Title of a News Article

Yazar Aydın, Başkan Bağlı'yı yazdı...

.

Yazar Aydın, Başkan Bağlı'yı yazdı...
banner206
 Aynı süreler içinde hem SSK, hem de Bağ-Kur kapsamında çalışması olan kişilerin 1/3/2011 tarihinden önce, hangi kapsamdaki sigortalığı önce başlamışsa o sigortalılık geçerli kabul ediliyordu.

Eğer ki Bağ-Kur’lu sigortalılık önce başlamışsa, SSK’lı sigortalılık geçersiz kabul edilip, SSK lı çalışmalardan dolayı ödenen primlerin sigortalı hissesi (%14 + % 1= % 15) Bağ-Kur’daki prim borçlarına aktarılıyordu.

SSK’lı çalışmalardan dolayı ödenen primlerin işveren hissesi ise (% 20,5 + %2 = %22,5)  işverenin onayı olsa bile sigortalının Bağ-Kur’daki prim borçlarına aktarılmıyordu.

….

Sonuçta işveren hissesine ait primler Bağ-Kur’daki prim borcuna aktarılmadığı için, SSK’lı sigortalılığı iptal edilen Bağ-Kur’lu  vatandaş,  kendi hissesinin karşılamadığı prim borçlarını faiziyle birlikte ödemek zorunda kalıyor, haliyle faiziyle birlikte yüksek miktarlara ulaşan prim borçlarını ödemekte de zorlanıyordu.

İşveren hissesi prim tutarı ise  işverenin onayı da olmasına rağmen Bağ-Kur’lu vatandaşın prim borçlarına aktarılmayarak, faiziyle birlikte işverene iade ediliyordu.


Yıllarca, işverenlerin kendi hissesine isabet eden paraların sigortalının Bağ-Kur borcuna aktarılmasına muvafakat vermesine ve herhangi bir yasal engel  de bulunmamasına rağmen SGK bu talebi kabul etmeyerek, hem sigortalıyı mağdur ediyor, hem de binlerce lira para iadesi yaparak kendi mağdur oluyordu.


Sosyal Güvenlik Kurumu kimsenin bir anlam veremediği bu uygulamasını geçtiğimiz günlerde yayınladığı 2015-28 genelgesiyle nihayet değiştirdi.

Artık işveren muvafakat ederse , işveren hissesi prim tutarı da hizmet çakışması nedeniyle SSK’lı sigortalılığı iptal edilen vatandaşın Bağ-Kur daki prim borcuna aktarılacak.

Tabii bir şartla, işverenin SGK’ya borcunun bulunmaması  gerekiyor. İşverenin SGK’ya borcu varsa çakışma nedeniyle iptal edilen SSK’lı sigortalılık için ödenmiş primler, işverenin SGK’ya olan kendi borçlarına mahsup edilecek.


Sonuçta kim kazandı diye sorarsanız söyleyelim.

Hem işverenin talebi yerine gelmiş oldu,

Hem sigortalının mağduriyeti önlenmiş oldu,

Hem de SGK nın cebinden çıkan onbinlerce lira para, SGK’nın cebinde kalmış oldu.

Yani hem işveren talebi yerine getirilmiş oldu, hem sigortalı kazandı, hem de Sosyal Güvenlik Kurumu.

Yaşar AYDIN

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2016, 17:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195