Title of a News Article

Bucak'tan HDP’ye: Hodri meydan!

.

Bucak'tan HDP’ye: Hodri meydan!
banner206
Kürt Demokratlar Platformu (KDP) Başkanı Sertaç Bucak, Kürt sorununun çözümü için Kürtler’in ortak bir strateji belirlemesi gerektiğini belirterek, HDP’ye “Hodri meydan!” dedi.

  

Gündemdeki konuları değerlendiren Bucak, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteği ile peşmergenin IŞİD’i Kürdistan Bölgesi topraklarından söküp attığını söyledi.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Şengal Dağı’ndaki konuşmasının bunun kanıtı olduğuna dikkat çeken Bucak, kanton önerilerini ise, “haddini aşan açıklamalar” olarak değerlendirdi.

 

Bucak, “Eski devlet aklı ile bölge devletlerinin gönlünü hoş etmek için, Kürdistan Bölgesi’ne önermelerde bulunmak, kaba bir içişlerine karışma, tehlikeli siyasal bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.

 

AK Parti hükümeti ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında yürütülen “çözüm süreci” ile ilgili de görüşlerini dile getiren Bucak, desteğini yineledi.

 

Kürt sorununun çözümü için, “tüm Kürtler’i kapsayacak ortak bir  stratejinin” önemine işaret eden Bucak, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Ulusal birlikten, ulusal kongreden sürekli bahseden PKK/HDP/BDP’li arkadaşlar, buyurun, Kuzey’de siyasal çözüme ilişkin ortak bir strateji ve yol haritası oluşturmaya var mısınız? Hodri meydan!”

 

Sertaç Bucak, uzun süredir üzerinde tartışmalar yürütülen PDK’nin partileşmesi ile ilgili de tarih verdi.

 

Bucak, bu yıl, 1965’te Diyarbakır’da kurulan PDK-Bakur’un 50’nci yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, “Halkımıza 50’nci yılda mutlaka meşru zeminden yasal zemine geçme müjdesini seçimler sonrası (Haziran) vermeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

2015 yılının Şeyh Said ayaklanmasının da 90’ıncı yıldönümü olduğunu hatırlatan Bucak, konu ile ilgili çalışmalarının olduğunu sözlerine ekledi.
Kyn:Rudaw.net

Sertaç Bucak (10 Ocak 1951,Şanlıurfa), Zaza asıllı Kürt siyasetçi.

Şanlıurfa Şair Nabi İlkokulunda öğrenimine başladı. 27 Mayıs Darbesi sonrası babası avukat Faik Bucak’ın tutuklanması ve sürgüne tabi tutulması üzerine ailesi ile Siverek’e gitti ve orada Gazi Paşa İlkokulunu 1962 yılında bitirdi. 1962 yılında Diyarbakır Maarif Koleji (Diyarbakır Anadolu Lisesi) giriş sınavını kazanarak oraya gitti.

Babası Faik Bucak’ın yasadışı Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'nin genel başkanı olduğu için siyasi bir suikast sonucu öldürülmesi sonrası İstanbul’a gitmek zorunda kaldı.

1969 yılında Kadıköy Maarif Kolejini (Kadıköy Anadolu Lisesi) bitirdi. 1969/1970 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde üniversite öğrenimine başladı. 29 Ekim 1970 tarihinde F.Almanya’ya gitti. Heidelberg Üniversitesi’ni bitirip 1978 yılında Petrol Yüksek Mühendisi oldu.

1983 yılında T.C. vatandaşlığını siyasi nedenlerden dolayı kaybetti. Türkiye'deki demokratikleşme sürecinde 2 Temmuz 2002 tarihinde, 32 yıl sonra ilk kez ülkesine döndü. Sonra sık sık Türkiye’ye geldi. 2004 yılında tesadüf sonucu 1993’te yeniden T.C. yurttaşlığına alındığını öğrenince memleketi Siverek’e yerleşti.

Yurtdışında Kürt sorununun barışçıl ve siyasal çözümü için ve insan hakları alanında yoğun çalıştı. Avrupa KonseyiBM İnsan Hakları KomisyonuAvrupa ParlamentosuAGİT ve birçok Avrupa ülkesi parlamentolarında uzman olarak toplantılara davet edildi.

Son olarak 1991 yılında Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder’in himayesinde düzenlenen Uluslararası Kürt İnsan Hakları Konferansında kuruluş kararı alınan Uluslarası Kürt İnsan Hakları Merkezi başkanlık ve yöneticiliğini yaptı.

İngilizce ve Almanca dillerinde çok sayıda insan hakları ihlalleri ile ilgili Rapor ve kitabın yayıncısı ve yazarıdır. Yine çok sayıda yabancı dergi ve gazetelerde makaleleri yayınlandı. AB ülkelerinde Almanya ağırlıklı TV ve Radyo proglamları söyleşilerine ve Talk Showlar’a konuk oldu. Mart 2006’da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "Kürt meselesi" konferansına konuşmacı olarak katıldı ve sunum yaptı.

Hak ve Özgürlükler Partisi eski Genel Başkanıdır. Zazaca'nın yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Almanca ve İngilizce dillerini bilmektedir

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142