Title of a News Article

CHP'den çarpıcı vaatler

CHP'den çarpıcı vaatler
banner206

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 2015 Genel Seçimi için hazırladığı Seçim Beyannamesi'ni kamuoyuna açıklıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seçim Beyannamesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bugün Ankara Ticaret Odası Congressium Salonu'nda açıklanıyor. ATO kongre salonu saatler öncesinden dolarken yüzlerce partili oturacak yer bulamadığı için ayakta bekledi. Toplantıya CHP Milletvekili Adayları Ali Murat Bucak, Hasan Oğul, Resul Bebe ve CHP İl Başkanı Ömer Karakeçili de katıldı.

 

ÖNEMLİ VAATLER VAR

Beyannamede ekonomiyi ilgilendiren önemli vaatler var. CHP'nin, ailelere ilişkin seçim vaatleri arasında en çok dikkat çekeni, hanelere yönelik kira ve fatura desteği sözü oldu. CHP beyannamesine göre, hanelere 360 TL kira ve fatura desteği geliyor.

16,7 milyon kişi ve 3,5 milyon haneye sosyal destek verilecek ve kadınlara 400 lira kreş desteği sağlanacak.

Bildirgeye göre, askerdeki gençlere 360 lira da destek verilecek.

Buna ek olarak öğrencilere çantalar, kalemler, kitaplar ve defterler devletten verilecek.

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE SELAM

Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, toplumun tüm kesimlerini selamlayarak konuşmasına başladı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

 

"Hiçbir ayrım yapmadan sizlere sesleniyorum. Hepinizi yürekten selamlıyorum. Gelin hep beraber yaşanacak bir Türkiye'yi yeniden inşa edelim.

Yaşanacak bir Türkiye'yi nasıl inşa edeceğiz? Neden yaşanacak bir Türkiye diyoruz? Düşünün bir daha düşünün. Size kısaca bir tarih vereceğim. 13 yıl önce biz yoksullukla mücadele edeceğiz dediler, yasaklarla mücadele edeceğiz dediler, yolsuzlukla mücadele edeceğiz dediler. 13 yılın sonundaki tablo: 6 milyon 200 bin işsiz... 17 milyon yoksul.. Maaşı 1000 liranın altında olan 8 milyon emekli.

Prim borcu olduğu için hastaneye kabul edilmeyen ölüme terk edilen esnaf kardeşim. Sosyal güvenlikten yoksun yüzbinlerce işçi. Açlık sınırına dayanmış 1 milyondan fazla insan. Kızgın öfkeli kırgın gençler. Kölelikten hallice kalıplara sokulmak isteyen kadınlarımız. Yozlaştırılmış ahlak namus kavramları. Korkmuş sinmiş bir medya. Kimliğini yitirmiş iş dünyası. Esir alınmış bir hukuk sistemi.

 

"BU TABLOYU TÜRKİYE'NİN VİCDANINA HAVALE EDECEĞİM"

Sonuç bu... Bu tabloyu görüyorsan. Bu tablo devletin resmi rakamlarına yansımışsa bu tabloyu Türkiye'nin vicdanına havale ediyorum.

 

"13. YILIN SONUNDA NE OLDU?"

13. yılın sonunda ne oldu? Milletin polisle arasını açtılar, hukukla arasını açtılar, basınla, sporla sanatl kültürle arasını açtılar, milletin dinle imanla arasını açtılar, milletin devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar...

Sıfır sorun dediler. Sorunsuz komşumuz kalmadı.

Türkiye son 6 yıldır 10 bin dolar barajını aşamadı. Türkiye büyümesini sağlayamıyor. Gelir bölüşümünde adaleti sağlayamıyor. Orta gelir tuzağından Türkiye'yi kurtarmak zorundayız.

Onurlu bir yaşam istiyoruz. Huzur ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Yaşanacak bir Türkiye istiyoruz.

Karamsar bir tablo var ama asla umutsuz değiliz. Bu tabloyu yıkıp geçeceğiz. Yaşanacak bir Türkiye'yi el birliğiyle kuracağız.

 

YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN 4 AYAKLI STRATEJİ

Bir seçim beyannamesinden ziyade vizyon belgesini milletimin önüne koyacağım. Onurlu, yükselen bir Türkiye, barış içinde yaşayan bir Türkiye nasıl olacak bunu anlatacağım. 4 ayaklı bir strateji izleyeceğiz.

Birinci olarak katılımcı demokrasiyi ve devletin hesap verilebilirliğini göreceksiniz. Hedefimiz Türkiye'yi 'İnsanı Gelişmişlik Endeksi'nde 69'uncu sıradan ilk 20'ye taşımak. Neden buradan başlıyoruz çünkü gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek durumundayız.

 

"SİYASİ AHLAK YASASINI ÇIKARACAĞIZ"

- Can ve mal güvenliği her şeyin önünde. Bunun güvencesi demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Maluk şüpheyle mal varlığına el konulur insanlar hapse atılırsa orda demokrasi yok demektir. Bu konuda ne yapacağız... Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız, siyaseti kirlilikten arındıracağız. Siyaset asla zenginleşme aracı olmayacak.

 

"YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ"

İkinci olarak 12 Eylül'ün mirası olan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milletin vekillerini liderler değil milletin kendi seçecek. Türkiye'de lider sultası olmayacak artık.

Yurt dışı seçim çevresini getireceğiz. Bu vatandaşlarımız kendi milletvekillerini Maclis'e gönderecek.

 

"HSYK'YI İKİYE AYIRACAĞIZ"

Gizli tanık uygulamasına son vereceğiz. HSYK'yı ikiye ayıracağız, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak... Ayrı bütçeleri olacak, Adalet Bakanlığı müsteşarının bu kurulları etkilemesini ortadan kaldıracağız.

 

"AVUKAT İLE SAVCI AYNI DÜZEYDE OTURACAK"

Avukatları ve savcıları aynı düzeyde, karşılıklı oturtacağız. Medyayı özgür kılacağız, medya üzerindeki bütün baskıları kaldıracağız.

 

"PARLAMENTER SİSTEMİ GÜÇLENDİREREK DEVAM EDECEĞİZ"

200 yıllık parlamenter deneyimimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Parlamenmter sistemin aksaklığı olabilir, bunu yaratan sistemin kendisi değil bunu yaratmaya çalışanlardır.

 

"KÜRT SORUNUNU ÇÖZERSE CHP ÇÖZER"

Kürt sorunu konusunda söylemlerinde en namuslu parti CHP'dir... Bu sorunu çözerse CHP çözer. 4 koşulu önünlerine koyduk

1- Samimi ve dürüst olacaksın.

2- Kişisel ajandan olmayacak

3- Millete hesabını veremeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin

4- TBMM'ye bilgi vereceksin dedik, hiçbirine uymadılar.

 

STRATEJİNİN 2. AYAĞI

Stratejimizin ikinci ayağına geliyorum. Ekonomik olarak Türkiye'nin güçlenmesi gerekiyor. Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması gerekiyor. Rekabetçi olmak için cep telefonları gibi katma değeri yüksek ürün üretmek zorundasınız. Bunu nasıl üreteceğiz? Cevap Türkiye'yi bilgi toplumuna taşıyacaksınız.

 

"YÖK'Ü KESİNLİKLE KALDIRACAĞIZ"

12 Eylül darbe ürünü olan YÖK'ü kesinlikle kaldıracağız. Üniversiteler üzerindeki vasayeti kaldıracağız. Bilgi üretecek üniversiteler. Her üniversite kendi yöneticisini kendi seçecek. Neden Cumhurbaşkanı seçiyor.

Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu yurt dışına doktoraya göndereceğiz.

 

"ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKACAK"

Bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız.

 

"TEŞVİK SİSTEMİ SİL BAŞTAN DEĞİŞECEK"

İş garantili eğitimi başlatacağız. Bütün OSB'lerde yatılı ilköğretim okulları olacak. Teşvik sistemini de sil baştan yenileyeceğiz. Bölgeselden çok sektörel teşvike ağırlık vereceğiz. Gerekirse firma bazında teşvik yapacağız. Yeter ki Türkiye'nin adımızı uluslararası arenada yükseltsinler.

 

KOBİ'YE SIFIR FAİZLİ KREDİ

Vergi borcu olmayan sigorta prim borcu olmayan KOBİ'ler ödedikleri prim borcu kadar bir yıl boyunca sıfır faizli kredi alacak. Katma değeri olan ürün üretiyorlarsa daha büyük teşvik alacaklar.

Yarattığımız refahı hakça bölüşeceğiz. Önce üreteceğiz sonra adam gibi bölüşeceğiz.

 

"NAMUS SÖZÜ VERİYORUM, 4 YILDA YOKSUL KALMAYACAK"

17 milyon yoksula sesleniyorum... Birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. 13 yıldır vicdansız bir büyüme ekonomisi yaşıyoruz. 17 milyon kişi 'Ben yoksul değilim' diyecektir yaşanacak bir Türkiye'de. Nüfusun yüzde 1'i toplam servetin yüzde 54'üne sahip. Bu yüzden 17 milyon yoksul var... Sözüm söz, namus sözü 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak.

5 milyon yurttaş borç batağında. 1 milyon 20 bin kişi ben borcumu ödeyeceğim demiş ama ödeyememiş. Bunlara dava açıldı. 525 bin kişi mahkum oldu. Bunlardan 89 bini hapse girdi. 436 bini kaçak.

 

EMEKLİYE RAMAZAN VE KURBAN'DA BİRER MAAŞ İKRAMİYE

11 milyon emekli dinlesin, size Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vermek boynumun borcudur. Senden sadece hayır ve duanı istiyorum."

 

- TOPLANTIDAN NOTLAR -

Congressium Salonu ve dışı CHP bayrakları ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile donatıldı. ATO kongre salonu saatler öncesinden dolarken yüzlerce partili oturacak yer bulamadığı için ayakta bekledi.

 

"YAŞANABİLİR BİR TÜRKİYE"

CHP, 'Yaşanabilir bir Türkiye' sloganıyla yola çıkacak.

2015 Seçim Bildirgesi'nde asgari ücretin bin 500 TL'ye çıkarılacağı, asgari ücretten vergi alınmayacağı, kredi kartı borcunun yüzde 80'inin silineceği ve çiftçiye verilen mazotun 1,5 TL'ye düşeceği önerileri yer alıyor.

CHP'nin seçim bildirgesinin bazı detayları şöyle:

- Sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak. Aile sigortası projesi kapsamında geliri 720 TL'nin altında olan hane kalmayacak.

 

- Taşeron uygulamasına son verilecek.

 

- Asgari ücretten vergi alınmayacak, asgari ücreti bin 500 TL'ye yükseltilecek.

 

- Emekliye, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nda iki ikramiye maaş verilecek.

 

- Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ve TÜRSAB işbirliği ile emeklilere makul ücretlerle gezi ve tatil olanağı sağlanacak.

 

- Oğlu askerde olan aileye 360 TL, 65 yaş üstü vatandaşlara 240 TL, engellilere yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 TL, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yaşam desteği verilecek.

 

- Engelliler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Kamuda ve özel sektörde engelliler için boş kadrolar doldurulacak, 50 bin engelli istihdam edilecek.

 

- 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal desteksağlanacak. 5 milyon vatandaş sosyal yardım kapsamına alınacak. 9,6 milyon vatandaşa ilk kez düzenli nakit desteği verilecek. Hanelere 360 TL kira ve fatura desteği, kadın istihdamını desteklemek için 400 TL kreş desteği verilecek.

 

- 3,2 milyon yurttaş ücretsiz olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.

 

- İhtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecek. Üniversite harçları tamamen kaldırılacak, üniversiteyi kazanamayan gençlere 240 TL üniversiteye hazırlık desteği verecek.

 

- Askerlik süresi kısalacak. Üniversite öğrencileri yaz tatillerinde taksitle askerlik yapabilecek.

 

- Girişimci kadınlara sağlanan destekler ve mikro-kredi olanakları artırılacak. Kadın kooperatifleri desteklenecek, çeşitlendirilecek.

 

- Kadın istihdamı 8 yıl içinde yüzde 40'a, uzun vadede yüzde 60'a çıkacak.

 

- Çocuk bakımında erkeklerin sorumluluğunu artırmak amacıyla erkeklere de kadınlarla eşit şartlarda doğum izni getirilecek.

 

- Kadınlara yönelik şiddeti ağır suçlar kapsamına alacak şekilde Türk Ceza Kanunu değiştirilecek.

 

- Eşitlik Bakanlığı kurularak, bakanlık bünyesinde Kadın-Erkek Eşitliği Genel Müdürlüğü oluşturulacak.

 

Bildirgenin hedefler bölümü ise şöyle:

 

- Yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6'ya çıkarılacak.

 

- İnsani gelişmişlik endeksinde Türkiye ilk 20'ye taşınacak.

 

- En az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

 

- İşsizlik yüzde 5'in altına indirilecek.

 

- Enflasyon yüzde 4'ün altına düşürülecek.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2015, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195