Title of a News Article

Urfa’yı kalemine aldı!

.

Urfa’yı kalemine aldı!
banner206
Ünlü Gazeteci Ayşe Arman, Hürriyet Gazetesi’ndeki son yazısında, Şanlıurfa’yı ele aldı. ‘Urfa'daki dehşet güzel müze’ başlığıyla Şanlıurfa’daki Müze Kompleksini övgülerle öven Arman, “Ben böyle güzel müze görmedim!” dedi.

İşte Ünlü Gazeteci Ayşe Arman’ın o yazısı…

Urfa'daki dehşet güzel müze

BİR müze, insanı bu kadar heyecanlandırabilir mi?

Hoş birini görmüş gibi, kalbini küt küt attırabilir mi? Yemin ederim bana öyle oldu. Ben böyle güzel müze görmedim!

İnsanın aklı uçuyor. Geçtiğimiz mayıs ayında açılan Şanlıurfa Müze’sinden söz ediyorum.

“Dehşet güzel” gibi tuhaf sıfatlar kullanmak istiyorum beğenimi anlatabilmek için, anlayın yani o kadar etkilendim. Emeği geçen herkesi avuçlarım patlayıncaya kadar alkışlıyorum. Türkiye’nin şu an en büyük müzesi, 37 bin metrekarelik bir alanda bulunuyor. Dışı ayrı güzel, içi ayrı güzel. İnsanlık tarihi hızlandırılmış olarak önünüzden geçiyor. Hayranlık uyandırıcı. Müzede dünyanın en eski heykeli de sergileniyor, 11 bin 500 yıl öncesine ait.

Beni üzen iki şey oldu.

Müzede sergilenen objelerin, takıların, çanak-çömleklerin, heykellerin bir kısmı, inanılmaz estetikti. Takı tasarımcısı olsam soluğu hemen orada alırdım. Beni üzen ise şimdiki rüküşlüğümüz oldu. Biz geri gitmişiz. Adamlar 10 bin yıl önce döktürüyormuş, müthiş ince zevkleri varmış.

O güzelim müze sinek avlıyordu. Terörün ve bu soluduğumuz atmosferin gözü kör olsun! Turistler kesilmiş. İn cin top oynuyor Urfa’da. O güzel Göbeklitepe’de de turist yoktu. İnsanın içi gerçekten cız ediyor.

HAMİŞ: Müzeyi de, Halepli Bahçe’yi de Müslüm Ercan önderliğinde gezdik, çok teşekkürler. Saffet Emre Tongunç diyor ki: “Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’yle kombinleyin, o da en az bu kadar güzel!” Saffet diyorsa doğrudur!

HAMİŞ 2: Şanlıurfa’ya, son iki yılda 9 ödül kazanan Avrupa’nın en iyi sosyal sorumluluk projesi seçilen “Gelecekturizmde”nin Urfalı kadın taş işçilerine verdiği desteği görmek için gittik. Göbeklitepe, 12 bin yıl önce taş işçiliğinin dünyada başladığı yer. Şimdi kaybolmakta olan bu zanaatı, yeniden canlandırmaya çalışıyorlar. Pırıl pırıl güzel sanatlar öğrencisi kızlar. Cumartesi ilaveye yazdım. Size samimi bir tavsiye vereyim mi? Urfa bambaşka bir şehir, terör merör de yok, bence mutlaka gidin...

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 11:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195