Title of a News Article

Flaş gelişme Anlaşmayı kabul etti...

.

Flaş gelişme Anlaşmayı kabul etti...
banner206
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Lavrov ile Suriye'de 'ateşkes' şartları için anlaşmaya vardıklarını açıklamalarının ardından, iki ülke ateşkesin tarihinde de uzlaşmıştı. Buna göre, aslında 'hasmâne tutumların sonlandırılması' olarak adlandırılan kararın, 27 Şubat gece yarısından itibaren geçerli olacağı kararlaştırılmıştı. Suriye'de savaşan gruplardan anlaşmaya katılmak isteyenler de 26 Şubat öğlenine kadar niyetlerini bildireceklerdi. Yaşanan bu gelişmenin ardından ateşkesi ilk kabul eden Esad rejimi oldu.

DAEŞ VE NUSRA KAPSAM DIŞI

ABD ile Rusya'nın ortak açıklamasına göre, Suriye genelinde uygulanacak "çatışmaların durdurulması", DAEŞ, Nusra Cephesi ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen diğer gruplara karşı düzenlenen askeri ve paramiliter saldırıları kapsamayacak.

MUHALİF GRUPLAR ENDİŞELİ

Öte yandan Suriye'deki muhalif gruplar anlaşmanın bir kez daha sadece kağıt üzerinde kalmasından endişe ediyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un hafta sonu yaptığı görüşmeleri takiben açıklanan anlaşma kapsamında ateşkes, Nusra Cephesi ya da Irak Şam İslam Devleti gibi 'terör örgütü' olarak kabul edilen grupları kapsamayacak. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yetkililerine göre anlaşmanın bu maddesi ateşkesin pratikte uygulanmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.

"NUSRA'YI VURUYORUZ BAHANESİYLE HEDEF ALINABİLİRİZ"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Halit Hoca da, Nusra Cephesi'nin ateşkesin uygulamaya geçmesini zorlaştıracağını ifade etti. Hoca, "Nusra bizim için sorunlu bir nokta. Çünkü Nusra Cephesi sadece İdlib'de değil, Halep'te de var, Şam'da da, ülkenin güneyinde de. Burada kritik nokta ÖSO ya da siviller 'Nusra'yı vuruyoruz' bahanesiyle hedef alınabilir" diyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195