Title of a News Article

KARAKEÇİLİ, UZUN'A KONUŞTU...

KARAKEÇİLİ, UZUN'A KONUŞTU...
banner206

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl başkanı  Ömer Karakeçili, 7 Haziran seçimlerinde iktidara talipli olduklarını söyledi.

Bu haftaki röportajımızın konuğu CHP İl Başkanı İş Adamı Ömer Karakeçili oldu. Karakeçili Aşireti’nin önde gelen isimlerinden olan Ömer Karakeçili ile 7 Haziran seçimlerini ve CHP’yi konuştuk. 7 Haziran seçimlerine gerek Şanlıurfa’da gerekse de ülke genelinde iktidara gelebilmek için yoğun çaba gösteren CHP’nin İl Başkanı Ömer Karakeçili, röportajımızda çok iddialı açıklamada bulundu. Şanlıurfa’da en güzel milletvekili aday listesini kendilerinin çıkardığını iddia eden Karakeçili, “Bu seçimlerin en çok kazanını Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır, bu seçimlerde iktidara talipliyiz” dedi.

 

İşte Karakeçili ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj:

Sizi tanıyabilir miyiz?

1964 doğumluyum. İlkokulu Siverek’e bağlı Alagün Köyü’nde okudum. Ortaokul ve liseyi de İzmir’de özel bir kolejde tamamladım. Daha sonra Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesini okuyordum ama burayı ailevi nedenlerden dolayı yarıda bıraktım. Bir dönem yine bir partinin il yönetim kurulunda görev aldım. Demokrat Parti, Demokratik Türkiye Partisi il başkanlığı yaptım. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen teklif üzerine CHP İl Başkanı oldum. Çiftçilik yapıyorum. 4 çocuk babasıyım.

 

Yaklaşan seçimler öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayları ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Barajı aşan partiler açısından Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi de barajı aşar veya aşamaz bununla ilgili konuşmamız mümkün değil ama kesin barajı geçecek mevcut 3 parti var. Şuanda seçim bildirgesiyle, Batı’da yapılan ön seçimlerle hem Batı’da hem Doğu’da Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili listelerinin en kaliteli listeye sahip olduğunu düşünüyorum. Batı’da önseçimler yapıldı, bu seçimler demokrasi şöleni çerçevesinde oldu. Güneydoğu’da da çok hamleler oldu. CHP’mizin Urfa 1. Sıra milletvekili adayı Siverek eski Belediye Başkanı Ali Murat Bucak Doğru Yol Partisi kökenli, abisi eski milletvekili, amcası eski milletvekili, siyasi bir aileden geliyor. Elazığ’dan Fevzi Septioğlu, Van’dan Ali Kartal aday gösterildi. Cumhuriyet Halk Partisi kendini yeniledi, devrimciliğini gösterdi. Siyasetin malzemesi insandır, oydur. Siz ne kadar çok oy alırsanız, ne kadar çok vekil alırsanız siz o kadar başarılı olmuş olursunuz. Bizde bu başarıyı Urfa’da elde etmek istiyoruz. Benim genel başkanımıza da sözüm vardı; “Ben milletvekili adayı olmayacağım, il başkanı olarak devam edeceğim, teşkilatları toplayacağım” diye. Çok güzel adaylarla bu seçime gidiyoruz. Çok şükür kalbimiz temiz, Allah bize nasip etti şuanda Urfa’da en güzel liste Cumhuriyet Halk Partisi’nin listesidir.

 

Seçimlere 1 ay kaldı. Şanlıurfa’ya baktığımızda bir seçim havası yok, bunu neye bağlıyorsunuz?

Çünkü halkın Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı çok büyük bir küskünlüğü var, hayal kırıklığı var. Özellikle listeler açıklandıktan sonra biz çok çekiniyorduk. Cumhuriyet Halk Partisi’ni Şanlıurfa’da nasıl şaha kaldırırız, nasıl vekiller çıkarırız diye düşünürken Adalet ve Kalkınma Partisi bizlere yardım etti, çünkü o kadar berbat toplumda karşılığı olmayan insanları listeye koydular, bizim önümüzü açmış oldular. Halkların Demokratik Partisi de aynı şeyi yaptı. HDP’nin listesine de baktığınız zaman hiç Urfalı yok, insanları tanımadığı ve Urfa’da hayatı geçmemiş insanlar var. Biz bu konuda çok şanslıyız.

 

Seçim çalışmalarınızda ilçeleri de geziyorsunuz. Siyasetin içerisinden gelen birisiniz, Şanlıurfa’da 1 Milyona yakın seçmen var. Aşiretlerin bu seçimde etkisi ne olur?

Tabi ki her zaman aşiretler Urfa’da önemli olmuştur, onları bir kenara itemezsiniz. Belki eskisi gibi blok oy aşiretlerde mevcut olmaz ama yine de aşiretlerin yüzde 60’ı, 70’i blok halinde oy kullanırlar, birbirlerine bağları devamlı çok güçlüdür. Yüzde 30’u da nereye gitti derseniz, şehre göç sonucu gençlerin kendi özgür iradeleri ile başka birine bağlı kalmadan oylarını kullanmalarına gidiyor. Kimsenin oyu kimsenin cebinde değil. Özellikle Urfa merkezde yaklaşık 480 Bin oy var, köyleri çıkarırsanız bile merkezde 300 Binin üzerinde oy var. Bu oyları bir aşiret mensubu olun, ister cemaatçi olun ‘bütün oylar benim cebimde’ diyebilecek bir insan olacağını sanmıyorum.

 

İlçeleri, köyleri gezerken vatandaşların sizden talebi ne oluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi olarak ziyaret ettiğimiz birkaç yerde trafo ve benzeri şeyler istendi. Onun dışında her gittiğimiz köyde “Siz iktidar olursanız bizim yolumuzu yapın, yolumuz bakın köstebek gibi” istekler oldu. Bizim iktidar olacağımıza halk da inanıyor. Halkın umudu Cumhuriyet Halk partisi olmuştur. Bu söylemler bize şevk veriyor. Bir köye gideceğimize, bu istekler karşısında, iktidar beklentisi karşısında 10 köye gidiyoruz.


 

Urfa’nın sorunları nelerdir?

Köyleri ziyaret ediyoruz genel de yol sorunuyla karşılaşıyoruz. Yapılan yollar var ama asfalt yapılan yolar köstebek yuvasına dönüş durumda. Bu yolların onarımı yapılmamış, yenilenmemiş. Urfa merkeze 15 km bir köye gittim. Bu köyde içme suyu yok, at arabasıyla bidonlarda su taşıyorlar. Urfa’nın en büyük problemi olmazsa olmazımız eğitim problemidir. Urfa, üniversiteye giriş sınavlarında hep sonuncu oluyor. Hakkâri bile neredeyse önümüzde. On binlerce öğretmen açığımız var. Bunlar çok büyük problem. 13 yıldır tek başına iktidarda olan bir parti var, Urfa’da genel başkanımızla birlikte çocuk hastanesini dolaştık resmen rezalet bir durumda. Yıllardır üniversitenin bitmemiş bir tıp fakültesi hastanesiyle karşı karşıyayız.

 

2002 seçimlerinde CHP Urfa’dan 3 milletvekili çıkardı ve ardından da neredeyse sıfırlara indi. Partiyi toparladınız, son seçimlerde CHP’de çok kopukluklar oluyordu. Bu seçimlerde adaylarınızın ilişkileri nasıl?

Bizim adaylar arasında şuanda çok güçlü birlik ve beraberlik var. Tüm adaylarımızla birlikte ilçelere gidiyoruz. Eski CHP’li dediğimiz tabanın çoğu HDP’ye kaydı. Biz şuanda eski Demokrat gerçekten CHP’li insanları tekrar kucaklıyoruz, partiye kazandırıyoruz. Zaten gönlünde HDP olan bir insanı kazanmamız mümkün değil.

 

HDP sizce barajı aşabilir mi?

HDP, bizim rakibimiz değil. Siz HDP’ye barajı aştırsanız bile önemli olan yüzde 11,12 oy oranı değil. İktidar olma şansı yok. Biz halka diyoruz ki; Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verirseniz iktidar olma şansı var. Ancak CHP ile AK Parti’yi iktidardan düşürürsünüz. HDP’ye oy vererek kimse AK Parti’yi iktidardan alamaz.


 

7 Haziran’daki hedefiniz nedir?

Bunu televizyonlarda söyledim belki biraz insanlara hayaldir ama hayal etmek bile güzel. Ben hep şunu söyledim; imanın şartı 6’dır benim gönlümden geçen 6 vekil çıkarmak yani eski 80 öncesi CHP’yi aynı kıvama getirmek ama halk takdir eder 1 mi verir, 2 mi verir, 3 mü verir 4’mü verir biz saygı duyacağız. Hedefimiz bu. Gönlümüzden geçen kalbimizden geçen bunu neye dayanarak söylüyorum 80 öncesindeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin en güçlü iktidar parti bir Adalet Partisi, bir CHP hem halk tabir o kontrol mekanizması oluşuyordu. Yine o kontrol mekanizması olması lazım yani 4 yıllığına bu halkın Cumhuriyet Halk Partisine şans tanımasını istiyoruz.

 

Şanlıurfalılara son olarak neler söylemek istersiniz?

Ben hemşerilerime bunu söylüyorum, bizim seçim bildirgemizi ulaştıramadığımız insanlar mutlaka olacaktır. Mesela işsizlik sigortasıyla ilgili geçen seçimde de parti olarak anlatamadık ama bu dönemde vatandaşlar bize soruyor, insanlar ilgi gösteriyor ve okuyor. Yani asgari ücreti Bin 500 TL’ye çıkması, hem emekliye 2 tane ek maaşı bayramlarda verilmesi, işsizlik sigortası adı altında 720 milyon paranın ödenmesi yani ömür boyu bu paralar ödenmeyecek. O insana iş bulunduğu zaman zaten otomatik olarak düşüyor ve bunun bütçeye getirmesi 2.94 yani 3 bile değil yani bir bakanlığın bütçesi bile değil hesabı var, kitabı var. Bizim genel başkanımız hesap uzmanı ve bu işi de çok iyi yapan bir ekonominin başında Faik Öztrak var, eski merkez bankasının başkanı ve bizimde genel başkan yardımcımız. Biz çok güçlüyüz ve iktidara talibiz. Biz hemşerilerimizden şunu talep ediyorum; arkadaş memnun değilseniz verirsiniz oyunuzu CHP’ye vur gitsin sloganımız bu. Daha yaşanılabilir, daha hukuka saygılı, demokrasiyi özümsemiş bir iktidar istiyorlarsa bizimde böyle krallıkla işimiz olmaz genel başkanımızın mütevazi bir hayatı var. Gitsin bunlar 4 sene bizi denesinler eğer biz beceremesek yine 4 sene sonra sandık var, bu sefer bizi gönderirler ama mutlaka bize bu şansı versinler biz bunu istiyoruz.   

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195