Title of a News Article

Erken seçim öncesi son anket...

.

Erken seçim öncesi son anket...
banner206
 Varyans Araştırma Direktörü Recep Sazkaya, erken seçim kararı sonrası ilk araştırma sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre MHP ve HDP'nin oyları düşüyor.

7 Haziran'da ortaya çıkan tablo sonunda hiçbir parti tek başına iktidar olma oranına ulaşamadı. Sonuç olarak Türkiye 1 Kasım'da yeniden seçime gidecek. Peki 1 Kasım öncesi durum ne? Seçmen ne düşünüyor? AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşabilecek mi?

 

1 KASIM'DA SANDIKTAN TEK BAŞINA İKTİDAR ÇIKABİLİR

VARYANS Araştırma'nın direktörü Recep Sazkaya, önümüzdeki ilk seçimde AK Parti'nin tek başına iktidar olmaya çok yakın olduğunu söyledi.

Ancak Sazkaya'ya göre AK Parti'nin bazı düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor.

 

AK PARTİ KAYBETTİĞİ OYLARI NASIL GERİ KAZANIR?

7 Haziran seçimlerinde yaklaşık yüzde 9 oranında oy kaybeden AK Parti'nin en çok da özellikle Kürt politikasındaki izlediği yolun oy kabına neden olduğunun altını çizen Sazkaya, 2 aylık sürede seçime kadar partinin etkili bir dil kullanması gerektiğini söyledi.

Sazkaya 'Hükümet bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da bölge halkının günlük hayatını kolaylaştırıcı, özgürlük alanı noktasında çalışmaları iyi yapıp, teröre karşı bölge insanıyla birlikte mücadele yöntemlerini genişletmeli. Yine hem bölge hem de Türkiye genelinde insanının temsil tabanına uygun aday profilleri de kaybettiği oyları geri alabilmesinde önemli rol oynayacaktır. Bunun dışında partinin tepe yöneticileri, oy vermeyen vatandaşları kucaklayıcı bir dil kullanmaya özen göstermeli. Suriyeli göçmenler konusunda da etkili yol izlenirse bazı illerde kıl payı kaçırılan vekillikleri de geri getirebilir' dedi..

 

BU PAZAR SEÇİM OLSA NASIL BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR?

Türkiye genelinde 15 bin kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre iki partide yükseliş iki partide ise düşüş görünüyor.

VARYANS Araştırma'nın sonucuna göre AK Parti yüzde 44'lük bir orana ulaşarak yeniden tek başına iktidar oluyor.

İşte araştırma sonuçlarına göre partilerin aldıkları oy oranı;

 

AK Parti; Yüzde 43,9 (+)

CHP: Yüzde 26,2 (+)

MHP: Yüzde 14,1 (-)

HDP: Yüzde 12,3 (-)

 

Sonuçlara göre 7 Haziran seçimlerine kıyasla AK Parti'nin oylarında yüzde 3'e yakın bir yükseliş gözlenirken CHP'nin oyu da yüzde 26,2'ye çıktı.

MHP ve HDP ise düşüş yaşandı. MHP yüzde 16'dan yüzde 14'lere, HDP de yüzde 13,1'den yüzde 12'lere gerilemiş durumda..

 

SEÇMEN DE KOALİSYON İSTEMİYOR

Yeniden sandığa gidecek olan seçmenin, bir koalisyon kurulamamasından dolayı partisini cezalandırmayacağını söyleyen Recep Sazkaya ' Seçmenin yüzde 60'a yakın kısmı tek başına bir partinin iktidar olmasını istiyor. Bu sebepten dolayı 7 Haziran'da ortaya çıkan tablo nedeniyle partisine kızıp başka bir partiye oy vermez' dedi.

'AK Parti'yi yeniden iktidara taşıyacak olan oyların nerelerden geleceği' sorusuna Sazkaya '7 Haziran'da çok sayıda oy geçersiz sayıldı. Bu oyların büyük kısmı AK Parti'ye verilmiş oylar. Bunun dışında gönlü AK Parti'den yana olan ancak, gerek emekli, gerekse taşeron olarak çalışan vatandaş bir uyarı olarak oyunu AK Parti'ye vermedi. Ancak görüldü ki ortaya çıkan durum ekonomik kaygılar ortaya çıkardı. Araştırmalarımıza göre bu seçmenlerin tekrar AK Parti'ye döneceği eğilimi var. Zaten bu seçmenlerin tekrar partilerine dönmeleri demek AK Parti'yi iktidar yapacak olan 276 vekili sayısına ulaşması demek' dedi.

 

MHP'YE OY VEREN AMA KIZGIN OLANLAR VAR

7 Haziran seçim sonuçlarının belli olması sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin uzlaşmaz bir tutum içine girmesinin de MHP oylarının bir kısmının tekrar AK Parti'ye döneceğini söyleyen Recep Sazkaya 'İki partinin seçmen profili birbirine çok yakın. Zaten araştırmamız da gösterdi ki AK Parti tabanı MHP'yi, MHP tabanı da AK Parti'yi koalisyon ortağı olarak görmek istiyor' derken, ancak Bahçeli'nin uzlaşma için tüm kapıları kapatması seçmende bir rahatsızlık oluşturduğu ve bunun da bir oy kaybına yol açacağı beklentisi olduğunu söyledi.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDE HDP'DEN AK PARTİ'YE OY GEÇİŞLERİ GÖZLENİYOR

AK Parti'nin bazı büyükşehirlerde yaşadığı oy kayıplarının kısmen de olsa telafisi olacağını söyleyen Sazkaya 'Kırsal kadar olmazsa da İstanbul başta olmak bazı büyükşehirler de yaşayan Kürt kökenli işadamı ve iş yeri sahibi seçmen, istikrarın bozulmasını istememesinden dolayı bir miktar da olsa tekrar AK Parti'ye yöneleceğini bekliyoruz' dedi. (Kaynak: Haber7)

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2015, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142