Title of a News Article

Ayhan: Lise hayalime ulaştım

.

Ayhan: Lise hayalime ulaştım
banner206
Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, lisede okurken en büyük hayalinin belediye başkanlığı koltuğuna oturmak olduğunu ve bu hedefine ulaşmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

 

RÖPORTAJ:REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızı Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ile gerçekleştirdik. 2009 Yerel seçimlerinde Saadet Partisi’nden Akçakale Belediye Başkanlığını kazanan ve sonradan AK Parti’ye katılan Ayhan, 30 Mart 2014 seçimlerinde de yeniden belediye başkanlığını kazanmıştı. Belediye Başkanlığında 6. Yılını geride bırakan Ayhan ile siyaseti ve çalışmalarını konuştuk. Ayhan, lisede okurken en büyük hayalinin belediye başkanlığı koltuğuna oturmak olduğunu ve bu hedefine ulaşmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Yurtdışındayken ‘Benim ilçem Avrupa’nın bir köyü kadar gelişsin’, İstanbul’a geldikten sonra ‘Bir beldesi kadar gelişsin’ hayaliyle çalışmalarına başladığını vurgulayan Ayhan, “Çalışmalara ve geldiğimiz günden beri 600 Bin metrekare taş döşedik. Kış sonuna kadar taş döşenmemiş 1 metrekare bile bir yer kalmayacak” dedi.

 

Büyükşehir Yasası hizmeti zorlaştırdı 

Büyükşehir Yasası’ndan dolayı gerçekleştirmek istedikleri hizmetleri yapamadığına da vurgu yapan Ayhan, “Geçen dönem merkezde 27 Bin nüfusum vardı, sadece merkez ilçeye bakıyorduk fakat şuanda 99 Bin nüfusa hizmet götürmek zorundayız. O dönemde gelen parayla şimdi gelen para aynıdır. Büyükşehir Yasasından dolayı hizmet yapamıyoruz” diye kaydetti.

 

 

Abdülhakim Ayhan kimdir?

Abdülhakim Ayhan, 1974 Yılında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde doğdu. İlk,orta ve lise öğrenimini Akçakale’de tamamladıktan sonra, yüksek öğrenimini Kırgız Devlet Tıp Akademisin’de yaptı.

Lisans programını İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesin’de tamamladıktan sonra, 2004 yılından sonra Akçakale ilçesinde serbest eczacı olarak çalışmaya başladı.

Mart 2009‘ dan bu yana Akçakale Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır. Ayhan evli ve 4 çocuk babası olmakla birlikte iyi derecede Rusça, Kürtçe ve Arapça bilmektedir.

 

 

Akçakale, Şanlıurfa’da siyasetin en çok konuşulduğu bölgedir. Siyasete neden atıldınız?

Ben liseyi okurken, belediye de hemen yanımızdaydı, her zaman belediyenin yanından geçerken ‘Bir gün belediye başkanı olacağım’ düşüncesiyle okul okudum. 2004 yılında üniversiteden mezun olup ilçeye geri döndüğümde o çalışmaya başladım. İnsanlar bizi tanıyor ama yine de zamanla kendimi ilçe halkına tanıttım. 2009 Yılında seçime girdim ve Allah nasip etti belediye başkanı oldum. Şuanda belediye başkanı olarak 7. Yılıma giriyorum.

 

Belediye Başkanı olmak sizin hayalinizdi ve belediye başkanlığı makamına geçtikten sonra ilçe ile ilgili muhtemelen sizin yapmak istediğiniz projeler vardı ama maalesef Akçakale 4-5 yıldır Suriye olaylarıyla anılıyor, siz göreve ilk oturduğunuzda nasıl bir Akçakale vardı, yapmak istediğiniz projeler gerçekleşti mi? Size ne gibi engeller geldi?

Ben yaklaşık 8 yıl yurtdışında yaşadım, 5 yıl da İstanbul’da kaldım,  1 buçuk yılda farklı illerde yaşadım. Bizim Akçakale ilçesi sınıra sıfır noktada olması münasebetiyle hep geride kalmıştı. Ben yurtdışındayken ‘Benim ilçem Avrupa’nın bir köyü kadar gelişsin’, İstanbul’a geldikten sonra ‘Bir beldesi kadar gelişsin’ hayaliyle başladım çalışmalara ve geldiğimiz günden beri 600 Bin metrekare taş döşedik. Kış sonuna kadar taş döşenmemiş 1 metrekare bile bir yer kalmayacak. Bilindiği gibi Büyükşehir Yasası ile beraber köyler de bize bağlı olarak mahalle oldu, toplamda 104 mahalle bize bağlı oldu. Hem çok amaçlı salonlar yapıyoruz hem yollar yapıyoruz. ŞUSKİ’nin altyapı çalışmalarını tamamladığı yerlerde insanları çamurdan kurtarmak için çalışmalar yapıyoruz.

 

Şuanda siz hem Akçakalelilerin hem de Suriyelilerin belediye başkanısınız. Türkiye’de en çok Suriyeli Şanlıurfa’da yaşıyor ama Urfa’da da en çok Akçakale’de Suriyeli yaşıyor. Gerçek anlamda ilçenizde kaç Suriyeli yaşıyor?

Bizim nüfusumuz 30 bindir, toplam nüfusumuz 99 Bin. Nüfusumuzun yüzde 70’i kırsalda yaşıyor. Fakat şuanda merkezde 50-55 Bin civarında Suriyeli yaşıyor. Bizim belediyecilik olarak en büyük sıkıntımız temizlik. Biz temizliği 30 Bin kişiye göre yapıyoruz ama buna 55 Bin kişi eklediğin zaman bu 85 Bin kişiye tekabül ediyor. Köylerde de 50 Bin kişi yaşıyor, toplamda bizin ilçemizde 105 Bin Suriyeli yaşıyor.

 

Suriyelilerin gelişi nasıl bir olumsuz etki yaptı?

Şimdi biz Suriyeli misafirlerden fazla şikayetçi olmak istemiyoruz. Çünkü bizim yaklaşık 110 km sınırımız var. Karşı taraftaki köyde, bizim bu taraftaki köyde birer kardeş kalmış, bu nedenle herkesin akrabası var. Şimdi Suriyelilerin çoğu Akçakale’de kardeşinin yanında, dayısının yanında, amcasının yanında yaşıyor, akrabalık bağları devam ediyor. Zaten Suriye sınırı belirlenirken Akçakale’nin ismini Arapçaya çevirdiğinizde Telabyat’tır. Ortadan bölünürken, bir kardeş karşı tarafta bir kardeş ise bu tarafta kalmış.

 

Başkanım şuanda karşı tarafta durum nedir?

Yaklaşık 4 yıldır Suriye’de savaş devam ediyor. İlk önce Özgür Suriye Ordusu geldi, ÖSO’dan sonra El Nusra geldi, daha sonra DAİŞ geldi, onlardan sonra da PYD geldi. Şuan Telabyad PYD’nin kontolü altındadır.

 

Akçakale Sınır Kapısı’nın açılması söz konusuydu, bu konuda var mı bir gelişme?

Şuanda görüşmeler yapılıyor. Gümrük Bakanlığından yazı geldi. Yazıda, Sınır Kapısının en kısa sürede açılacağı belirtiliyor.

 

30 Mart 2014 seçimlerinde 2. Dönem Belediye başkanlığını kazandınız. Şanlıurfa Büyükşehir olunca büyük bir beklenti vardı. Fakat seçimden sonra birçok ilçe ‘Büyükşehir Yasası’ndan dolayı mağdur olduklarını dile getiriyorlar. Siz bu yasan nasıl etkilendiniz, size getirisi mi yoksa götürüsü mü oldu?

Geçen dönem merkezde 27 Bin nüfusum vardı, sadece merkez ilçeye bakıyorduk fakat şuanda 99 Bin nüfusa hizmet götürmek zorundayız. O dönemde gelen parayla şimdi gelen para aynıdır. Bundan dolayı sadece işçi maaşları, memur maaşları, yakıt gibi masrafları yapabiliyoruz, Büyükşehir Yasasından dolayı hizmet yapamıyoruz. Bunu her zaman dile getiriyoruz inşallah en kısa zamanda çözüm bulunur. Eskiden İl Özel İdarenin yaptığı hizmetler şuanda bizden isteniyor ama imkânlar kısıtlı olduğu için her istenileni yapamıyoruz. Bu sıkıntıyı Büyükşehir Belediyesi de yaşıyor.

 

Yaklaşan 1 Kasım seçimleri var. Akçakale ve Harran Ovası AK Parti’nin kalesi olarak görünüyor. 7 Haziran’da Şanlıurfa’da bir düşüş yaşandı ama Ova’ya baktığımızda yine iyi bir oy aldı. Fakat yine bir düşüş yaşandı. Bu neden kaynaklandı?

Bizde yaklaşık yüzde 20 oranında bir düşüş vardı. Her ne kadar iyi oy almış olsak bile bana göre başarı değildi. Fakat bu seçimlerde Urfa’da Akçakale AK Parti’ye vereceği destekle 1. İlçemiz olacaktır. En azından yüzde 85 oy almayı planlıyoruz.

 

İnsanlar neden AK Parti’ye yöneldi?

Akçakale’de yaşayn Suriyelileri gördüğümüz zaman vatansızlığın, bayraksızlığın nasıl olduğunu en iyi gören ilçelerden birisiyiz. Bundan dolayı bu seçimlerde vatandaşlar istikrara oy verecektir. Ülkenin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için AK Parti’ye oy vereceğiz.

 

3 Yıllık görev süreniz bulunuyor. Bu süre içerisinde projeleriniz, hedefleriniz neler?

1 Buçuk yıldır seçim yapılmış ama bizim seçimle berabere 4. Seçim yapılıyor. 1 Buçuk yıldır belki halka hizmet anlamında inemedik ama 1 Kasım’da inşallah tek başımıza iktidara geleceğiz ve daha önce verdiğimiz sözlerin hepsini 3 sene zarfında bitirip vatandaşlara sunacağız.

 

Son olarak 1 Kasım seçimlerinde Şanlıurfa genelinde AK Parti’nin tablosunda nasıl bir değişiklik olur? Ayrıca seçmene nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Benim gönlümde tabi ki 12 -0 olmasıdır. Ben kendi ilçeme baktığım zaman 12-0 olarak görüyorum ama diğer ilçeler bazına baktığım zaman nasıl olur bilemiyorum. Seçmenin yanıbaşımızdaki Suriye, Irak’a bakarak oyunu vermesi gerektiğini düşünüyorum. İstikrar önemlidir. İnsanlarımızın geçmişteki tabloyu görerek oy vermesini istiyoruz.

 

Başkanım zamanınızı ayırdığından dolayı teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim. 

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195