Title of a News Article

Buyurun Sayın Öcalan!

Buyurun Sayın Öcalan!
banner206
Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan’ın HDP'den Urfa Milletvekili seçilmesiyle birlikte TBMM’de yeni bir dönem başlıyor. Uzun yıllar Abdullah Öcalan’a “Sayın Öcalan” denildiği için onlarca kişiye dava açılmasına neden olan bu hitap artık Meclis’te sık sık duyulacak. 

TBMM’de bugün yapılacak yemin töreninde “Türkçe” bilmeyen, ilk Ezidi vekil HDP’li Feleknaz Uca’dan Bahçelievler katliamı sanıklarından MHP’li Mustafa Mit’e, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı AKP’li Berat Albayrak’tan Madımak’ta öldürülen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı’ya, Romanların temsilcisi Özcan Purçu’dan 3 Ermeni vekile çok renkli, çoksesli bir “Türkiye mozaiği” görüntüsü verilecek. Çok farklı köken ve aidiyetleri olan milletvekillerinden bazıları, içeriğini tartıştıkları milletvekili yeminini anayasal zorunluluk nedeniyle “kerhen” okuyacak.

TBMM’de bugün “en yaşlı milletvekili” sıfatıyla CHP milletvekili Deniz Baykal’ın geçici TBMM başkanı olarak yöneteceği birleşimde 7 Haziran’da seçilen milletvekilleri yemin ederek göreve başlayacak. TBMM Başkanlık Divanı’ndaysa en genç üyeler sıfatıyla HDP’li Tuğba Hezer, AKP’li Fatma Gaye Üstün, HDP’li Dilek Öcalan, AKP’li Abdurrahim Boynukalın, HDP’li Enise Güneyli yer alacak. Baykal, bugün oturumu açtıktan sonra önce kendisi yemin edecek. Baykal’ın ardından milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla kürsüden yemin edecek. TBMM’de yemin ederek göreve başlayacak vekillerle ilgili bazı notlar şöyle:

* 2011’de 79 kadın vekil TBMM’ye girmişti, 7 Haziran esçimlerinde kadın milletvekili sayısı 98’e yükseldi. AKP’den 41, CHP’den 21, MHP’den 4 ve HDP’den 32 kadın TBMM’ye girdi. TBMM’de bu dönem türbanlı, başörtülü milletvekili sayısı da artıyor. Merve Kavakçı’nın kız kardeşi Ravza Kavakçı Kan’la türban konusunu AİHM’ye taşıyan Leyla Şahin AKP’den milletvekili seçildi. HDP’li Hüda Kaya da başı örtülü vekiller arasında yer alıyor.

* 4Bugün 3 Ermeni milletvekili yemin edecek. CHP’li Selina Özuzun Doğan, HDP’li Garo Paylan ve AKP’li Markar Esayan bugün ilk kez kürsüye çıkacak.

* TBMM’ye üryani HDP Mardin Milletvekili Erol Dora yeniden seçildi. Ezidi kimlikleriyle bilinen Felaknas Uca da seçildi.

* CHP ile MHP’nin “çatı” cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke, Murat Özçelik, gazeteciler Tuncay Özkan, Utku Çakırözer, Enis Berberoğlu ve Eren Erdem TBMM’nin yeni yüzlerinden olacak.

* Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan’ın seçilmesiyle birlikte TBMM’de “Sayın Öcalan” dönemi başlıyor. “En genç vekil”lerden olan Dilek Öcalan, başkanlık divanında da görev yapacak. Uzun yıllar Abdullah Öcalan’a “Sayın Öcalan” denildiği için açılan davalar göz önüne alındığında, bizzat TBMM kürsüsünden “Sayın Öcalan” hitabının duyulmaya başlanması yeni bir döneme işaret ediyor.

* Sivas’ta yakılan Madımak Oteli’nde öldürülen şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı ile mağdurların avukatlarından Şenal Sarıhan CHP listelerinden parlamentoya girdi.

* Bahçelievler katliamı sanıklarından Mustafa Mit, MHP Ankara milletvekili oldu.

* Ergenekon davasında yargılanan Dursun Çiçek, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay CHP listelerinden parlamentoya girdi. (cumhuriyet) 

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2015, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195