Title of a News Article

Yabancı gözüyle Urfa kültürü...

Yabancı gözüyle Urfa kültürü...
banner206
HABER: ALİ PALA

Şanlıurfa’da taziye için özel mekanlar: Düğün salonu, kültür merkezi gibi işlev gören taziye evleri, Şanlıurfa’nın yeni geleneksel unsuru haline geldi. Evlere sığmayan taziye ziyaretleri, yapılan bu mekanlarda ağırlanıyor. Şanlıurfa kent merkezinde vakıf ve özel olmak üzere 6 taziye evi bulunuyor. Baş sağlığı ziyaretlerinde bulunan vatandaşlara verilen ikramlar eş-dost tarafından karşılanırken hayatını kaybeden kişilere ise burada geniş kapsamlı dualar okunuyor.

Kentte yüzyıllardan beri süregelen taziye geleneği, son 6 yıldan bu yana ölü evinde değil de bu iş için özel yaptırılmış taziye evlerinde sürdürülüyor. Erkekler taziye evi olarak anılan taziye evleri, gelenleri kabul ederken bayanlar ise hayatını kaybeden kişi ve kişilerin evinde ağırlanıyor. Özel taziye evlerinin yaptırılmasında Şanlıurfa Valiliği’nin desteğini alan Şanlıurfa Kültür Eğitim Araştırma Vakfı’na (ŞURKAV) ait 2, diğer vakıf ve 23. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak’a ait ise 10 taziye evi bulunuyor.

Taziye evinde nelerle karşılanılır?

Taziye ziyareti gerçekleştiren vatandaşlara önce acı günün hatırasına acı bir kahve (mırra), sonra da esans (koku) ikram edilir. Ardından da çay ikramı yapılır.

Taziye evinde mümkün mertebe kısa oturulması dikkat çekiyor. Birkaç dakika oturulduktan sonra Kur’an-ı Kerim okumayı bilen varsa bir aşır okuyarak duayı tamamlar. Okunan aşırın özellikle ölüm, sabır ve ahiretten bahseden ayetler olmasına dikkat ediliyor. Okunan aşırları dinleyen topluluğun hemen hepsinin büyük bir suskunluk içinde olup kafalarını öne doğru eğmesi gözlerden kaçmıyor.

Üç gün boyunca kabul edilen taziyelerde, dost ve akrabaların gelişine ve yoğunluğuna göre ne kadar güçlü olduğu da ölçülür.

Taziye süresince ölü yakınlarına ve hazır cemaate öğle ve akşam yemeği ikram ediliyor. Ancak cenaze sahibi hiçbir masrafa karışmıyor. Yemeği başta akrabaları olmak üzere dost ve arkadaşları yaparken, taziye evine yemek yapma isteği olanlar cenaze sahibine teklif götürüyor. Bazen öyle oluyor ki yemek yapmak isteyenlerin talepleri yemek öğünleri dolu olduğu için kabul edilemiyor..

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2014, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195