Title of a News Article

Demirtaş: Kürdistan Kurulacak

.

Demirtaş: Kürdistan Kurulacak
banner206

HDP'li Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada "Korkunun ecele faydası yok. Artık önümüzdeki yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu Diyarbakır'da toplandı. Kongrede bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümete sert sözlerle yüklendi. Demirtaş'ın konuşmasında söylediği Kürdistan sözleri dikkat çekti.

Başbakan Davutoğlu'na 'Reisini de al, Sur'a git' diyen Demirtaş, "Artık gelecek yüzyılda Kürdistan olacak! Özerk bölgeleri de olacak, belki devleti de olacak? Kürt halkı burada nasıl yaşamak istiyorsa önce Kürt halkı buna karar verir." diye konuştu.

İşte Demirtaş'ın açıklamalarının satır başları:

"Bizler çocuklarımıza sorun miras bırakmak zorunda değiliz. Cizre'de kadınlar ve çocuklar bu zulmü yaşıyorsa vebali biziz. Bu salondakilerdir. 10 yıl sonra 70 yaşındaki analarımızın cenazeleri sokakta kalıyorsa bize lanet okusalar haklıdırlar. Halkın iradesi silahtan daha güçlüdür. Bu kağıttan kaplanların ucuz kahramanlarıklarının sonu gelmiştir.

 

"REİSİNİ DE YANINA AL SUR'A GİT"

Başbakan'a çağrı yaptım sen git Cizre'ye. Niye Genelkurmay Başkanı'nın gönderiyorsun? Sen niye Cizre'ye gitmiyorsun? Al reisini de yanına sen git Sur'a. Gelin bu kurtardığınız Kürt halkı sizi nasıl karşılayacak? Yarın hemen Cizre'de miting yapın.

Artık gelecek yüzyılda Kürdistan olacak! Özerk bölgeleri de olacak belki devleti de olacak? Kürt halkı burada nasıl yaşamak istiyorsa önce Kürt halkı buna karar verir. 1000 yıllık kardeşlik deniliyor ya 200 yılı sorunludur. Geri kalan 800 yılda Kürtlerin ana dili Türkçe değildir. O dönemde resmi dil Kürtçedir. YÖnetim şekli özerk haldedir. Bağımsızlığa yakın bir modeli vardır. Bizim yaşıyan dedelerimiz bunun canlı tanığıdır. Biz nasıl bunu yok sayıp AKP'nin modeline mahkum kalacağız.

 

"BEDELİ ÇOK AĞIR OLACAK DİYE ONURUMUZU MU YİTİRELİM?"

Bedeli çok ağır olacak diye onurumuzu mu yitirelim? Haysiyetsiz hale mi gelelim! Hepimizin mezar taşı olacak belki! Mezar taşı olmayanlar var.

Diyalog kapısı hep açıktır. 7 Haziran'dan bu yana üst düzeyde diyalog talebinde bulunduk. İnfaz kararı aldılar. Kürt halkınun gücünü gördüler. İran bir güçtür, Türkiye bir güçtür. Irak ve Suriye yapay devletler olsa da bir dengedir. Bu ortadoğu dengesi içinde bir de Kürt gücü doğsun istemiyorlar. Üstelik bu Kürt gücü gerici bir güç de değil. Emekten yana kadından yana bir öncüye sahip. Bunu ezebildikleri kadar ezmek onlar için tarihi bir görev.

Kürt halkı özerk olacak diye tüm Türkiye'ye özerklik getirmek zorunda değiliz. Bölgesel dar bir özerklik mi yapıalcak, bunu da konuşalım.

 

"DİKTATÖRLÜK MÜ ÖZ YÖNETİM Mİ?"

Biz bölgeyi PKK'ya bırakmayız. PKK mı yönetecek burayı? Hayır, seçim olacak bölgeyi kim kazanırsa o yönetecek! Halk MHP'nin siyasetine destek veriyorsa saygı duyacağız. Ortam demokratik olarak inşa edilsin. seçimi Cizre'de MHP kazansın ona da saygı duyacağız. Şimdi tarihi kırılmanın yaşandığı bu günlerde halkımız buna karar verecek. Diktatörlük mü, öz yönetim mi?

Direnen, dik duran bizi mahçup etmeyecek düzeyde bir duruş sergileyen yoldaşlarımıza teşekkür ediyorum, şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum. Kongremiz bir kez daha hayırlara vesile olsun."

 

DEMİRTAŞ'TAN ÖNCE DİCLE KÜRSÜYE ÇIKTI

Demirtaş'tan önce kürsüye çıkan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, kritik sürece son vermek istediklerini söyledi. Dicle, "Derli toplu projelerimizi iki günlük tartışmalar sonucunda ortaya koyacağız. Bunlar, hükümet ve devlet tarafından müzakereye çevrilmezse Ortadoğu'nun tüm yerine yayılır" dedi.

 

"ÖZ YÖNETİMLE İLGİLİ SİYASİ ÇÖZÜM DEKLARASYONUMUZU SUNACAĞIZ"

DTK'nın Diyarbakır'da "öz yönetimi" tartıştığı olağanüstü kongresinde konuşan Eş Başkan Hatip Dicle, kritik sürece son vermek istediklerini ifade etti. HDP, DTK, DBP bir çözüm yolunda özyönetim ve özeklik konusunda birçok kez şey söylene de derli toplu olsun diye bir kez daha projelerimizi iki günlük tartışmalar sonucunda ortaya koyacaklarını anlatan Dicle, "Belki bu son kez olur. Hükümet ve devlet tarafından müzakereye çevrilmezse Ortadoğu'nun tüm yerine yayılır. Bunu görüyoruz, içimiz öfkeli, yapılanlar kabul edilemez. Önderliğin gösterdiği özgürlük yollunda çözüm var diyoruz. Türkiye halklarına öz yönetimle ilgili siyasi çözüm deklarasyonumuzu sunacağız" diye konuştu.

 

"KÜRTLER TARİHTEN GELEN İLK DOĞAL HAKKI KULLANACAK"

Öz yönetim talebinin hakları olduğunu savunan Dicle, şunları kaydetti:

"Tarihten gelen ilk doğal hakkı Kürt halkı kullanacak. Hiçbir güç buna engel olamayacak. Daha Alparslan Anadolu topraklarına gelince Kürtler beylikler halinde yaşıyordu. Mervaniler vardı. Kürtlerle ittifak yaparak Anadolu'ya girmişler. Kendi kendini yönetme haklarında saygılı olmuştur. Yavuz Sultan Selim ancak Kütlerle ittifak yaparak, Avrupa'ya yönelebileceğini anlamıştır. Çatışma son yüz yılda yaşanmıştır. O da Kürtlerin en doğal hakkının kabul edilmemesidir. Kürtlerin haklı talebi, ezildiği zaman olmuştur. Tarihten bir ders çıkararak Kürtlerle Erzurum'da, Amasya'da ittifak kurmazsa, ilk meclise elbiselerle girmesine izin vermeseydi, ittifak kurulmasaydı böyle olmazdı."

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2015, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195