Title of a News Article

Ağır abilere stratejik görev

.

 Ağır abilere stratejik görev
banner206

Tek başına iktidarı hedefleyen AK Parti, 7 Haziran’da az farkla milletvekilliğinin kaybedildiği illere ağırlık verecek. Ayrıca oy oranlarının daha önceki seçimlere göre azaldığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki listelerde değişiklik yapılacak. 3 dönem kuralı esnetilerek, partinin ağır abileri bu bölgelerden aday gösterilecek.

Ülke tarihindeki ilk tekrar seçim için çalışmalarını yoğunlaştıran AK Parti'de milletvekiliği aday adaylığı başvuruları bu akşam sona eriyor. 7 Haziran'da çok az oy farkıyla milletvekilliğinin kaybedildiği iller olmak üzere oy oranının düştüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ağırlık verilecek.

1 Kasım'da yapılacak seçim öncesi AK Parti'de pazartesi günü başlayan milletvekili aday adaylığı başvuruları bu akşam 19.00'da sona erecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kabinede yer alan bakanlar, parti yöneticileri, mevcut milletvekillerine kadar yüzlerce başvuru kayda alındı.

 

BİREBİR GÖRÜŞME

Başvurular Seçim İşleri Başkanlığı'nın gündemine gelecek, aday adayları yakın markaja alınacak. Yeni aday adaylarıyla parti yöneticileri birebir görüşme yapacak. Mülakat ve üç komisyonun incelemesinin ardından oluşturulan liste üst komisyona sunulacak. Siyasi ve hukuk işleri, seçim işleri, teşkilat, kadın ve gençlik kolları, seçim koordinasyon merkezi başkanları ile genel sekreter ve 2 grup başkanvekilinden oluşan üst komisyon çalışmalarını sürdürecek.

 

18 EYLÜL'DE NETLEŞECEK

Üst Komisyon'da tüm veriler değerlendirilerek 18 Eylül'e kadar AK Parti'nin 550 kişilik milletvekili aday listesi son şeklini alacak. 7 Haziran seçimleri sürecinde mülakata girenlerle ilgili aynı sürecin tekrar işletilmeyeceği ifade ediliyor. Başvuruların hafta sonu değerlendirmeye alınacağı belirtiliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu da önümüzdeki günlerde kurmaylarıyla listeleri tek tek inceleyecek.

 

ÜÇ DÖNEMLİKLER LİSTEDE

Ak Parti MKYK'da alınan karar gereği ve 12 Eylül'de de yapılacak tüzük değişikliği nedeniyle 3 dönemlik milletvekilleri de başvuru yapabilecek. 7 Haziran'da 3 dönem kuralı nedeniyle liste dışı kalan 70 isimden 25-30 dolayında isme yer açılabileceği belirtiliyor. Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan, Faruk Çelik, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ gibi isimlerin listelerde yer bulması beklenirken, Davutoğlu'nun aynı zamanda bu isimlerden bazılarını Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğine getireceği belirtiliyor.

 

START KONGREDE VERİLECEK

Seçim kampanyasında, 7 Haziran seçimlerinde küçük oy farklarıyla milletvekilliğinin kaybedildiği illere ağırlık verilecek. Bununla beraber daha önceki seçimlere göre oyların azaldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki listelerde birtakım değişiklikler yapılması planlanıyor. Üç dönemliklere kapı aralanmasının ardından partide ağır abi olarak tanımlanan isimlerin bazılarının bu bölgelerden aday yapılacağı belirtiliyor. Bir yandan seçim için çalışmalarını sürdüren AK Parti, diğer yandan 12 Eylül Kongresi için hazırlıklarını yürütüyor. Bu kapsamda, partinin sloganları, söylemleri ve hedefleri, kongrede belirlenecek.

Başvurular sınırlı kaldı

Aralarında seçim döneminde İçişleri Bakanlığı görevini yürüttükten sonra, geçici kabinenin kurulmasıyla birlikte koltuğunu Selami Altınok'a devreden Müsteşar Sebahattin Öztürk'ün de olduğu isimler milletvekilliği aday adaylığı için görevlerinden ayrıldı. Genel müdürler, akademisyenler, valiler, belediye başkanları, RTÜK ve YÖK üyelerinin de aralarında olduğu isimlerin yanı sıra, AK Parti'den bazı il başkanları dilekçelerini verdi. İstifalar 7 Haziran seçimlerine göre sınırlı sayıda kaldı. AK Parti'de üç dönemliklere kapı açılması, sürenin kısıtlı olması ve listelerde büyük değişiklikler beklenmemesi dolayısıyla bürokrasinin ilgisi az oldu. (Yeni Şafak)

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2015, 08:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142