Title of a News Article

Cevheri: Sözümüzü tuttuk

.

Cevheri: Sözümüzü tuttuk
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde basın açıklaması yaparak, “Sözümüzü tuttuk. Asgari ücreti 1300 TL'nin altına düşürmedik. Bunun için gelir vergisi kanunundaki yasal düzenleme TBMM'de kabul edildi” dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, yaptığı yazılı açıklamada, 2016 yılında en düşük asgari ücretin net tutarı 1.300,99 TL olarak belirlendiğini anımsatarak, “Bu belirlemeye bağlı olarak 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretlerde Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarife nedeniyle oluşacak kayıpların ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafi edilmesi bu değişikliğin esasını oluşturmaktadır” dedi.

2016 yılında asgari ücret tutarında yapılan artış nedeniyle 1647 brüt  asgari geliri elde edenler ile 1.751 TL’ye kadar brüt ücret geliri olan hizmet erbabının, elde ettiği ücret gelirleri üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin, 2016 yılının Ekim ayından itibaren Gelir Vergisi kanunun 103 maddesinde yer alan vergi tarifesinin ikinci dilimine göre hesaplandığını vurgulayan Milletvekili Cevheri, açıklamasında şunları kaydetti;

“Bu nedenle söz konusu ücretlilerden bir kısmının eline geçen net ücret tutarı Ekim 2016 ayından itibaren 1.300,99 TL’nin altına düşmektedir.

Önerilen düzenlemede, bekâr ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınmak suretiyle, gerek bu durumdaki ücretlilerin gerekse net ücreti 1.300,99 TL’nın altına düşecek diğer ücretlilerin elde edecekleri net ücretleri 1.300,99 TL’ye tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanmaktadır.

 

“1300 TL vaadi gerçekleşmiş oldu”

Bu değişiklik yapılmamış olsaydı, bekâr ve çocuksuz hizmet erbabının, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında vergi tarifesinin ikinci dilimine girmesi nedeniyle uğrayacağı aylık 69,91 TL’lik kayıp olacaktı.

Bu kayıp asgari geçim indirimi yoluyla telafi edilmektedir. Ayrıca, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile mahsup şekli ve dönemini belirleme hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.

Ülkemizde çalışanlardan alınan dolaysız vergilerin artan oranlı vergi tarifeleri yüzünden yüksek boyutlara ulaşmakta ve bu nedenle yılbaşı ve yılsonu ücret farklılıklarına ilişkin makasın açılması nedeni ile özellikle düşük ücretle çalışanların kazançları üzerindeki vergi yükü ağırlaşmakta, bunun azaltılması, vergi indirimi ve istisnalarının ise artırılması genel olarak hükümetimizin bakış açısıdır.

Bu düzenleme ile Hükümetimizin asgari ücreti 1300 TL’nin altına düşürmeme vaadi gerçekleşmiş olmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre ülkemizde yaklaşık 7 milyona yakın asgari ücretle çalışanın bulunduğu, artan oranlı vergi tarifesinin ikinci diliminden vergilendirilecek bu çalışanların, 2016 yılı Ekim ayı itibariyle yaşayacakları vergi kaybının telafisinin bütçeye yaklaşık 1 milyar TL yük getirmektedir. Bunların dışında ülkemizin en büyük yapısal sıkıntılarından biri de kayıtdışı istihdam olup, bunun asgari düzeye indirilmesi için SGK etkin bir mücadele yürütmektedir. Kayıt dışılıkla mücadele eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK camiasını buradan tebrik ediyorum.

1/10/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek olan, kanun değişikliği ile çalışanlarımızın fiilen bir kayıp yaşamasının önüne geçilmiş olacaktır.

Hükümet olarak cari harcamaların olabildiğince daraltıcı bir şekilde uygulandığı, ancak yatırımı, üretimi, istihdamı artıracak ve reel ekonomiyi genişletecek her türlü politikanın ciddi kaynaklarla destekleneceği, asgari ücretin belirli bir seviyenin üstüne çıkarmayı ve net olarak o seviyede tutmaya gayret göstermekte olup,  Hükümetimiz olarak asgari ücretin ilerleyen dönemlerde bütçe imkanlarıyla doğru orantılı olarak artırılacaktır.

Üretim faktörlerinden en önemlilerinden biri olan emek sektörünün insani ve yaşanabilir bir gelir seviyesinde kalabilmeleri hükümetimizin temel hedefidir. Bu amaçla üretim dengesini bozmadan sosyal adalet ilkesi doğrultusunda en asgari düzeyde ücret seviyesinde yaşamlarını sürdüren bu 7 milyonluk geniş kitleyi enflasyona ezdirmeden belli bir ücret seviyesinde tutma amacı ile bu kanun, grubumuz tarafından Yüce Meclise getirilmiştir.

Amacımız, ülkemiz mevcut kaynaklarımızı ekonomik dengeleri bozmadan başta çalışanlarımız olmak üzere, bütün toplum katmanlarına adilane dağıtmaktır.”

 

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2016, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195