günlerin tekrar öne çıkan konusu. Aslında Bediüzzaman'ın bu konuda da 1915 olaylarından çok önce uyarılarda bulunduğunu, tavsiyelerinin olduğunu görüyoruz. Mesela şu söz ona ait; 'Şu milletin saadeti ve selameti Ermenilerle ittifak ve dost olmaya vabestedir.' Bu ikaza, bu tavsiyeye sonraki yıllarda kulak verilmiş olsaydı, 1915 olayları bu boyutta yaşanmazdı. Yüzyıldır başımızı ağrıtan ve bizi dünya kamuoyu önünde de ciddi sıkıntılara muhattap kılan bu problemde karşı karşıya kalmazdık. Dolayısıyla Ermeni açılımından söz edecek olursak; gerçek manada doğru bir Ermeni açılımını ilk seslendiren isim Bediüzzaman Said Nursi'dir. Aynı şeyi bugün Kürt meselesi içinde ve birçok şey için de söylemek mümkün."
Konuşmaların ardından panelistlere plaket verilmesinin ardından panel sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2014, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195