Title of a News Article

Yeşilay’dan ailelere uyarı!

 Yeşilay’dan ailelere uyarı!
banner206

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akbaş,

aileleri madde bağımlılığına karşı uyanık olmaları konusunda uyardı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akbaş,

konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yaz tatili ve 12 Haziran’da yürürlüğe giren Alkol Yasası’nı değerlendirdi.

Şanlıurfa nüfusunun 1 milyon 801 bin 980 kişiye ulaştığını belirten Akbaş, “Şanlıurfa iller sıralamasında 9. Sıradadır. Bu nüfusun yaklaşık 600.000’i yani yaklaşık 3’te 1’i (600.000) öğrenci ve genç nüfustur. Bu öğrenci sayısı ile de Türkiye’de 3 büyük ilden sonra 4. Sıradadır. Bu da çok genç bir nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Genç nüfus, iyi yetiştirilebilirse büyük bir avantaj, aksi takdirde büyük bir risktir. Şu anda Urfa büyük bir riskle karşı karşıyadır” dedi.

Burada en büyük görevin başta ebeveynlere düştüğünü vurgulayan Akbaş, “Yaz Tatiline girdiğimiz bu dönemde aileler, öğrencilerle daha çok ilgilenmek zorundalar. Çocuklarla ilgilenme konusunda, iş yoğunluğu v.b gerekçelerin çocuğumuzdan daha önemli olmadığını hatırlamalıyız. Çocuklar tatili hak ettiler. Mutlaka dinlenmelerini, doya doya gönüllerince oynamalarını istiyoruz. Bu oyunlarını, kesinlikle dışarıda ve kontrollü olması gerekir. Burada Belediyemizin, Müftülüğümüzün ve Gençlik Spor Müdürlüklerimizin düzenlediği faaliyetlerden faydalanabileceklerini tavsiye ediyoruz. Televizyon, İnternet ve bilgisayarın Çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakacak her türlü program konusunda seçici olmalarını istiyoruz. Ayrıca madde bağımlılığına karşı da uyanık olmalarını rica ediyoruz. “Uyuşturucu kültürü”, egemen güçlerin toplum yapısının temelini teşkil eden manevi değerleri, inanç ve mukaddesleri yok etme faaliyetidir. Hedef, bağımlı hale getirilmek istenen ülke ve toplumun,  emperyalist güçler tarafından müsait hâle getirilme isteği unutulmamalıdır” diye ifade etti.

Akbaş, “Gayemiz Ülkemizde ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; içki ve uyuşturucu madde tüketimini, devlet organları ile iş ve gönül birliği yaparak, asgarîye indirmektir” diyerek, açıklamasında şunları kaydetti;

“Başta uyuşturucular olmak üzere bütün çirkin ve zararlı alışkanlıklara zemin hazırlayan “uyuşturucu kültürüne” cephe almaktır. Bu bağlamda halkımızın her türlü kötü alışkanlığa karşı duyarlı olmasını diliyor gördükleri olumsuzlukları ilgili kamu kurumları ve derneğimizle paylaşmalarını istiyoruz.

Alkollü içkilerin satış, pazarlama ve reklamına ilişkin düzenleme getirilen ‘alkol yasası’ 12 Haziran 2014 itibariyle artık ülke çapında uygulanmaya başlandı. Haziran 2013’te yasalaşan alkol düzenlemesinin yürürlük tarihi 12 Haziran 2014 tarihi itibariyle dolmuş oldu. Bundan sonra dizilerde özendirici alkol sahneleri, alkollü ürünlerin ambalajlarında tüketiciyi uyarıcı ifadelere yer verilmemesi ve alkol reklamlarını içeren tabelalar tarih oluyor.

Yasayla televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere artık yer verilemeyecek. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak.

Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe uyarı yazıları veya mesajlar konulacak. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Bu hükümlere uymayanlara ise 5 bin TL'den 200 bin TL’ye kadar ağır cezalar uygulanacak.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün alkol kullanımının önlenebilir hastalıklar ve buna bağlı ölümlerin üçüncü temel nedeni olduğunu ilan ediyor. Ayrıca aile içi şiddet, çocuk istismarı, çocuğa karşı şiddet, alkollü araç kullanım sebebiyle oluşan yol güvenliği problemleri gibi toplumsal sorunlara da yol açtığı için başta AB ve ABD olmak üzere dünyanın birçok yerinde alkol politikaları oluşturulmaya başlanmış durumda.

Perakende içki yasağı örnekleri

Halk sağlığının korunabilmesi için radikal tedbirler almaktan çekinilmiyor. Avrupa ve Amerika’da uygulanan perakende içki yasağına ilişkin örnekler şöyle:

İtalya’da alkollü içkilerin hastane yakınlarında, okul ve huzurevleri civarında satışı yasak.

İspanya’da ise eğitim merkezleri, spor merkezleri, yerel gençlik kulüpleri ve sağlık hizmetlerinin verildiği binalarda alkollü içki sunumuna ilişkin çeşitli kısıtlamalar mevcut.

Avusturya, Almanya ve Belçika’da alkol derecesi yüksek içeceklerin televizyon ve radyoda reklamı yasak; ancak alkollü içkilerin reklamı belirli kurallara bağlı olarak yapılabiliyor.

En sert önlemler Fransa’da uygulanıyor. Birçok kentte saat 21.00’dan saat 05.00’a kadar sokakta alkol tüketimi yasak. Rusya’da ise alkolden ölüm oranları artınca radikal kararlar alınarak saat 22.00’dan sabah 07.00’ye kadar marketlerde içki satışı ve kamuya ait alanlarda içki içme yasağı getirildi. ABD’de Pazar günleri içki satışı kesinlikle yasak.Yasanın titizlikle uygulanmasını temenni ediyor.Yeşilay olarak işin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyoruz.

Gençlerin alkole teşvik edilmesini engelleyecek bu yasa önemli bir çalışmadır. Ülkemizde başlatılan bu uygulamanın arkasındayız ve bu çalışmaları destekliyoruz. Bizden daha katı yasalara sahip olan diğer ülkelere de örnek olacak bir konuma gelmeyi umut ediyoruz.

Huzurlu sağlıklı bir tatil dilerken yaklaşmakta olan Ramazan ayının da hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

 

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195