Title of a News Article

Bina bahçelerindeki bitkiler servet değerinde

Urfa’da bina bahçelerinde yetişen 40’ın üzerinde bitki türü, şifa kaynağı doğal harikalar olmasının yanında, işini bilen çocuklar için de iyi bir kazanç kapısı oluyor.

Bina bahçelerindeki bitkiler servet değerinde
banner206
HABERİN GALERİSİ
şifalı bitkiler

şifalı bitkiler

 İbrahim Halil Şeker / Baharın ilk günlerinin kendini göstermesiyle Şanlıurfa’da bina bahçeleri de yeşillendi. Bina bahçelerinde kendiliğinden yeşeren şifalı bitkileri  toplayanıp demet haline getiren  çocuklar, pazar yerinde satarak para kazanıyorlar.

Kentin Yenişehir semtinde Cumartesi günleri kurulan pazar yerinde el arabasıyla taşıma işi yapan ortaokul 3. Sınıf öğrencisi Şükrü Seyarcı, vatandaşların henüz pazara gelmediği erken saatlerde, bina bahçelerine atlayarak hardal ve ısırgan otu gibi bitkileri toplayıp demet haline getirerek satıp para kazanıyor.

Beş kardeş olduklarını, babalarının sigortacılık yaptığını, kendisinin ve küçük kardeşinin de pazarda çalışarak okul harçlıklarını çıkardıklarını söyleyen küçük Şükrü, günde yaklaşık 50 demet hardal ve az sayıda ısırgan otu topladığını, hardalın demetini 50 kuruştan, ısırgan otunu da 2 liradan sattığını dile getirdi. Küçük çocuk, her binanın bahçesine giremediklerini, bazı bina sakinlerinin bahçelerine girmeye izin vermediklerinden yakındı.

 Bina bahçeleri doğal eczane gibi

Çoğu bakımsız olduğu için belediye tarafından kilitli parke taşı döşenerek otopark ve yol haline getirilen bina bahçeleri, doğal halinde bırakıldığı zaman bile doğanın sunduğu şifalı bitkilerle dolup taşıyor.

Bina bahçelerinde başta hardal olmak üzere, yabani pancar otu, dağ teresi, ebem gümeci, yabani sarımsak, yabani kekik, kapari (keber), ısırgan ve zehirli baldıran otu gibi 40’ın üzerinde bitki türü yetişiyor. Çoğu halk hekimliğinde kullanılan bitkilerin önemli kısmı, sadece Şanlıurfa’ya ait olan endemik türler arasında yer alıyor.

 

Hardal:

Urfa’da genelde köfte yanında yeşillik olarak tüketilen hardal bitksinin latince adı Brassica yada Sinapis olarak anılır. Turpgiller famiylasından olan hardal bitkisi, Avrupa ve Asya kıtasında yaygın olarak yetişir. Sağlığa yararları bilinen bitkinin 2000 yıldır tarımının yapıldığı biliniyor. Halk hekimliğinde tohumlarından faydalanılan hardal bitkisinin beyaz, kırmızı ve siyah türlerinde tohumları vardır. Urfa’da yeşil olarak tüketilen hardal bitkisi, siyah tohumlu türdür.

Bahar aylarında sarı çiçekler açan hardalın yeşil yaprakları yakıcı bir lezzete sahipdir.

Toprağa dökülen tohumlarıyla çoğalan hardal bitkisi, ateşlilik hali, soğuk algınlığı, grip ve bronşite karşı iyi gelir. Mide ve sindirim sistemini çalıştırır, iştah açar.

Mayasıl, romatizma ağrıları ve eklem iltihabına da iyi geldiği bilinen hardal tohumu halk hekimliğinde bolca kullanılır.

Kara hardal tohumunun kan dolaşımını uyardığı, rahatlatıcı, yatıştırıcı etkisi de bilinen özelliklerindendir. Hardal tohumu yağı, botanik marketlerde 50 ml’lik ambalajlarda 10 TL’den satışa sunuluyor.

 Isırgan otu:

Latince adı Urtica olan, yaprakları üzerinde yakıcı tüyleri bulunan bir bitkidir. Kuşların yem arayışı nedeniyle başka bölgelerde yedikleri ısırgan tohumunu dışkılama yoluyla toprağa atması sonucu yayılır. Urfa’da şehir merkezinde pek rastlanılmayan ısırgan bitkisi, kuşlar marifetiyle bina bahçelerinde son zamanlarda çok sık görülmeye başlamıştır.

Büyük ve küçük diye anılan iki türü bulunan ısırgan otu, bir çok rahatsızlığa iyi gelmesiyle biliniyor. Isırgan otunun yaprak, tohum ve kök kısmı içerdiği maddeler arasındaki farklılıklar nedeniyle farklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

İçeriğinde bağırsak, pankreas, safra kesesi ve karaciğer salgılarını uyaran sekretin adlı bir madde taşıyan ısırgan otu, organik asitler, formik asitler, histamin, asetilkolin, C vitamini, potasyum tuzları ve demir yönünden oldukça zengin.

Kansere karşı en etkili bitkilerden olduğu bilinen, haşlanarak etli - yumurtalı yemekleri yapılabilen ısırgan otu, ayrıca çay olarak da demlenip içilebiliyor.

Isırgan otunun faydaları arasında; kan temizleyici ve kan yapıcı, romatizma ve gut hastalıklarının tedavisinde yardımcı etki, idrar yolu hastalıkları ve iltihaplarına karşı, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını iyileştirici, kan şeherini düşürücü, ödemi giderici, bağırsak temizleyici, gaz giderici, kabızlığı önleyici, prostat büyümesine karşı hem önleyici hem de tedaviyi destekleyici, saç dökülmesini engelleyici etkileri sayılabilir.

 Isırgan tohumu yağı 2 bin 500 TL

Halk arasında fazla bilinmeyen ancak tıbbi açıdan son derece değerli ve zor elde edilen bir yağ olan ısırgan tohumu yağının bir litresi 2 bin 500 liradan alıcı buluyor. Urfa’daki bina bahçelerinde doğal olarak yetişen küçük ısırgan tohumundan elde edilebilen ısırgan otu yağı, Almanya ve Orta Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Gençlik yağı olarak pazarlanan ısırgan tohumu yağı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, cildin bağ dokusunu sıklaştırıyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195