Title of a News Article

Ve hizmete girdi...

Ve hizmete girdi...
banner206

Harran Üniversitesi Urfa Evi, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından misafirlerini ağırlamaya başladı.

Urfa Evi Uygulama Oteli olarak hizmete sunulan tarihi mekânın açılışı, pandemi dolayısıyla akademik takvim açılışının ardından sınırlı katılımlı davetlilerle birlikte yapıldı.

Uygulama Oteli önünde gerçekleşen kurdele kesimine, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Harran Üniversitesi rektör yardımcıları, bazı STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

Tarihi Urfa Evinin gezilmesinin ardından Balıklıgöl ve Urfa Kalesi manzaralı teraslarda verilen kokteyl ile program devam etti.

Harran Üniversitesi Urfa Evi, daha önce restore edilenlerle birlikte 5 tarihi Urfa evinin, yeniden organize edilmesiyle, Butik Otel ve Uygulama Oteline dönüştürüldü. Yapı içinde birçok mağarayı barındırmasıyla, tarihinin, çok eskiye dayandığı düşünülmekle beraber, butik otelin içinde Tenekeciler Evinde yer alan kitabeye göre yapı, 18.yy’a tarihlenmektedir. Yani yaklaşık 3 asırlık yapılar topluluğudur.

Urfa Evi, mimari özellikleriyle Urfa sivil mimarisinin, özgün örnekleri olarak birçok ince detayı barındırmaktadır. Yapı, kademeli topografyayı en ideal biçimde kullanmakta ve kent kimliğini yansıtmaktadır. Bunun sonucu olarak kalın taş duvarlar, düz damlar ve tonozlu kemerlerden ve kuyulardan oluşan evlerde; karlık, zerzembe, eyvan, dam ve mağaralara sahiptir. Yapı bu unsurların yanı sıra; kuş takaları, ince taş işçiliğinin seçkin bezeme örnekleri vb.unsularıyla; otantik, estetik ve görsel zenginlik ve daha birçok özellikleri taşımaktadır.

Urfa Evi; butik Otel, kafe ve restoran olarak hizmet üretmenin yanında, Harran Üniversitesi, Turizm işletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Aşçılık öğrencilerinin uygulamalı eğitim ihtiyacını karşılayacaktır. Şanlıurfa turizm sektörünün nitelikli iş gücü yetiştirmesine de katkıda bulunacaktır. Ayrıca Urfa Kültürünü tanımak isteyenlerin gezebileceği bir etnografya müzesi gibi bir fonksiyonu da olacaktır. Urfa Evi, şimdilik 11 oda kapasitelidir. Ancak kapasitesi, diğer evlerin katılımıyla 25 odaya çıkarılması planlanmaktadır.  Urfa Evi;butik otel, karlık kafe, Mağara restoran ve çok sayıda Balıklıgöl manzaralı teraslarıyla; Urfayı ziyaret eden misafirlerin ilgisini çekecek, nahit taşı, urfa evi sıcaklığını yaşatacak önemli bir buluşma, yeme içme noktası ve sosyal alan olmayı hedeflemektedir.

Urfa Evi; butik Otel, kafe ve restoranı, salgının sürdüğü, turizm sektöründe iş gücünün boşa çıktığı bu günlerde, azda olsa yeni bir istihdam olanağı yaratmakta, tüketilecek yerli ürünler, Şanlıurfa esnaf ve çiftçisinin ekonomisine katma değer yaratacağı kuşkusuzdur. Üniversite’nin turizm ve aşçılık ve gastronomi öğrencilerinin uygulama ihtiyacını karşılama yanında turizm sektörüne de nitelikli eleman yetiştirmesine önemli katkılar sunacağı açıktır. Bununla beraber, Şanlıurfa’nın gözbebeği Balıklıgöl’deki konumuyla Şanlıurfa’ya gelen turistlere verdiği nitelikli hizmetle, Urfa evlerindeki sıcak misafirperverliği yerli ve yabancı turistlere tanıtarak, Şanlıurfa’nın tanıtımına önemli katkıları olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195