Title of a News Article

Urfa'daki Aziz Nesin'lik olay Bakan'a soruldu

Urfa'daki Aziz Nesin'lik olay Bakan'a soruldu
banner206

 HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Suruç İlçesinde meydana gelen bir avukatın polis merkezinde kullandığı bir A4 kağıt dolayısıyla hakkında açılan davayı İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya aktardı. Binici, Bakan Ala’ya konuyla ilgili bir takım sorular da yöneltti.

Milletvekili Binici, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Şanlıurfa Barosu Suruç İlçe Temsilcisi Av. Emin Baran’ın, 16.02.2014 tarihinde gittiği Suruç ilçesi Çarşı Polis Merkezi Amirliğinde görevli polis memurlarının hakaretlerine maruz kaldığı iddiasıyla şikâyetçi olduğunu belirterek, şunları kaydetti;

“Ancak söz konusu şikâyetten aylar sonra ve aynı olaya ilişkin olarak 02.06.2014 tarihinde Başkomiser Cengizhan Zengin imzalı fezlekeyle Suruç Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapılmıştır. Olayın özetinin anlatıldığı fezlekede ise; “…Bu konuşmalar esnasında Av. Emin Baran hiçbir görevliden talep etmeden kamu hizmetinde kullanılan A4 kâğıtların bulunduğu bölümden 1 adet A4 kâğıdı alarak cebinden çıkardığı kalemle yazmak suretiyle kamuya ait malı şahsi işinde kullanmış ve bu suretle kamuyu zarara uğratmıştır. Değeri her ne kadar düşük gözükse de devlet malının, kamu malını zarara uğratmıştır. Bu nedenle Av. Emin Baran hakkında resmi kurumdan hırsızlık yapmaktan ve kamuyu zarara uğratmaktan dava açılması kamu adına talep olunur.” ifadelerine yer verilmiştir.

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun polisin genel emniyetle ilgili grevlerinin sıralandığı 2’nci maddesinin VII bendinde; “İşlenmekte olan bir suçun işlenmesine veya devamına mani olmak” ayrıca aynı kanunun 4/A maddesinin (a) bendinde ise “Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek” hükümleri yer almaktadır.”

Milletvekili Binici, bu bağlamda; Bakan Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplanmak üzere şu soruları sordu;

1- Av. Emin Baran tarafından “çalındığı” iddia edilen A4 kâğıdının değerinin belirlenmesi için bilirkişi tayini yapılmış mıdır? Yapılmış ise bilirkişiye ödenen veya ödenecek ücret ne kadardır?

2- “A4 kâğıdı hırsızlığı” olayı için bu güne kadar yapılmış her türlü yazışmalar dâhil olmak üzere kullanılmış olan toplam A4 kâğıdı miktarı nedir?     

3- “A4 kâğıdı hırsızlığı” olayının soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde kullanılması muhtemel toplam A4 kâğıdı miktarının kaç adet olacağına dair tahmini sayı var mıdır? Varsa bu sayı kaçtır?     

4- Resmi kurumdan hırsızlık yaptığı iddia edilen Av. Emin Baran’ın A4 kâğıdını ”çaldığı” esnada Suruç Çarşı Karakolunda bulunan polis memurlarının sayısı kaçtır?

5- Olay esnasında Çarşı Polis Karakolunda bulunan polis memurları tarafından “A4 kâğıdı hırsızlığı” fiilini işlediği iddia edilen Av. Emin Baran’a karşı herhangi bir müdahalede bulunulmuş mudur?

6- Müdahalede bulunulmamış ise olay yerinde bulunan polis memurlarının 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunundan kaynaklı görevlerini ihmal suçu işlediklerini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız polis memurları hakkında adli ve idari soruşturma açtıracak mısınız?   

7- Başkomiser Cengizhan Zengin imzalı fezlekenin, Suruç Çarşı Polis Merkezinde yaşandığı iddia edilen “hırsızlık” olayından tam 3,5 ay sonra Suruç Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmasının gerekçesi nedir?

8- Olayın meydana geldiği tarihten 3,5 ay sonra hazırlanmış polis fezlekesi ile Av. Emin Baran’ın Suruç Çarşı Polis Merkezi Amirliğinde hakarete uğradığına dair yaptığı şikâyet arasında illiyet bağı olup olmadığının açığa çıkarılmasına dair herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2014, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195