Title of a News Article

Sessiz seçim!

.

Sessiz seçim!
banner206

1 Kasım seçimlerine sayılı günler kalırken, Şanlıurfa’da seçim heyecanından uzak bir tablo görünüyor. Geçen seçimlerde AK Parti’nin 7, HDP’nin de 5 milletvekili çıkardığı Urfa’da, sessiz geçen bu seçimin sandıklara nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

 

UĞUR BUDAK

7 Haziran seçimlerinde tek partili iktidar çıkmaması ve koalisyon görüşmelerinin de olumsuz sonuçlanmasının ardından seçim kararı alınmıştı. 1 Kasım’da yapılacak seçimler için partiler, çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu seçimin önceki seçimlerden heyecansız geçtiği görülüyor. Bunun nedeni ise, 7 Haziran seçimlerinden sonra terör olaylarının yeniden artması olarak gösteriliyor.

Ayrıca Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısına sahne olan ve 97 kişinin ölümüne sebep olan Ankara’daki patlamanın da seçim çalışmalarını olumsuz etkilediği görülüyor.

 

Tablo ne olacak

Geçen seçimlerde Şanlıurfa’da Adalet ve Kalkınma Partisi 7, Halkların Demokratik Partisi ise 5 milletvekili çıkarmıştı. Sayılı günlerin kaldığı 1 Kasım seçimlerinde ise nasıl bir sonuç ortaya çıkacağı merak ediliyor. Özellikle AK Parti’nin tek başına iktidar olup olmayacağı ve Şanlıurfa ile ülke genelinde kaybettiği oyları geri alıp almayacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Urfa’daki sessizlikten dolayı sandıklardan nasıl bir sonuç çıkacağı henüz belli değil.

 

AK Parti büyük darbe görmüştü

Bu arada AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde en büyük darbeyi yediği illerin başında Şanlıurfa geliyordu.  2011 seçimlerinde Şanlıurfa'da yüzde 65 civarında bir oy alan AK Parti’nin, 7 Haziran seçimlerindeki bu oranı yüzde 44'e düştü. HDP ise ilk kez parti olarak girdiği seçimlerde yüzde 10'luk barajı geçerek AK Parti'ye en büyük darbeyi vurarak yüzde 39 oy almıştı. Şanlıurfa’dan yeniden 1. Sıra Milletvekili Adayı olarak Eski Bakan Faruk Çelik’i gösteren ve listesinde büyük değişiklik yapan AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde kaybettiği oyları bu seçimde almayı planlıyor. Geçen seçimlerde 5 milletvekili çıkaran ve 1 Kasım’da bu 5 isimle yeniden seçime girecek olan HDP ise, Urfa eski Belediye Başkanı Feridun Yazar’ı da 6. Sıradan aday göstererek oyunu arttırmayı planlıyor. Ancak PKK’nın güvenlik güçlerine yönelik saldırılarından dolayı ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da HDP’nin oyunun düşeceği öngörülüyor. Lakin yapılan tüm anketlerde HDP’nin baraj altı kalmadığı ortaya çıkıyor.

 

CHP ve MHP de iddialı

Öte yandan geçen seçimlerde Şanlıurfa’dan milletvekili çıkaramayan Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi de, 1 Kasım seçimlerinde milletvekili çıkarabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Geçen seçimde Siverek eski Belediye Başkanı Ali Murat Bucak ile seçimlere katılan ve 31 Bin 273 oy almasına rağmen beklediği başarıyı alamayan CHP, 1 Kasım seçimleri için aday değişikliğine giderek, Şanlıurfa eski Milletvekili Mehmet Vedat Melik’i aday gösterdi. Milletvekilliği yaptığı 2002 ile 2007 yılları arasında Urfa’nın sorunlarını TBMM’de dile getirmesinden dolayı vatandaşların takdirini alan Melik’in, 1 Kasım seçimlerinde TBMM’ye gidebileceği belirtiliyor. MHP ise, 1 Kasım seçimlerinde yine Harran eski Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz ile yarışacak. Geçen seçimlerde 42 Bin 479 oy almasına rağmen Meclise gidemeyen Özyavuz, bu kez TBMM’ye gidebilmek için işi sıkı tutuyor. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2015, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195