Title of a News Article

Urfa'nın sanayi envanteri çıkartıldı

Urfa'nın sanayi envanteri çıkartıldı
banner206

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Şanlıurfa Müdürlüğü tarafından bölgedeki sanayi envanterini çıkartmak için yürüttüğü çalışmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana sağlıklı bir sanayi envanteri çıkarılmaması nedeniyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlıklı bir sanayi envanteri için 2013 yılında Türkiye genelini kapsayan bir çalışma başlatılmıştı. Bu çalışma kapsamında ülke genelinde 400 bin işletme ziyaret edilerek, inceleme yapılmıştı. Bakanlığın projesi kapsamında Şanlıurfa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü personelince 2013 yılında Şanlıurfa İl sınırlarının içerisinde bulunan ve Maliye'ye kayıtlı olan 2 bin 256 adet işyerinin tamamı tek tek ziyaret edildi. Yapılan bu ziyaretlerde işletmenin sanayi işletmesi olup olmadığı, nace koduna göre ne ürettiği veya imal ettiği, işletmenin adı, ünvanı, iletişim bilgileri, çalışan sayıları ve Bakanlığımız sanayi siciline kayıtlı olup olmadığı gibi konular tespit edilerek, bilgiler bakanlığın Sanayi sicil bilgi sistemine işlendi. Yapılan Sanayi Envanteri çalışmalarında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Çalışmalarda Maliyeye kaydı bulunan işletmelerden 205 adedinin faaliyetini durdurduğu veya kapandığı belirlendi. Ziyaret edilen 439 firmanın adresinde bulunmadığı, 1026 adet işletmenin sanayi işletmesi olmadığı, genellikle ticari (ticarethane) olarak faaliyet gösterdiği belirlendi. Toplamda 1670 adet iş yerinin ticari faaliyet gösterdiği, faaliyetini durdurduğu veya kapalı olduğu tespit edildi. Sadece 586 işletmenin ise sanayici olarak nitelendirilebileceği görüldü. Bu işletmelerden ise 176 tanesi sanayi siciline kaydolmuş olup, 410 tanesinin sanayi siciline kaydolması ve sanayi sicil belgesi alması gerektiği belirlendi.

Öte yandan bu listede olmayan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan sanayi sicil belgesi almış olan 214 adet işletme mevcut olduğu da öğrenildi. Çalışmayla, Şanlıurfa'da kanunda belirtilen sanayi işletmesi tanımına uyan toplam 800 adet işletmenin olduğu ortaya çıktı.

Şanlıurfa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Seyfullah Duran, sanayi siciline kaydolmamış firmaların il müdürlüğüne müracaatı gerektiğini ifade etti. İl genelindeki özel ve kamu sektöründe faaliyet gösteren tüm sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olmasını isteyen Duran, "6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunun 9. maddesine istinaden, İlimiz genelinde gerek özel sektör, gerekse kamu sektöründe olsun tüm sanayi işletmeleri yanı üretim, imalat, montaj ve seri halde tamirat yapan işletmelerin, müdürlüğümüze müracaat ederek, sanayi siciline kaydolmaları ve Sanayi Sicil Belgesi almaları gerekmektedir. Sanayicilerimiz bu belgeyi ücretsiz olarak almaktadır. Tüm sanayi işletmelerimiz İl Müdürlüğümüzden aldıkları Sanayi Sicil Belgesinin bir nüshasını Organize Sanayi Bölgesi (Osb) içinde bulunan işletmeler, Osb Müdürlüğü'ne, diğer sanayicilerimiz ise Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş İl müdürlüğüne vermeleri halinde yaklaşık yüzde 25-30 oranında elektrik indiriminden faydalanmaktadırlar. Ayrıca, ilgili kanunlara eklenen maddelerle 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt işleminin yapılabilecek ve gecikme için herhangi bir idari para cezası uygulanmayacak. Bu nedenle bugüne kadar herhangi bir sebepten dolayı sanayi sicil belgesi almamış olan tüm işletmelerin İl Müdürlüğümüze müracaat ederek sanayi sicil belgelerini alabilmektedir. Sanayicilerimizin sanayi siciline kaydolmaları, sanayicimizin yönlendirilmesine, İlimizdeki sanayi yapısının tespit edilmesine, sanayi politikaları ile bölgesel politikaların oluşturulmasına, yatırımcıların yönlendirilmesine, sanayiye ilişkin rapor ve istatistiklerin hazırlanmasına büyük ve önemli bir katkı sağlamaktadır. Tüm sanayicilerimizi ve imalat yapan esnafımızı biran önce sanayi siciline kaydolmaya ve sanayi sicil belgelerini almaya davet ediyoruz" dedi.

Duran, tüm sanayicilerin 30 Nisan 2014 tarihine kadar yıllık işletme cetvellerini vermeleri gerektiğini hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 23:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195