Title of a News Article

Erdoğan'dan Çelik ve Akman'a kötü haber

Erdoğan'dan Çelik ve Akman'a kötü haber
banner206
Başbakan Erdoğan dün cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklarken 3 dönem kuralını hatırlattı. Kurala göre Şanlıurfa Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın da aralarında bulunduğu 69 vekil 2015’teki seçime katılamayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklarken 3 dönem kuralını hatırlattı. Erdoğan, şöyle dedi: “3 dönem vazife yapanlar bir dönem ara versinler, sonra tekrar görev alabilir. Gayemiz genç dinamik bir yapıyla geleceğe yürümek. Recep Tayyip Erdoğan 
olmadığında, AK Parti’nin olmayacağını düşünen varsa o bu davayı anlayamamıştır. Bu teşkilat içinde kendisine vazife verildiğinde göğsünü siper edip gidecek nice kahraman olduğuna inanıyoruz.” Erdoğan’ın adaylığıyla Ak Parti’de yeni bir dönem başlarken bu sözler üzerine gözler partide üç dönemini tamamlayan isimlere çevrildi.

PARTİNİN AĞIR İSİMLERİ
2015’teki seçimlere katılmayacaklar arasında parti yönetiminin önde gelen isimleri var. Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Genel Sekreter Haluk İpek, TBMM Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli de Meclis’e girmek için bir dönem ara vermek zorunda kalacak.

KABİNEDEN 11 İSİM OLMAYACAK
Kural değişmezse Bakanlar Kurulu’ndan Başbakan Erdoğan dahil 11 isim ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni dönemde milletvekili adayı olamayacak. Seçime giremeyecek isimler arasında Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bulunuyor.

ESKİ BAKANLAR DA VAR
Bu isimler dışında eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, eski  Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski Milli Eğitim Bakanı
Nimet Baş, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Bayındırlık ve İmar Bakanı Faruk Özak, eski Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Hüseyin Tanrıverdi, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut’un da aralarında bulunduğu 69 isim meclise giremeyecek.

ŞAHİN VE ARINÇ'A EMANET
Erdoğan’ın aday olmasının ardından Anayasa gereği partisi ile ilişiği kesiliyor ve TBMM üyeliği sona eriyor. Bu durumda kongreye kadar AK Parti’nin başına AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Mehmet Ali Şahin geçecek. Parti tüzüğünde Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı, genel başkandan sonra bir numaralı yardımcı olarak yer alıyor. Şahin, ile Erdoğan’ın İstanbul İmam Hatip lisesinde başlayan ve 40 yılı aşan dostlukları bulunuyor.
Erdoğan, seçimi kazanıp Köşk’e çıkarsa yapacağı ilk işlerden biri hükümeti kurma görevi verme olacak. Erdoğan, Ak Parti içinden bir milletvekilini yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni hükümet kurulana kadar ise Başbakanvekili Bülent Arınç olacak.

ABDULLAH GÜL SENARYOSU
AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için konuşulan senaryolardan biri de 28 Ağustos’ta görevini yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’na devredecek olan Abdullah Gül’le ilgili. Geçiş döneminin ardından 2015 seçimlerinde üç kural gereği AK Parti’den 69 isim yeniden vekil olamayacak. Bu seçimlerde Abdullah Gül’ün aday gösterilip, milletvekili seçileceği ve AK Parti’nin kazanması durumunda başbakan olacağı yönündeki ihtimal de kulislerde dillendiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 00:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195