Title of a News Article

ALEVİ TÜRKMENLER ŞANLIURFA'DA BULUŞTU

Şanlıurfa Valiliği'nin organizasyonuyla Alevi Türkmen topluluklarının liderleri Dede Garkın buluşmalarıyla Şanlıurfa'da bir araya geldi.

ALEVİ TÜRKMENLER ŞANLIURFA'DA BULUŞTU
banner206

Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenlenen, “Horasan Erenlerinin İzinde Dede Garkın Buluşmaları” Hilton Garden otelde başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarının ilkini tertip komitesi adına Av. Veli Kargın yaptı.

Konuşmasında, Dede Garkın hakkında kısaca bilgi veren Kargın, organizasyona destek veren Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’ya ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Dedekargınlar adına konuşan Dede Kargın Ocağı Dedesi Hüseyin Dedekargınoğlu da, Dede Garkın’ın 13’üncü yüzyılda yaşamış, tarihsel olaylara damgasını vurmuş önemli Horasan Erenlerinden biri olduğunu hatırlatarak, otuz yılı aşkın süren araştırmalarından bahsetti.

 BELEDİYE BAŞKANVEKİLİ NİHAT KILIÇ: BU ZENGİNLİĞİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEZSEK TARİHİ SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRMEMİŞ OLURUZ

Dede Garkın Buluşmaları açılış töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nihat Kılıç da, “Bu kadim kentte sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, “Şanlıurfa’nın İslam kültüründe kutsal mekanlar olarak nitelenen Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra gelen dördüncü mübarek şehirdir” dedi.

Bir çok peygamber gibi, tasavvufun öncülerinin de Şanlıurfa’da yaşadığını hatırlatan Kılıç, “Bu şehrin manevi zenginliğini, kültürel dinamiğini buradan başka bir mekanda bulmak çok zordur. Bunu fırsata dönüştürmezsek, tarihi sorumluluğumuzu yerine getirmemiş oluruz. Bunu fırsata dönüştürmek, burada yaşamış her inanç ve kültürü canlandırmak, ihya etmek ile mümkün olacaktır. Çünkü burada yaşamış olan her inanç topluluğunun, en küçüğünden en büyüğüne çok önemli katkısı olmuştur” dedi.

“KESRETTE VAHDETİ, ÇOKLUKTA BİRLİĞİ YAŞIYORUZ”

Kültür ve inanç farklılığının yanında çoklukta birliği yaşadığımızın altını çizen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyebaşkanvekili Nihat Kılıç, “Kesrette vahdeti, çoklukta birliği yaşıyoruz. Bu tablo hepimize gurur vermeli. Bu dostluğu geliştirmek, pekiştirmek bizim insani, ahlaki ve vicdani borcumuz olmalıdır. Bugün burada ihya etmeye çalıştığımız hareket, Anadoluyu Müslüman Türk yurdu yapan, insanlığa hoşgörünün, dostluğun, dayanışma ve bütünleşmenin örneğini sunan harekettir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu güzel programa emeği geçen herkesi kutluyor, şehrimizde misafir ettiğimiz tüm konuklarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Programa emeği geçen herkesi kutlayan Kılıç, Dedekargınları misafir etmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

VALİ TUNA: FARKLILIKLARI GÜZELLİK VE FIRSAT BİLEN BİR MEDENİYETİN SESİYİZ

Konuşmasına, “Vakitler hayrola, hayırlar fethola, şerler def ola, müminler saf ola, gönüller şâd ola, demine devranına hu diyelim” diyerek başlayan Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna da, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Dede Garkın’ın, Şanlıurfa’nın bereketini ortaya koyduğu manevi değerlerden biri olduğunu hatırlatan Vali Tuna, “Horasan erenlerinin izinde gerçekleştirdiğimiz bu gönüller buluşmasında hepinizi en  kalbi hislerle selamlıyorum. Horasan’dan Anadolu’ya ve oradan Balkanlara doğru ardına kadar açılan bir gönül yolunun erenleri, Allah’ın velileri bu toprakları bize vatan kılmış, yolumuzu aydınlatmış ve yolumuzu dosdoğru kılmıştır” dedi.

Vali Tuna, şunları söyledi: “Ayrılıkların hüküm sürdüğü 13. Yüzyılda kılıç seslerinin arasından birliğe çağıran sesi ile yaşadığı çağdan günümüze uzanan bir sevgi bağı ile Dede Garkın, Şanlıurfa’nın bereketini ortaya koyduğu manevi değerlerinden biridir.

Gönüller Sultanı olan Dede Garkın’a bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Savaşların, terörün ihanetlerin, acımasızca devam ettiği günümüzde onun manevi mirası, insanlığın geleceğine dair umudumuzu yeşertmekte, yüreğimize su serpmektedir.”

Vali Tuna, “Şanlıurfa Valiliği olarak, Dede Garkın’a vefa, minnet ve evlatlık borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilmek gayesiyle onun ayak basarak onurlandırdığı Şanlıurfamızda onu anlamak ve anlatmak için yapılacak her türlü fikir, proje ve etkinliğe gönül kapımız ardına kadar açıktır” dedi.

Prof. Dr. Mertol Tulum’un vereceği “Elvan Çelebi Menakıbu’l Kudsiyye” adlı konferansın ardından, gün boyu devam edecek olan ve beş oturumun gerçekleşeceği sempozyum başlayacak. Sempozyumun oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Ahmet Taşgın, Hüseyin Dedekargınoğlu, Yrd. Doç. Dr. Salih Aydemir ve Hamza Aksüt yapacak.

Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Harun Yıldız, Sahra Şahin, Prof. Dr. Zeynel Özlü, Doç. Dr. Namık Musalı, Yrd. Doç. Dr. Ali Vasfi Kurt, Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Prof. Dr. Salih Faleh, İhsan Ünlü, A. Galip Kabasakaloğlu, Abdülhalim Hanif ve Veysel Bayram’ın birer tebliğle katılacağı sempozyum sonunda Ali Rıza Albayrak –Hüseyin Albayrak müzik dinletisi sunulacak.

Programın ikinci günü ise Mardin Derik ilçesine bağlı Dedeköy’de (Dedekargın) gerçekleştirilecek.

 

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2017, 14:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195