Title of a News Article

Başkan Beyazgül iddialı konuştu

.

Başkan Beyazgül iddialı konuştu

AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini” vatandaşlara çok iyi bir şekilde anlattıklarını belirterek, “Halkımız değişmesi planlanan 18 maddeyi çok iyi anladı. Şanlıurfa’nın pazar günü ‘evet’ oyu ile Türkiye rekoru kıracağını arzuluyorum” dedi.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

16 Nisan Pazar günü yapılacak olan anayasa değişikliği referandumuna sayılı saatler kaldı. Bizde seçime az bir zaman kala AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile halk oylamasını konuştuk. Seçim çalışmalarını çok iyi bir şekilde sürdürdüklerini belirten Beyazgül, Pazar günü yapılacak referandumla ilgili iddialı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de Pazar günü “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini”nin kabul edilmesiyle birlikte yeni bir sayfa açılacağını belirten Beyazgül, “Şanlıurfa’da ‘evet’ için bir akam diyemem ama Şanlıurfa’nın sonuçları Türkiye’nin bir hayli üzerinde olacaktır” dedi.

Beyazgül, Pazar günü herkesin sandık başına giderek ‘evet’ oyu kullanmasını isteyerek, “Yeni sistem; hizmet noktasında vatandaşlarımıza hizmet anlamında daha ileride olacaktır” diye kaydetti.

 

İşte Zeynel Abidin Beyazgül ile yaptığımız röportaj…

Referanduma sayılı saatler kaldı, Şanlıurfa’daki seçim çalışmalarınızı nasıl yürüttünüz?

Bu bir anayasa değişikliği, cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik bir konu, 18 maddeden oluşuyor. Bu maddeleri anlatmak için vatandaşlarımızla çok fazla bir araya gelme durumunda kaldık. Çünkü bu konuda farklı bir şekilde algı oluşturulabiliniyor. Mevcut anayasadan sonra yapılan bu 18 maddelik değişiklik şunun için; Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana kadar sistemde; bir takım tıkanıklıklar yaşandı, krizler yaşandı, darbeler yaşandı. Bu anayasa paketi geçmişteki krizlerin yaşanmaması, tıkanıklıkların önlenmesi için oluşturulan ve iyice üzerinde düşünülen bir taslaktır. Biz bunu halkımıza anlattık, halkımızın da bunu çok iyi anladığını gördük.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Şanlıurfa’da referandum için bir miting düzenlendi. Bu mitingi değerlendirebilir misiniz?

Cumhurbaşkanı, mitinge “Şanlıurfa her zaman bambaşkaydı ama bugün bir bambaşkasın Şanlıurfa” dedi. Bu miting Türkiye’de sayılı büyük mitinglerden birisi oldu. Bu mitingde halkımızın kendi liderinin buluşması bir sevgiden kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanımız bunu bir ifadesinde böyle söylüyor; “Urfa beni sever, ben Urfa’yı severim.” Belediye başkanlarımızın tamamı, teşkilatlarımızın tamamı, milletvekillerimiz ve bakanımızla beraber Cumhurbaşkanı mitingi için güzel bir çalışma yaptık.

 

Şanlıurfa’da referandumla ilgili bir anket çalışması yaptınız mı? Yoksa sizin beklentiniz ne olacak?

Hayır yapmadık ama insanların dil, kalbi ‘evet’ diyor. Nereye gidersek gidelim vatandaşlar, Türkiye’nin mevcut sistemle gitmeyeceklerini, sistemin tıkanık olduğunu, daha güçlü bir Türkiye’nin yeni sistemle kurulacağını dile getiriyorlar. Şanlıurfa’da ‘evet’ için bir akam diyemem ama Şanlıurfa’nın sonuçları Türkiye’nin bir hayli üzerinde olacaktır, Şanlıurfa’da rekor bekliyoruz.

 

Seçim Pazar günü yapılacak, bu konuda seçmenlere nasıl bir çağrınız olacak?

Seçmenlerimizden ‘evet’ yönüne oy kullanmalarını istiyoruz. Eğer gençlerimiz geçmişini bilmiyorsa büyüklerinden sorsunlar. Yani bir memlekette darbe olmuşsa, bir memlekette hükümetler kurulmamışsa veya hükümetler pazarlıklarla kurulmuşsa takatsiz bir yol yürüdüğüne baksınlar, yakın tarihimizi görsünler. Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir beklentisi yok fakat bu ekibin bir beklentisi var; Gençlerimiz bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamasın. Bizim bugün milyonlarca gencimizi tekrar istihdam etmek zorundayız. Örneğin Almanya’ya bakın. 1945 yılında 2. Dünya Savaşına girdi, 1960 yılında Türkiye’den işçi almaya başladı, Almanlar bizden çok mu akıllı? Dünyayı 600 sene yöneten bu ülkeden çok mu akıllılar? Yine Amerika Birleşik Devletleri. Amerika Birleşik Devletleri 286 yılda 45 tane hükümet kurdu ve dünyanın süper devleti oldu. Bu sistemle arkadaşlarınız, seçmenleriniz sadece sistem üzerinde düşünsünler. Elbette ki  her şeyin en mükemmeli yok ama oylama neye yapılıyor ona iyi baksınlar. Oylama 1980 yılında Kenan Evren’in çıkardığı Anayasa ile bugün sivil insanların çıkardığı anayasa arasında bir oylama yapıyorlar, tercih yapıyorlar. Bugün oyladığımız sistem, 1980 anayasası ile yeni yapılan anayasa arasındadır, başka bir şey değildir, başka bir alternatif yok.

 

Pazar günü yapılacak halk oylamasında ‘evet’ çıkması durumunda, ülkemizde yaşanan sıkıntılar biter mi?

Bu istikrarlı bir hükümet oluşunun göstergesi olacak. Elbette ki bunun ilk işaretleri belirli bir zaman içerisinde görünür. Tabi ki arkasından uyum yasalarının çıkarılması, meclise getirilmesi söz konusudur. Bu çalışmalar devam eder ama bir müddet sonra Türkiye’de bir hükümet seçildikten sonra 5 yıl o hükümetin belirli politikaları orada hakim olacak. İnsanlar 5 yıl içerisinde neler yapıp yapmadıklarını gördükleri için piyasaya da bir canlanma da gelecektir.

 

Muhalefet, bu sistemi ‘tek adam’ olarak eleştiriyor. Bu eleştiriler hakkında neler söyleyeceksiniz?

Maddeler göz önünde, bu maddelerde böyle bir şey var mı? Yok. Dünyada böyle bir sistemi uygulayan ülke var mı? Yok. Seçimle gelen, seçimle giden ve yetkileri anayasayla belirlenmiş olan, anayasadaki yetkileri dışına çıkmayan bir insan için bunu söylemek mümkün mü? Parlamento görevini yapacak, yasama, yargı görevini yapacak. Yasama artık hükümetin de elinde olmayacak, yasama artık kanun çıkarken hükümet tasarısı olarak gelmeyecek, doğrudan doğru kendi kanunlarını çıkaracak. Kanun çıkarma yetkisi bile tamamen meclise verilecek sadece icra yetkileri, meclisin verdiği yetkileri kullanmada çatışmaya, kaosa, karışıklığa neden vermeyen bir sistem oluşturuldu.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Milletimiz uzun süredir sıkıntılar çekiyor. Gençlerimiz istihdam konusunda sıkıntı çekiyor. Bizim refah seviyemiz hak ettiğimiz yerde değil. Avrupa ülkeleri ile mukayese ettiğimiz zaman milli gelirimiz bunların çok çok aşağısındadır. Elbette ki bu konuda biz yönetenlerde kabahat aramamız çok doğru bir alan olamaz. Belki bunların da yanlışları olmuştur ama doğrusu budur; Sistemi düzeltirsin, doğruyu, eğriyi daha net olarak görme şansınız olabilir. Milletimizin yüzde 50’sinin, 60’ının seçeceği bir başkan elbette ki milletin tamamını kucaklamak ve Türkiye projesi ortaya koymak suretiyle yoluna devam eder. Devletlerin böyle ideolojisi olmaz, devlet toplumuna, insanlarına hizmet etmek için vardır. Ben inanıyorum ki; Yeni sistem hizmet noktasında vatandaşlarımıza hizmet anlamında daha ileride olacaktır. 

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 13:39
YORUM EKLE
YORUMLAR
Evet..
Evet.. - 7 yıl Önce

Evet oyu vereceğiz ama sizin ve ekibimizin bu başarıda zerre kadar payı yok...biraz halkın içinde olsanız +3 puan daha alır urfa.

SIRADAKİ HABER