Title of a News Article

Dualarla kutlandı...

Dualarla kutlandı...
banner206

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik Haftası bu yılda coşkuyla kutlanmaya başlandı. Etkinliğin adresi olan Gümrük Hanı yine yoğun bir ilgi gördü.

Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde düzenlenen Ahilik Haftası Programı, bu sabah 09:00'da başladı. Ahilik Haftası'nın önemine değinilen konuların Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi tarafından canlandırılması büyük beğeni aldı. Tarihi çarşı esnafının kucaklaştığı bugün de, eller semaya açılarak dualar edildi.

Düzenlenen Ahilik Haftası programına; Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa il Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Peltek, Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Şefik Bakay, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Burada yapılan etkinliğin ardından program sırasıyla devam etti. 

İŞTE AHİLİK HAFTASI PROGRAMI:

17 Eylül 2019 Salı

10.00 Açılış, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Ahilik Duasının Okunması
10.15 Geleneksel Halk Oyunları ve Folklor Gösterisi
10.30 Protokol Konuşmaları
10.45 Şed Kuşatma Ekibi Gösterisi
11.30 Ödül ve Plaket Töreni
12.00 Esnaf Ziyareti
Yer: Gümrük Hanı

18 Eylül 2019 Çarşamba

09.00 Geleneksel Tirit Yemeği
Yer: Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Binası
(Paşabağı Mah. 765. Sk. No: 27)

PEKİ AHİLİK NEDİR?

Ahilik, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda o dönem Anadolu'ya göç eden Türkmenlere hem aş ve iş imkanı sağlamak hem de onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmek için kuruldu.
 
Kökleri bin yıl öncesine kadar dayanan Ahi birlikleri, özellikle Anadolu'da göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçmesi ve Müslümanlaşmasını sağlayarak birçok önemli işlev üstlendi.
 
Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “kardeşim” veya Türkçe “akı” (Divan’ül Lügat’it Türk’te) “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Terim olarak, XVIII. yüzyıldan sonra bir esnaf-sanatkâr birliği hâline dönüşmüş olsa bile, XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir.
 
Ahiliğin başlangıçta bir esnaf teşkilatı olarak ortaya çıkmadığı, içlerinde kadıların, müderrislerin, devlet adamlarının, askeri görevlilerin de olduğu; ahilerin toplumun bütün kesimlerini kucakladığı bilinmektedir.
 
AHİ EVRAN KİMDİR?
 
Anadolu Ahiliğinin kurucusu Ahi Evran-ı Veli, 1171 yılında İran'ın Batı Azerbaycan bölgesinde bulunan Hoy kasabasında doğdu.
 
Çocukluğu ve ilk eğitim dönemi Azerbaycan'da geçen Ahi Evran, Fahrettin Razi'den ders aldı. 13. yüzyıl başlarında Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Muhyiddin Arabi ve hocası Evhadüddin Kirmani ile Anadolu'ya gelen Ahi Evran, bu tarihlerde hocası Evhadüddin Kirmani'nin kızı Fatma Bacı ile evlendi.
 
Anadolu'da özellikle esnafa İslamiyet'i anlatarak dünya ve ahiret işlerini düzenli hale getirmeleri için çalışmalar yapan Ahi Evran, Kayseri'de deri işleme atölyesi (debbağ) kurdu. Sanat sahibi kişiler tarafından çok sevilen Ahi Evran, o dönem Moğol istilasına karşı Kayseri'yi savunan Ahileri teşkilatlandırdı.
 
Bir dönem Konya ve Denizli'de yaşayan Ahi Evran, 1206 yılında o zamanki ismi "Gülşehri" olan Kırşehir'e göç ederek iş ve aş verdiği Türkmenlerin tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan olmaları için çalışmalar yaptı.

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2019, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195