Title of a News Article

En acı yarışma...

En acı yarışma...
banner206
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'İsot Yarışması' bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. 167 başvurunun yapıldığı yarışmada dereceye girenlere ödülleri verilirken, şenlik havasında geçen programa geçen yıllara nazaran katılımın yüksek olduğu gözlendi. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'İsot Yarışması'nın bu yıl ki dereceye giren isimleri belirlendi. Büyükşehir Belediyesine bağlı Mutfak Müzesinde gerçekleştirilen yarışmaya toplamda 167 başvuru yapıldı. Urfalı kadınların kendi elleriyle yaptıkları isotların birbiri ile yarıştığı programda en zorlu görevi jüri üstlendi. 6 kişilik jüri heyeti 167 isotun tek tek tadına bakarak puanlar verirken, yarışmacılar da heyecanla dereceye giren isimlerin açıklanmasını bekledi. 
Şenlik havasında geçen yarışmada erkeklerde eşlerine destek vermek için Mutfak Müzesindeki yerini alırken, programın ilerleyen anlarında konuklara çiğköfte ikram edildi. 

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ KÜÇÜK ZEYNEP BELİRLEDİ
Jüri üyelerinin Lezzet, Kıvam, Görünüm, Yöresellik ve kullanılan malzemenin kalite değerlendirmeleri konu başlıkları altında yaptığı zorlu değerlendirme sonrası dereceye giren isimler ve isotları belirlendi. Değerlendirme sonrası birinciliğe layık görülen iki isot aynı puanı alırken, birinciyi belirlemek için konuklardan Zeynep isimli küçük kız çocuğu sahneye çağırıldı. Küçük kızın kurası sonucu birincilik ödülü Zerde isimli isotu ile Fehime Erikli'ye, ikincilik ödülü Zeytin isimli isotu ile Dursune Esen'e, üçüncülük ödülü Firuzbey Çeşmesi isimli isotu ile Ayşe Esen'e verilirken, Mansiyon ödülüne ise Harran isimli isotu ile Fethiye Devecioğlu layık görüldü. Ardından sahneye çağrılan isimlere para ödülleri ve çeşitli hediyeler verildi. 

"ŞANSIMA DEĞİL AMA İSOTUMA GÜVENİYORUM"
Yarışmada birincilik ödülüne layık görülen Fehime Erikli, çok mutlu olduğunu söyleyerek hemcinslerine iyi isotun püf noktaları hakkında bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'İsot Yarışması'na tüm Urfalı kadınların katılması yönünde çağrı yapan Fehime Erikli, kendi deyimi ile isotun bir sevda olduğunu söyledi. Erikli, "Şansıma güvenmiyordum ama isotuma güveniyordum. Birinci oldum ve çok mutluyum. Demekki isotu çok iyi yaptığım için birinciliğe layık görüldüm. İyi isot çıkarmak için öncelikle biberin çok güzel olması gerekiyor. Ben kendi isotumu damda çıkarıyorum. Damda isotuma çocuğum gibi bakıyorum. Sabah, öğlen, akşam onlara gerekli ilgiyi gösteriyorum. Yeri geldiğinde dama çıkarak 2-3 defa kontrol ediyorum. Özellikle çok siyah yapmamaya çalışıyorum çünkü çok siyah olunca tadı kaçıyor. Bu yılki yarışmaya ise yeğenimin tavsiyesi ile katıldım. Böylesi bir organizasyon düzenledikleri için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye ve tüm belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi. 

BAŞKAN VEKİLİ DR. İNAN, "URFA DEĞERLERİNİN TANITIMINA ÖNEM VERİYORUZ"
Yarışmaya katılan tüm kadınlara teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ahmet İnan, Şanlıurfa'nın değerlerini uluslararası platforma tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Başkan Vekili Dr. İnan, "Tabiki İsotumuz Urfa ile özdeşleşmiş bir markadır. Geleneksel olarak bu yıl 32. sini kutladığımız ve bir yarışma halinde yaptığımız isotlarla birlikte güzel bir yarışma yaptık. 167 iştirakçimiz oldu. Bunlar arasında çok hassas bir değerlendirme yapıldı. Bu bir teşviktir ve aynı zamanda Urfa'ya ait bir kültürü yaşatmaktır" diye konuştu. 

"URFA İSOTU SAĞLIĞA YARARLI"
Şanlıurfa'nın marka değeri olan isotun, sağlığa son derece yararlı olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Vekili Dr. İnan, "Urfa isotu normal bildiğimiz pul biberlerden çok çok farklıdır. Her şeyden önce bir doktor olarak şunu söyleyebilirim; Alfatoksin dediğimiz kanserojen madde Urfa isotunun içerisinde yoktur. Bu da Urfa isotunun yapısındaki özellikten ve güneşte doğal ortamda kurutulmasından kaynaklanıyor. Sağlık açısından ben eminim ki Urfa isotunun steril şartlarda ve organik koşullarda mide ve bağırsak rahatsızlıklarında hiç bir yan etkisi bulunmamaktadır. Amerika'da yapılan bir araştırmada mide ülseri konusunda tedavi edici bir yanı olduğu belirlendi. Bu anlamda yarışmamıza katılım gösteren ve Urfa'nın birer kültür elçiliğini yapan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" şeklide konuştu. 
Program daha sonra toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2016, 23:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195