Title of a News Article

Kapalı Böbrek taşı ameliyatını yapan tek doktor Meydan Hastanesi'nde...

Kapalı Böbrek taşı ameliyatını yapan tek doktor Meydan Hastanesi'nde...
banner206
Şanlıurfa'nın göbeğinde hizmet veren Özel Meydan Hastanesi, kadrosuna güçlü bir ismi daha ekledi. 

Op. Dr. Ömer Faruk Badem, Şanlıurfa'da özel hastaneler arasında kapalı böbrek taşı ameliyatını Meydan Hastanesinde yapabilen tek isim...

Özel Meydan Hastanesi'nde hizmet vermekten dolayı mutlu olduğu ifade eden Op. Dr. Ömer Faruk Badem, yoğun ilgi görüyor.

Hergün kadrosunu güçlendiren Şanlıurfa'nın en modern hastanelerinden birisi olan Özel Meydan Hastanesi yönetimi Başhekimi Dr. Faruk Arslan, Urfalı hemşerilerimize hizmet vermekten dolayı çok mutluyuz. Kadromuza kattığımız başarılı isimlerden birisi Ömer Hocayla birlikte hizmet veriyoruz. Urfalılar hizmetin en iyisine layıktır' dedi.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı nasıl olur?

Kapalı böbrek taşı ameliyatı genel anetezi altında gerçekleştirilir.  Hastaya uygun olanının seçilebilmesi için öncelikle böbrek ve idrar yolları anatomisinin iyi değerlendirilmesi gerekir. Bazen iki yöntem birbirlerine alternatif değil birlikte de kullanılabilir. Taş sadece tek bir böbrekte veya böbreğin aynı bölgesinde olmayabilir. Bu durumlarda işlemlerin birlikte kullanılması veya 1 den fazla cilt deliği açılması gerekebilir. 

Op. Dr. Ömer Faruk Badem ise Şanlıurfa'da bu ameliyatı gerçekleştirebilen tek isim ve birçok hastanelerden sevk almayı da sürdürüyor.




Böbrek taşı ameliyatı nasıl yapılır?

Böbrek taşı ameliyatı, böbrekte meydana gelen rahatsızlıklar sonucunda gerçekleştirilen ameliyat türüdür. Böbrek taşı ameliyatı nedir, böbrek taşı ameliyatı nasıl yapılır, Böbrek taşı ameliyatı kaç günde iyileşir, Böbrek taşı kendiliğinden düşer mi gibi böbrek taşı ve böbrek taşı ameliyatı hakkındaki tüm soruların cevaplarını Üroloji dalında Op. Dr. Ömer Faruk Badem sizler için cevapladı. İşte böbrek taşı ve böbrek taşı ameliyatı hakkında tüm bilinmeyenler…

Böbrek taşı ameliyatı kaç günde iyileşir, Böbrek taşı kendiliğinden düşer mi gibi Böbrek taşı ve Böbrek taşı ameliyatı hakkındaki tüm soruların cevaplarını Üroloji dalında Op. Dr. Ömer Faruk Badem  sizler için cevapladı.

İşte böbrek taşı ve böbrek taşı ameliyatı hakkında tüm bilinmeyenler…
 
1- Böbrek taşı ameliyatı nedir, böbrek taşı ameliyatı nasıl yapılır?

Teknolojinin günlük hayata en çok girdiği konulardan bir tanesi böbrek taşı ameliyatıdır. Çok yakın zamana kadar böbrek taşı ameliyatı dendiği zaman son derece büyük bir açık ameliyattan bahsediyorduk. Açık ameliyatta ne yazık ki nerede ise hastayı ciddi bir kesi ile böbreğe ulaşarak ve nerede ise körlemesine bir işlem yapılmaktadır. Hâlbuki günümüzde minimal invaziv dediğimiz hastada ya sadece küçük bir delik açılarak ya da tamamen idrar kanalından girilerek dışarıda hiçbir kesi veya deilk olmadan yapılan ameliyatlarla ameliyattan 1-2 gün sonra kişinin gündelik hayatına ve işine dönmesini sağlamak mümkün olabilmektedir. Böbrek taşı genel bir isim olmakla beraber yoldaki taşlara da ( yani üreter taşlarına) da ameliyat yine endoskopik olarak yapılabilmektedir. 

Taşın büyüklüğü, kişinin risk faktörleri ( kalp hastalığı, kan sulandırıcı kullanımı), daha önce ameliyat geçirip geçirmemiş olması, böbreğin fonksiyonu, taşın cinsi gibi farklı değişkenlere bağlı olarak ameliyat kararı verilen hastalara "perkütan nefrolitotomi" ( yani bir küçük deilkten girilerek yapılan ameliyat) veya "retrograd intrarenal cerrahi-RIRS" adı verilen tamamen idrar kanalından girilerek yapılan cerrahi uygulanabilmektedir. Bu iki ameliyatın yapılabilmesi için bu konuda eğitim almış cerrahi ekip ve tabii ki uygun cerrahi aletler gerekmektedir. 

Perkütan nefrolitotomi ameliyatında hastanın sırta yakın yan tarafından röntgen eşliğinde taşın yeri tespit edilerek bir ufak delik açılır ve bu delikten bir tüp yerleştirilerek içeri bir ( nefroskop adı verilen ) dürbün ile girilir. Taş küçük parçalarak ayrılarak yine gözümüzle görerek böbrekten yerleştirdiğimiz tüp sayesinde dışarı alınarak böbrek temizlenir. Böbrek içinde yerleştirilen tüp işlem bittiğinde çıkarılır ve böbreğin kendini tamir etmesi için 1 gün için nefrostomi adı verilen bir başka daha küçük tüp yerleştirilir. hasta 1 veya 2 gün içinde bu tüp de çekilip evine taburcu edilir.
Retrograd intrarenal cerrahide ise idrar kanalından girilen son derece nazik ve ince yumuşak bir dürbün olan fleksible üreterorenoskop adı verilen cihazla ameliyat gerçekleştirilir. Taş bu cihazın içinden geçen lazer probu ile kum haline getirilerek taşın kaybolması sağlanır. İşlem sonrasında böbreğin toparlaması için bu sefer içeriye bir kateter yerleştirilebilir veya tamamen katetersiz olarak da odasına alınabilir. Bu tip ameliyatta hiçbir dış kesi olmadığından hasta 1 gün sonra evine yürüyerek gidebilir. 

2 - Böbrek taşı ameliyatı kaç günde iyileşir?

İyileşme süreci yapılacak ameliyata, ameliyatta kanama olup olmamasına, böbreğin fonksiyonuna ve hastamızda başka kalp, akciğer hastalığı gibi ek sorun olup olmamasına bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak sıklıkla ertesi gün veya 2 gün sonra eve yollamamız mümkündür. Yatışı uzatan ana sebep ameliyat sonrasında hastanın kalan kum parçalarını dökme sırasında hissedebildiği ağrı ve çok kanlı bir organ olan böbrekte iyileşme süresince devam edebilen kanamalardır. Kapalı ameliyatlardan hemen sonra hasta gündelik hayatına dönebilir. Ertesi gün banyo yapabilir, dolaşabilir.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2018, 14:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet taygun
Mehmet taygun - 4 yıl Önce

Hocam ben dün siz e gelmiştim böbreğimde taşvar kapalı ve açık amiliyet fiyatları son neolur yardımcı olun perşembe günü geleyim

SIRADAKİ HABER

banner195