Title of a News Article

Tarihten Kaçıp Geldi

Tarihten Kaçıp Geldi
banner206

12 Bin yıllık geçmişi ile dünyadaki en eski mimari yapı özelliği taşıyan gizemli sırların merkezi Göbeklitepe’si, İslam medeniyetinin merkezi Harran’ı, büyük tufandan sonra kurulan ilk şehir ve Hz. İbrahim’in doğduğu yer olmasıyla tarihin her döneminde önemini koruyan Urfa’nın yakın tarihi de bilinmeyenlerle dolu.

Tarihin her döneminde önemli bir merkez olan Urfa doğal afetler, istilalar ve yağmalarla zaman zaman tahrip olurken, özellikle Cumhuriyet döneminde yaşanan tahribatıyla da yürekleri yakmaya devam ediyor.

Şehrin tarihi yapılarına meraklı olanların internet sayesinde buldukları fotograflar, Urfa’nın kayıp tarihine ışık tutuyor.

Osmanlı arşivleri ve internet sayfalarında buldukları eski Urfa fotograflarını paylaşan meraklılar, şehrin kaybolmuş yapılarının yeniden ihyası için katkı sağlamaya devam ederken, yetkililerin bu duruma ilgisizliği ise kabul edilebilir gibi değil.

Şanlıurfa’nın en merkezi yerinde yer alan, 1900’lerin başına kadar Saray Oteli olarak kullanılan tarihi Bican Ağa Hanı’nın arşivlerden kaçarak gelen bir fotografı da bunun son örneklerinden biri.


Araştırmacı Mehmet Koyuncu’nun Urfa’nın Değerleri adlı facebook sayfasında paylaştığı bir fotograf, büyük kısmı tahrip edilmiş ve yok olmuş ancak hala kullanılan hanın yeniden ihyasını gündeme getirdi.

Restorasyon çalışmaları devam eden Millet Hanı’na bitişik olan Bican Ağa Hanı’nın orjinal halini yansıtan fotografı görenler, hanın eski haline döndürülebileceğini belirterek, yetkilileri göreve davet ediyor.
urfastar.com

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 00:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
ruha
ruha - 6 yıl Önce

kesinlikle dikkate alınmalı ve uygulanmalı o bölgenin çehresini değiştireceği de kesin

SIRADAKİ HABER

banner195