Title of a News Article

YAVUZ: TÜRKİYE’DE BARIŞ KAZANACAK

 YAVUZ: TÜRKİYE’DE BARIŞ KAZANACAK
banner206

Halkların Demokratik Partisi Urfa İl Eş Başkanı Rıdvan Yavuz, 7 Haziran seçimleri öncesinde partilerine yönelik yoğun saldırılar olduğuna dikkat çekerek, “Bütün bu yapılan saldırılar sandığa şiddetle yansıtılmamıştır ve sandıktan ısrarla barışın mesajı çıkmıştır. Türkiye’de barış kazanacaktır. Türkiye’nin geleceği aydınlıktır, buna desteğimizi, katkımızı sunmaktan geri durmamalıyız ”dedi. 

RÖPORTAJ:UĞUR BUDAK
Bu haftaki röportajımızın konuğu HDP Urfa İl Eş Başkan Adayı Rıdvan Yavuz oldu. 7 Haziran seçimleri öncesinde de röportaj yaptığımız Yavuz ile bu kez seçim sonuçlarını, seçmenin vermek istediği mesajı, HDP’nin şantajla oy aldığı iddialarını ve koalisyonu konuştuk. Seçmenin tekçi bir anlayışla Türkiye’nin yönetilemeyeceğinin mesajı verdiğini vurgulayan Yavuz, “AKP iktidarının ‘Taraf olmayan bertaraf olur’ söylemi halklar tarafından kabul edilmemiştir” dedi.

 

İşte HDP Urfa il Eş Başkan Adayı Rıdvan Yavuz ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;

“VERDİĞİMİZ EMEĞİN SONUCUNU DA ALDIK”

7 Haziran seçimlerinde sandıktan tek partili iktidar çıkmadı. Seçim sonuçları sizi şaşırttı mı?

7 Haziran seçiminin sonuçları aslında bizi şaşırtmadı. Biz 7 Haziran seçimlerinde gerçekten gönüllü bir şekilde, yürekten inandığımız bütün halkımıza yönelik iyi bir çalışma yürüttük. Seçimlere samimi ve içten yaklaştık, verdiğimiz emeğin sonucunu da aldık diye düşünüyorum. Seçim çalışmalarımızı gerek Urfa’da gerekse de Türkiye genelinde başarılı bir seçim sonucuyla taçlandırdık. Seçim çalışmalarında seçim komisyonlarımızda görev alan il ve ilçe yöneticilerimiz, il ve ilçelerin eş başkanları, 12 milletvekili adayımız ve onlarca aday adayı arkadaşımız büyük emek verdi. Emeklerinden dolayı herkesi kutluyoruz, teşekkür ediyoruz. Biz seçim kampanyamızda ‘Yeni Yaşam Çağrı’sında bulunmuştuk, Seçimlere yaklaştıkça bu çağrımızın halka halka büyüdüğünü görüyorduk ve çağrımızı yineledik ve çağrımız da cevap buldu, buda 7 Haziran seçimlerine yansıdı. İstanbul, İzmir, mersin, Ankara, Adana, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesinden alınan oylar gerçekten önemlidir.

 

“YENİ YAŞAM ÇAĞRISI BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

HDP’nin gerçekten halklar adına ve Türkiye’deki yaşam adına samimi bir proje olduğu ispatlanmış oldu. Dalga dalga büyüyen bu yeni yaşam çağrısı büyümeye devam edecek, halktan daha iyi destek alacağına inanıyoruz. Seçim sonuçları birçok yönüyle Türkiye’de aslında yeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. İşte 12 Eylül’den kalan bir seçim barajının yıkılması, yerle bir olması gibi bir sonuç ortaya çıktı. HDP’yi oluşturan, HDP’ye en büyük güç veren bileşenlerden biri belki Kürt siyaset hareketiydi. 1990’lardan bu yana bu siyasal harekete baktığımız zaman Meclise farklı ittifaklarla, bağımsız adaylarla arayışı içerisinde olmuş, birçok seçimde barajın altında kalmış temsiliyetini bulamamış.  90’larda Mehmet Sincar gibi faili meçhule uğrayan milletvekilleri, Leyla Zana gibi cezaevi süreçleri yaşayan onlarca milletvekilimiz oldu. 2007 Seçimlerine de bağımsız adaylarla yaklaşma ve 2011 seçimlerine de tekrardan bağımsız adaylarla girme ve en son Türkiye’de ezilen, emekçi veya temsiliyetini bulamayan bütün kesimleri bir araya gelerek oluşturduğu HDP projesinde de yerlerini almışlar ve bugün 80 milletvekiliyle HDP Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne apayrı bir renk katmıştır. Seçim sonuçlarını sadece 2015’e değil 80’nin darbesinden sonraki bütün süreci aslında göz önüne getirerek olaya baktığımızda bugünkü başarı Türkiye demokrasisi açısından gerçekten önemli ve kıymetlidir. Bütün Türkiye’nin de HDP’li olsun olmasın herkesin gerçekten ortaya çıkan bu tabloya ve bu sürecin tamamının yeni bir sayfaya bürünmesi, yeni bir rotaya bürünmesine sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin geleceği aydınlıktır, buna desteğimizi, katkımızı sunmaktan geri durmamalıyız. Bu aydınlık gelecekte de biz üzerimize düşen ne varsa bundan sonra yapmaya devam edeceğiz. 7 Haziran seçimleri ile ilgili bize oy veren bütün Urfa halkına, bize destek veren, bizimle beraber yol yürüyen ve bize destek vermeyen tüm Urfa halkına seçimin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz, Urfa açısından hayırlı olsun. Bundan sonra da 7 Haziran seçimlerinden çıkan iradenin Urfa için elinden geleni yapacağına devam edecektir. Sözümüz pratiğimizdir şeklinde bir sloganımız vardı, bundan sonra da Urfalılara söylediklerimizi yapmanın sözünü veriyoruz, söylediklerimizi yapmaya devam edeceğiz. 7 Haziran sonuçları bizler açısından halkları açısından, Türkiye halkları açısından önemli bir dönemeç, önemli bir viraj oldu, seçim sonuçları bizi şaşırtmamıştır. Seçim sonuçları bence 100 yıldır halen yönetildiği gibi yönetilmeye devam etmesini isteyen insanları şaşırtmıştır.

 

“BASKIYLA OY İSTEYEN AKP’DİR”

Bazı kesimler özellikle iktidar cephesi HDP’nin oylarını şantajla aldığını iddia ediyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Seçim çalışmalarımızda 7 Haziran gününe kadar baktığımız zaman aslında baskıya ve zulme uğrayan kesim HDP kitlesi, HDP’ye gönül verenler ve HDP’ye gönül verme noktasına gelmiş halklar olduğunu çok iyi görüyoruz. En son Diyarbakır’daki mitingde bombalı patlama, Erzurum’da parti çalışanlarımıza saldırı Bingöl’deki anons aracının şoförünün feci şekilde öldürülmesi, Adana ve Mersin’de parti binalarımıza konulan bombalar, seçim stantlarımıza, seçim bürolarımıza yapılan saldırıların tümü aslında baskının kimden ve hangi niyetle yapıldığı çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. HDP’nin insanlara baskı yapma gibi bir durumu olmamıştır, olamazda. Çünkü gönüllük temelinde bu işe sevgiyle yaklaşma var, biz bu projeyi güler yüzle ortaya çıkarmışız. Hiç kimse bizim baskı ve zorla oy aldığımız veya oy almaya çalıştığımızı iddia edemez. Seçim günü bile Urfa’da 20’ye yakın arkadaşımız sandık başlarında dayak yemiştir, sandık başlarından kovulmuştur yani hangi baskıdan, kimin baskısından söz ediyorlar bilemiyorum. Asıl bunu yapanlar iktidar partisine çalışanlardır. Çünkü köylere gidip ‘Bize oy vermezseniz sizlere oy gelmez’ şeklinde seçmenleri tehdit ediyorlar. AKP, 13 yıldır Urfa’da baskıyla ayakta duruyordu. Bu seçimde Urfa halkı buna çok iyi bir cevap vermiştir. Bir seçim çalışmalarında gittiğimiz her platformda şunu söyledik; Bize verilen bir oy bizim helalimizdir ama bize oy verilmemişse bize yazılacak bir oy bizim için haramdır, bizim oyumuzu da başka bir haneye yazılması da haramdır ve kul hakkı olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla kul hakkı olarak gördüğümüz insanların iradesine baskı yapma gibi bir hadsizliğimiz olamaz. Öyle bir şey de olmamıştır, zaten sonuçlar ortadadır. Bu iddiaların toplumda da inandırıcılığının olmadığını düşünüyorum. Birileri kendi başarısızlıklarını, kendi beceriksizlerini kapatmak için bu iddiaları ortaya atıyorlar.

 

“URFA ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMIŞTIR”

Urfa’daki seçim sonuçlarını nasıl buldunuz, parti olarak hedefinize varabildiniz mi?

İl örgütü olarak 400 Bin gibi bir oy hedefiyle yola çıkmıştık. Belki 400 Bin oy hedefine ulaşamadık ama Urfa’nın Türkiye’de barajın aşılması noktasında da önemli bir kent olduğunu, Urfa halkının hem renkleriyle, hem farklılıklarıyla seçim barajına ve Türkiye seçim kampanyasında apayrı bir renk olacağını da biliyorduk, bu noktada Urfa üzerine düşen görevi yapmıştır. Seçim barajının yıkılması konusunda bize güç veren, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra önümüze koyacağımız yol, bunun üzerine ne yapabiliriz, bundan daha iyi ne yapabiliriz, bunu nasıl daha da geliştirebiliriz, hedeflerimizi büyüteceğiz. Urfa halkı bu konuda müsterih olsun. Hazine yardımı almamıza rağmen iyi bir çalışma yaptık, bu kadar imkânsızlıklar içerisinde böyle bir başarı elde etmemiz çok önemlidir, bunda da Urfa’nın büyük payı vardır 294 Bin oy aldık. Ayrıca bizim kanayan yaramız mevsimlik tarım işçileridir, birçok seçmenimiz de il dışındaydı belki 10 Bin seçmenimiz daha iradelerini sandığa yansıtmalarını sağlayabilseydik belki sonuç bundan daha farklı olacaktı yada kırsal bölgede kullanılan blok oyları biraz daha engelleyebilseydik sonuç değişebilirdi. Ancak yine de genel anlamda Urfa üzerine düşen görevi yapmıştır.

 

“SANDIKTAN ISRARLA BARIŞIN MESAJI ÇIKMIŞTIR”

Geride bıraktığımız seçimde seçmenler nasıl bir mesaj vermek istedi?

Seçmenler Türkiye bugüne kadar yönetildiği bir tarzla yönetilemeyeceğini, seçim barajının bir zulüm olduğunu, Türkiye’de birçok farklı etnik yönüyle kültürel boyutuyla, inanç boyutuyla birçok farklı kesimin olduğunu ve bu kesimlerin hepsinin eşit bir şekilde yaşam tarzına sahip olduğunun mesajını vermiştir. Tekçi bir anlayışla Türkiye’nin yönetilemeyeceğinin mesajı verilmiştir, AKP iktidarının ‘Taraf olmayan bertaraf olur’ söylemi halklar tarafından kabul edilmemiştir. Ben şuna inanıyorum; Türkiye’de barış kazanacaktır. Bütün yapılan saldırılar sandığa şiddetle yansıtılmamıştır ve sandıktan ısrarla barışın mesajı çıkmıştır. Hepimizin siyaset üstü bir noktadan barışı sahiplenmemiz gerekiyor. Bence seçimin kazananı barış olmuştur.

 

“CEYLANPINAR VE BİRECİK’TE SEÇİM BİZE ÖZELLİKLE KAYBETTİRİLDİ”

Seçim sonuçlarına göre; HDP, Urfa’nın birçok ilçesinde 1. Parti çıktı. Sizce bu yerel seçimlere de yansıyacak mı?

2014 Yerel seçimlerinden buyana partimizin yükselişi var. 2014 Yerel seçimlerinde Ceylanpınar ve Birecik’te seçim bize özellikle kaybettirildi. O dönem o belediyeleri alıyorduk ama seçim hileleriyle, baskıyla bir şekilde elimizden alındı. İlçelerin bu seçimlerdeki tepkisi şudur; “Biz çok göz ardı ediliyoruz, biz gereken ilgi ve alakayı bugüne kadar görememişiz. Birileri her seçim sadece gelip bizden oyumuzu alıp gitmişler ve bir daha bize gelmemişler, hizmet getirmemişler.

Biz Viranşehir’de, Siverek’te, Ceylanpınar’da, Halfeti’de, Hilvan’da Urfa’nın bugüne kadar yönetilme şekline seçimlerde büyük bir itiraz oldu.  Viranşehir’de yerel seçimleri çok az bir farkla kazanmıştık ama bu seçimde Nureddin Nebati’ye rağmen, Mehmet Akyürek’e rağmen 21 Bin oy fark attık. Urfa’nın 8 ilçesinde birinciyiz, ben inanıyorum bu sonuçlar önümüzde yapılacak yerel seçimlere de yansıyacak. Urfa halkı özgür iradesine ve birlikte yaşamaya daha çok sahip çıkacaktır. 

 

Sizce koalisyon hükümeti kurulur mu veya erken seçime mi gidilir? Eğer erken seçim söz konusu olursa seçmenler en büyük cezayı kime verir?

Bu Parlamentoda halkın verdiği mesajın iyi algılanması gerektiğini düşünüyorum. Siyaset üstü bir samimiyetle partilerin Türkiye’nin sorunlarını çözme noktasında bir araya geldiği mesajı çıkmıştır. Bunun böyle algılanması gerekiyor. Bir şekilde koalisyon yapılması gerekiyor. Erken seçim Türkiye’nin avantajına mıdır veya erken seçim olursa mesaj nasıl olur? Bunları konuşmak biraz erken, halen zaman var. Sandıktaki mesajı Parlamentonun dikkate alması gerekiyor. Temennimiz birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Koalisyon kurulur diye düşünüyorum. Türkiye ekonomik olarak büyük problemlerin içerisindeyken, Urfa ekonomik anlamda sıkıntılar yaşarken yeni bir seçimde partilerin pervasızca masraf yapması, trilyonlarca paraların seçime harcanması bir israftır. Zaten seçim sisteminin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu şekilde bir seçim süreci ve kampanyası ülkemiz ekonomisi açısından büyük zarardır. Son olarak tekrardan bütün Urfa halkına teşekkür ediyorum, Urfa’ya verdiğimiz bütün sözleri yerine getirme sözünü veriyorum. Partimizin kapısı bütün Urfa halkına açıktır, Urfamızın derdi bizim derdimizdir.

 

Röportajımız için zaman ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bu fırsatı bana tanıdığınızdan dolayı ben sizlere teşekkür ederim.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2015, 16:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195