Title of a News Article

Binlerce çıplak insanı bir araya getirip...

Binlerce çıplak insanı bir araya getirip...
banner206

Spencer Tunick isimli fotoğrafçı, binlerce insanı bir araya topladıktan sonra çıplak fotoğraflarını çekip bu fotoğrafları tartışmalı sanat eserlerine dönüştürüyor. Sanatçının fotoğraflarına bakanlar çıplak insanlara değil resmin tamamına odaklanıyor.

Spencer Tunick'in çalışmalarında özgürlük ve itaat arasında büyük bir gerilim bulunuyor. Tartışmalı fotoğrafçı, büyük bir kalabalığı bir araya getirip onlara soyunmalarını söylüyor. Daha sonra onları poz vermeleri için yönlendirerek düzenli ve çarpıcı sahneler oluşturuyor. Tunick'in şu ana kadar yaptığı çalışmalar bazıları tarafından takdir edildi, bazıları tarafından da eleştirildi.

2

Yahudi asıllı Amerikalı fotoğraf sanatçısı, 1 Ocak 1967 yılında New York taşrasında dünyaya geldi. Babası Earl, Catskills'de üzerine fotoğraf koyulabilen anahtarlıkların satıldığı bir dükkana sahipti. Annesi ise sanatçı ve iç mimardı. Tunick, annesinin sanatından ilham aldı ve babasının kameralarını deneme fırsatı buldu.

3

Tunick 1986 yılında 19 yaşındayken Londra'yı ziyaret etti ve burada bir otobüs durağında tek bir çıplak gönüllünün fotoğrafını çekti. Fakat bu bir başlangıçtı, içindeki sanat aşkı sürekli büyüyordu. Kısa bir süre sonra Dulwich'teki Alleyn's School's Lower School Hall'daki bir grup çıplak gönüllünün ilk deneysel fotoğraflarını çekti. Tunick, 1988'de Boston'daki Emerson College'den Bachelor of Arts (BA) lisans derecesi aldı.Sonraki yıllarda fotoğrafçılık kariyerine başladı ve hafta sonları babasının yanında çalıştı.

4

Tunick, 1992 yılında New York'ta çıplak insanların fotoğraflarını ve videolarını çekmeye başladı. Bu dönemdeki ilk çalışmaları daha çok tek bir çıplak bireye veya küçük çıplak kitlelere odaklanıyordu. Spencer Tunick, 1994'te Manhattan'ın merkezindeki Birleşmiş Milletler genel merkezinin önünde 28 çıplak insanı pozlandırıp fotoğrafladığı çalışmayı kariyerinde bir dönüm noktası olarak görüyor; Tunick o çalışma hakkında "Her şey orada başladı, çalışmalarımı normal fotoğrafçılıktan enstalasyon ve performans fotoğrafçılığına kaydırdı." diyor.

5

Mahkemede iki yıl mücadele verdikten sonra New York'un kamusal alanlarında çıplak fotoğraf çekimi yapmak için izin almayı başardı.

6

Spencer Tunick, 1999 ve 2001 yılları arasında mahkemede iki yıl mücadele verdikten sonra New York'un kamusal alanlarında nü fotoğraf çekimleri yapabilmek için izin aldı. 2001 yılının Mayıs ayında Musée d'art contemporain de Montréal önünde 2.500 ila 3.000 kişilik bir grubun çıplak fotoğraflarını çekti. Tunick'in bu çalışması çok önemliydi, çünkü yaptığı şeyin sadece çıplak insan fotoğraflarından ibaret olmadığını göstermek istiyordu. Başarılı da oldu ve tartışmalı çalışmaları birer sanat eseri olarak görülmeye başlandı. Daha sonra Eylül 2001 yılında Londra'da 400 çıplak gönüllünün fotoğrafını çekti.

7

Spencer Tunick, 2002'de 25. São Paulo Bienali'ne davet edildi ve uluslararası sanat camiasında olumlu karşılandı. Aynı yıl, Şili'de 5.000 gönüllü ile bir projeyi tamamladı ve ardından bir Şili gazetesi tarafından "Yılın Adamı" seçildi. Nisan 2003'te Londra'da Saatchi Galerisi önünde 160 çıplak gönüllüyü ve daha sonra Selfridges mağazasında 500 çıplak kişiyi fotoğrafladı. Haziran ayında ise Barselona'da 7.000 çıplak insanın enstalasyonunu organize edip büyük bir fotoğraf çalışmasına imza attı.

8

Tartışmalı çalışmalar gerçekleştiren sanatçı, 26 Haziran 2004 tarihinde Cleveland'da Amerika Birleşik devletleri'ndeki en büyük çıplak fotoğraf çalışmasını hayata geçirdi. Aynı yıl Buffalo'nun eski merkez tren istasyonunda yaklaşık 1800 çıplak gönüllünün yer aldığı bir fotoğraf çalışmasını tamamladı. Spencer Tunick, 2005 ve 2006 yıllarında ise 2 binden az kişinin bulunduğu çalışmalar gerçekleştirdi.

9

2007 yılı Spencer Tunick için oldukça yoğun ve hareketli geçti. Başarılı sanatçı, Amsterdam'da gerçekleştirdiği projenin ardından Meksika'nın başkenti Mexico City'ye gitti. Tunick, 6 Mayıs 2007'de Mexico City'nin ana meydanı Zócalo'da 18.000 çıplak kişiye poz verdirip fotoğraflarını çekerek yeni bir rekora imza attı.

10

Tunick, 18 Ağustos 2007'de Aletsch Buzulu'nda Greenpeace ile birlikte hareket ederek dünya buzullarının küçülmesine ve küresel ısınmaya dikkat çekmeyi amaçlayan bir yerleştirmede 600 çıplak insana yer verdi. Ekim 2009'da Greenpeace ile işbirliği içinde iklim değişikliğinin Fransız şarap üretimi üzerindeki etkisine dikkat çekmek için başka bir enstalasyon gerçekleştirdi.

11

Başarılı sanatçı ayrıca, Donald Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasında dile getirilen nefret dolu söylemlere karşı tamamen kadınlardan oluşan çıplak bir protesto düzenledi. Kaynak: ListeList

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2020, 02:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195