Title of a News Article

Urfalı çiftçiler şokta!

Urfalı çiftçiler şokta!
banner206

 Dicle EDAŞ, Şanlıurfa’da borcunu ödeyemeyen 20 sulama birliğinin sözleşmesini feshetti.

Şanlıurfa’da elektrik borçlarını ödemeyen Sulama Birlikleri’nin enerjileri kesildi ve abonelik sözleşmeleri feshedildi. Bu durumdan yaklaşık 12 bin çiftçinin etkilenmesi beklenirken, 2015 yılında 500 bin dönüm arazinin sulanamayacağı hesaplanıyor. Bu da Şanlıurfa’da pamuk ve mısır ekilen alanların yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Dicle EDAŞ, tarımsal sulama faaliyetlerine ve çiftçilere destek sağlamak kapsamında 2014 yılı başında sulama birliklerine, tahakkuk eden enerji bedelinin sadece yüzde 40 kadarını ödeme imkanı tanıyan sıra dışı fırsatlar sağladı. Birliklerin talepleri ve yazılı başvuruları sonunda buna ek olarak üyelerinin destekleme blokajlarının da kaldırılmasını sağlandı. Üstelik sağlanan bu imkanlar, protokol ile kayıt altına alındı.

 

20 BİRLİĞİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

2014 yılında sulama birlikleri, tarımsal sulama faaliyetleri için 54 milyon lira elektrik kullanınca, bu faturanın ödenmesi istendi. DEDAŞ’tan yapılan bütün ikaz ve uyarılara rağmen birlikler ödemelerini gerçekleştirmedi. Ancak, protokol ve yasal yükümlülükler gereği, gerekli ödemeler yapılmayınca birliklerin enerjisi kesildi. Aralarında Atatürk, Tatarhöyük, GAP, Yalınlı-On Ortak, Sevimli Elveren ve Topçu Gündaş Sulama Birlikleri’nin bulunduğu yaklaşık 20 sulama birliğinin sözleşmesi hafta başında feshedildi ve hukuki takip başlatıldı.

Bu arada fesih yazısında, birlik üyelerinin mağdur olmaması için mülkiyet hakkı resmi sorumluluğunda bulunan kamu kurum ve kuruluşlar ile denetimden sorumlu makamlarla irtibata geçilmesi önerildi

 

TOPLANAN AİDATLARIN NEREYE ÖDENDİĞİ MERAK KONUSU

Diğer çiftçiler, ‘helalleşme’ kapsamında ödemelerini yaparken, birlik üyelerinin ödemelerini yapmaması kabul edilebilir bulunmuyor. Birliklerin bütçelerini oluştururken elektrik giderini dikkate alıp aidatları toplamaları ve bu bedeli zamanında ödemeleri gerekiyordu. Aynı zamanda Sayıştay denetimine de tabi olan birliklerin topladıkları aidatları, elektrik bedelini ödemeyip nerede harcadığı da merak konusu oldu. Üyelerini de bilgilendirip yeterli tedbir almayan birlik yöneticilerinin, yaşananlarda hukuki ve kişisel sorumluluklarının bulunduğuna dikkat çekiliyor.

 

PAMUK VE MISIR EKİLEN ALANIN YÜZDE 30’U SULANAMAYACAK

Bu durumdan yaklaşık 12 bin çiftçinin etkilenmesi beklenirken, 2015 yılında 500 bin dönüm arazinin sulanamayacağı hesaplanıyor. Bu da Şanlıurfa’da pamuk ve mısır ekilen alanların yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

2014 yaz aylarında bazı sulama birliklerinin enerjilerinin kesilmesi nedeniyle ürün yanmış veya rekolte düşmüştü. Bu nedenle uzmanlar çiftçilerin herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sorun çözülmeden ekim yapmamalarını öneriyorlar. Şanlıurfa’nın ekilebilir arazisinin önemli bir kısmını oluşturan bu alanlarda ekim yapılmamasının ülkenin tarım faaliyetleri ve ürün rekoltesi üzerindeki etkisi ile ilgili bakanlıkların bu konuda alacakları tedbirler merak ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142