Title of a News Article

HDP'lilere büyük şok! Meclis'te...

.

HDP'lilere büyük şok! Meclis'te...
banner206
 Dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmasında topun ağzında olanlar HDP milletvekilleri. AK Parti'nin formülü 'terör' kriterini uygulamak. Dokunulmazlık dosyaları içinden terör ve terörle bağlantılı suçlara ilişkin olanların ayrılarak Genel Kurul'a indirilmesi gündemde. Bu başlık altında diğer partilerden hiç bir milletvekilinin dosyası yok. HDP'li milletvekilleri hakkındaki dosyaların ise çoğunluğu terör ile ilgili.

HDP Van milletvekili Tuğba Hezer'in Ankara'da 29 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştiren Abdülbaki Sömer'in taziyesine katılması dokunulmazlıkların kaldırılması konusunun gündemdeki yerini üst sıraya taşıdı. AK Parti milletvekillerine göre bu olay dokunulmazlıklar konusunda bardağı taşıran damla oldu. Sadece AK Parti milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değil, CHP ve MHP'nin de Hezer'e gösterdiği tepki sonucu dokunulmazlık dosyalarının raftan indirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

Dosyalarda ayrım kriteri: Terör

Meclis'e ulaşan dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin tezkerelerin sayısı 452'ye ulaştı. Bunların arasında büyük bölümünü geçen dönemden kalan dosyalar oluşturuyor. En fazla dosya sayısı HDP milletvekillerine ait. AK Parti milletvekilleri özellikle HDP'li Tuğba Hezer olmak üzere, Faysal Sarıyıldız ve Selahattin Demirtaş'ın toplum vicdanını yaralayan faaliyetler içinde bulundukları ve bu isimlerin dokunulmazlık zırhından arındırılması gerektiği görüşünde.

 Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre AK Parti'de dosya sayısının çokluğu nedeniyle, bu dosyalardan özellikle terör ve terörle bağlantılı suçların gündeme alınarak sonuçlandırılması öne çıkıyor. Kaynaklar bu konudaki dosyaların HDP milletvekillerine ait olduğunu belirterek, "diğer partilerin milletvekilleri hakkındaki dosyalar başka suçlardan. Aralarında terör yok" dedi. Kulislerde, "teröre çağrı, terörü yöntem olarak önerme, seçme, kullanma gibi durumlar" tanımı doğrultusunda dokunulmazlıkların kaldırılabileceği konuşuluyor. Kaynaklar, adi suçlar ve siyasi suçların diğerlerinin kapsamda dışında bırakılabileceğini belirtiyor.

 

Dosyaların raftan inmesi...

Kaynaklar, HDP'li Tuğba Hezer'in taziye çadırını ziyareti hakkında henüz Adalet Bakanlığına ulaşan dosya olmadığı bilgisini verdi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, kurulan taziye çadırını ziyaret ettiği ve Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümündeki konuşması nedeniyle HDP'li vekil hakkında 2 soruşturma başlatmıştı. Hezer, "Terör örgütü propagandası yapmak"la suçlanıyor. Kulislerde, Hezer hakkındaki dosyanın Meclis'e gelmesinden sonra sürecin başlayabileceği konuşuluyor.

 

Dokunulmazlıkların kaldırılması süreci

Meclis'e gelen dokunulmazlık dosyaları konusunda en son kararı Meclis Genel Kurulu veriyor. Ancak bundan önceki süreç önem taşıyor. O da Anayasa ve Adalet Komisyonlarından oluşan Karma Komisyonun dosyalar hakkında vereceği karar. Komisyon tüm dokunulmazlık dosyalarını da ele alabilir, bir kısmını gündeme alıp, bir kısmını dönem sonuna da bırakabilir.

 Karma Komisyonun başkanlığını Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop yapacak. Bu komisyon, dokunulmazlık dosyalarını incelemek üzere ad çekerek beş üyeli bir hazırlık komisyonu oluşturacak. Hazırlık Komisyonu dosyaları inceleyecek, gerekirse milletvekillerini dinleyecek, raporunu  en geç bir ayda verecek. Hazırlık Komisyonu'nun raporu Karma Komisyonda bir ayda sonuçlandırılacak.

Karma Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasına da, kovuşturmanın dönem sonuna ertelenmesine de karar verebilir.

Dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verilirse, Genel Kurulda görüşülür. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili isterse hazırlık komisyonunda, Karma Komisyonda ve Genel Kurulda kendini savunur.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195