Title of a News Article

Urfalılardan zam tepkisi!

1 Kasım erken seçimleri öncesi söz verilip 1 Ocak 2016 itibariyle bin 300 TL’ye çıkarılan asgari ücrete sevinen Şanlıurfalılar, ulaşımdan, gıda sektörüne ve daha birçok şeye gelen zamma tepki gösterdiler.

Yapılan bu zamlarla asgari ücretin artmasının bir anlamı olmadığını belirten vatandaşlar, “Asgari ücrete zam gelmesi aile bireylerinin kişisel ihtiyaçlarını karşılamayacağı için eğer iyi bir şeydir. Herkes buna iyi tepki vermişti ama gelen zam tam belli olmadan, her şeye zam geldi.” Dediler.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız bazı vatandaşlar, “Günlük ihtiyaçları gıdadan tutun içeceklere kadar bile zam geldiği için o asgari ücrete gelen zammın bir faydası olmadı. Bunun için olumlu iken bir anda olumsuz bir şey gibi geliyor insana bir artısı olmadı hata bir eksisi oldu. Buna insanlar sevinemedi bile asgari ücretin 1300 TL olması iyi bir şey değildi, belirledikleri açlık sınırı altında bir değerdir. Ama insanlar buna sevinmişken bunun işte ekmeğe zam gelmesi, doğal gaza zam gelmesi ulaşıma zam gelmesi, hani düşen petrol fiyatlarına rağmen doğalgaza zam gelmesi buda insanda bir tedirginlik yarattı. Bide bunun kontrol mekanizmalarının iyi çalıştırılması gerekir, asgari ücrete resmiyette 1300 TL olmuştur. Özel sektörde bunun takipçisi olmazsa devlet bu bir şey olmayacak yani düşük 600 TL ye bile çalıştırılır. Sigortasız çalıştırılır yine aynı şekilde devam eder.” Diye belirttiler.

 

“ASGARİ ÜCRETE ZAM GELMESİ BİR ŞEY İFADE ETMİYOR”

Diğer zamlarla birlikte asgari ücrete gelen zammın bir anlam ifade etmediğinin altını çizen vatandaşlar, “Asgari ücrete zam gelmesi bir şey ifade etmiyor, asgari ücrete bugün zam gelmesi demek insanların genel yaşam içerinsin de harcamalar konusunda birçok şeye zam gelmesi demektir. Bugün belki asgari ücrete 300 TL zam gelmiş olabilir, 1300 TL olmuş olabilir fakat bunu aylığa vurduğunuz zaman yaşam içerisinde yaptığınız harcamalarda zaten bu değil 300-600 ya da 700 olarak çıkıyor zaten. Ekonominin biraz daha iyi olmasını istiyoruz biz, bizim verdiğimiz vergilerle ülke kalkınıyor da diğer taraftan halkı sömürüyorlar. Bütün insanların bu çileyi görmesini istiyorum işsiz insanlara ödenek vereceğine esnafa çiftçiye kredi veriyor.  Bu işsiz insanın geliri nerden gelecek bu işsiz insanların ilk önce düşünülecek, ondan sonra diğer kesimlere kredi verilecek. Zaten esnaf ve çiftçinin durumu iyidir, işsiz olan insanın durumu kötüdür. Urfa’da ki ulaşım arasında dağlar kadar fark var, İzmir’de bir saat içinde bir kartı 3 farklı olarak kullanabilirsin burada ulaşım olarak öğrenciler zor durumlar yaşıyorlar. Şehir içindeki bu zam en çok öğrencileri etkiledi. Osmanbey ilk önce 1,50 TL oldu öğrenciler protesto ederek, 1,10’a düşürdü. Bundan ziyade hani diğer şehir içi otobüslerinde fiyatının düşmesini talep ediyoruz.” Şeklinde görüş belirttiler.

 

Haber: Paşa BENZER

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 20:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195