Title of a News Article

HDP'nin Meclis kararı ne anlama geliyor?

.

HDP'nin Meclis kararı ne anlama geliyor?
banner206

 HDP eş genel başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yanısıra bazı milletvekillerinin tutuklanmasının ardından Meclis çalışmalarına katılmama kararı aldı. HDP'nin aldığı bu kararın ne anlama geldiği ise merak konusu oldu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanısıra bazı milletvekillerinin tutuklanmasının ardından Meclis çalışmalarına katılmama kararı aldı. Peki bu ne anlama geliyor?

İşte cevabı...
1- Devamsızlık nedeniyle HDP’lilerin üyelikleri düşerse ne olur?
28 milletvekilinin üyeliğinin düşmesi durumunda ara seçim yapılması gerekir.

2- Devamsızlık yapanların üyeliği kendiliğinden sona erer mi?
Üyeliğin düşürülebilmesi için genel kurulda oylama yapılması gerekir.

3- Milletvekillerinin üyeliği kaç oyla düşürülür?
Devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülebilmesi için 276 oy gerekiyor. Bu süreç en erken şubatta tamamlanabiliyor.

4- Maaşlarında kesinti yapılacak mı?
1 yılda 45 birleşim günü çalışmalara katılmayan milletvekillerinin maaşları 3 ay süreyle 3’te 1 oranında kesiliyor.

5- Daha önce devamsızlık nedeniyle üyeliği düşen milletvekili var mı?
Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar bir örneği bulunmuyor.

6- Başkanlık divanı nasıl etkilenecek?
TBMM’de genel kurul toplantılarına Ak Partili 2, CHP ve HDP’li 1’er başkanvekili başkanlık ediyor. HDP’li Pervin Buldan’ın katılmaması nedeniyle, başkanvekilleri daha sık nöbet tutacak.

7- Komisyon çalışmaları etkilenecek mi?
Meclis komisyonlarında her parti, milletvekili sayısına göre temsil ediliyor. Üçüncü parti durumundaki HDP’nin ihtisas komisyonlarındaki üyeleri, bu süre boyunca görev yapmayacak.

8- HDP’liler sine-i millete dönecek mi?
Yaptıkları açıklamalarda sine-i millete dönmeyeceklerini, sadece TBMM çalışmalarına katılmayacaklarını belirttiler.

9- Meclis’teki sandalye dağılımı nedir?
AK Parti 317, CHP: 133, HDP: 59, MHP: 40, Bağımsız: 1

10- Meclis çalışmaları etkilenir mi?
Genel kurulda toplantı yapılabilmesi için 184 milletvekilinin hazır bulunması, bir oylamada karar verilebilmesi için de 138 milletvekilinin aynı yönde oy vermesi gerekiyor

 HDP MECLİS ÇALIŞMALARINA KATILMAMA KARARI ALDI
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ile 7 milletvekilinin tutuklanmasından sonra Diyarbakır'da toplanan HDP Meclis Grubu ve MYK aldığı kararları açıkladı. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik" dedi.
Meclis çalışmalarına katılmama kararı alan HDP, salı günü grup toplantısını gerçekleştirecek. Ancak kürsüde kimse olmayacak. Onun yerine HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın konuşmalarından kesitler ve tutuklanma anlarına ait görüntülerden oluşan sinevizyon gösterimi yapılacak.
HDP'nin Meclis Genel Kurulu ve komisyonlardaki çalışmalara katılımın nasıl olacağı ile ilgili kararların da alındığı iki toplantının kararları Diyarbakır'da açıklandı.

HDP'li vekiller Meclis Genel Kuruluna ve komisyon toplantılarına katılmayacak.
Bilgen, "Yasama çalışmalarını durdurmaya karar verdik. Genel Kurul çalışmalarına ve komisyonlara katılmama kararımızı deklere ediyoruz. Bizim bu kararımızın Türkiye için, dünya için fark edip etmediğini görmek istiyoruz."
"Çok net bir açıklama yaptık. Bunun gereğini yapacağız. Bundan sonra bizim gündemimizde halkla tartışmak, halkla birlikte karar vermek var" diye konuştu.

(Habertürk)


Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2016, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195