Title of a News Article

Urfa'da bir tarih daha gün yüzüne çıkıyor

Urfa'da bir tarih daha gün yüzüne çıkıyor
banner206

Şanlıurfa’da, gün gün tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Son olarak keşfedilen yerlerden birisi de Boyahane Çarşısı…

Geçmişi Göbeklitepe ile 12 bin yıla dayanan Şanlıurfa’da tarih fışkırmaya devam ediyor. Yer altı mekanlarından birisi olan ve günümüzde halk arasında ‘Boyahane burası, batır çıkar’ sözü gerçek oldu. Yıllardır her Urfalının dilinde olan bu söz, geçtiğimiz hafta itibariyle somut bir anlam kazandı. Böyle bir yerin olduğu fakat henüz hiç kimse tarafından görülmemiş olması geç kalınmış bir durum değil. Çünkü Şanlıurfa’nın neresine dokunulsa tarih çıkıyor. Birçok medeniyetin gelip geçtiği Şanlıurfa, birçok kez isim değiştirmiştir.   

Boyahane Çarşısı turizme kazandırılacak…

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatları doğrultusunda bir kişi yardımcılığı ile birlikte zorlu bir tempo yaşayarak yaklaşık 300 metre mesafeyi kat edip Boyahane Çarşısı’na ulaşan BŞB Basın Daire Başkanlığı personeli usta fotoğraf sanatçısı Mehmet Sadık Alican, deyim yerindeyse suya batıp çıka çıka tarihi bir yeri görüntüledi.

O anları saniye saniye kayıt altına alan Sadık Alican’ın Urfa tarihi ile ilgili olan bilgi birikimi de kendisini buraya sürükledi. Gümrük Hanı içerisinde bulunan akan suyun içerisine giderek boyu kadar suyun içinde zorlu bir tempo sarf eden Alican, Boyahane Çarşısı ve su değirmenine ulaştı.

Boyahane Çarşısı’nda neler var?

1520-1566 yılları arasında hüküm süren Osmalı İmparatorluğu Padişahlarından Kanuni Sultan Süleymen döneminde inşa edildiği tahmin edilen Boyahane Çarşısı, yaklaşık 1 metre suyun içerisinde ve burası dikdörtgen bir yapıya sahip. Karşılıklı dört dört ve bir bir dükkanların olduğu Çarşı’da toplamda 10 dükkan olduğu Sadık Alican tarafından belirtildi.

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2020, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195