Title of a News Article

Yıldırım'ın önceliği Başkanlık Sistemi

.

Yıldırım'ın önceliği Başkanlık Sistemi
banner206
Başbakanlığı Ahmet Davutoğlu'ndan devralacak Binali Yıldırım'ın hükümet programında başkanlık sistemi güçlü bir şekilde vurgulanacak. Davutoğlu'nun programın başkanlık "sınırlı" alanda kalmıştı.
AK Parti'nin bugün yapılacak olağanüstü kongresinde genel başkanlığı Ahmet Davutoğlu'ndan alacak olan Binali Yıldırım, kendisine verilecek hükümet kurma görevinin hazırlıklarına hız verdi.

65'inci Hükümet'in farkı, öncelikle hükümet programında görülecek. Metinde üç başlıkta önemli değişiklik olacak.

ÜRETEREK BÜYÜYEN TÜRKİYE: Son bir hafta içerisinde tüm ilgili bakanlıklar, hükümet programı konusunda kendilerine düşen taslak çalışmayı tamamladı. Anayasa, yargı, ekonomi, sosyal politikalar konusunda ekipler halinde yürütülen çalışmaya son noktayı Binali Yıldırım koyacak. Hükümet programı, AK Parti'nin tüm programından büyük farklılıklar içermeyecek. Ancak birkaç başlık Yıldırım - Erdoğan ilişkisine ilişkin ipuçları verecek. Programın ana başlığını, 'Üreterek Büyüyen Türkiye'' oluşturacak.

BAŞKANLIĞA GÜÇLÜ VURGU: Metindeki en büyük fark, 'yeni anayasa ve başkanlık sistemine' ayrılan bölümde olacak. Ahmet Davutoğlu hükümetinin programında 'sınırlı' yer alan bu bölüm, daha da ayrıntılandırılacak. Ancak bazı parti yöneticilerinin gündeme getirdiği ve tartışma konusu olan 'partili cumhurbaşkanı', metinde bağımsız bir proje olarak yer almayacak. Bunun yerine tam başkanlık sisteminin denenmesinin ardından son seçenek olarak gündeme gelebileceği ifade edilecek.

YARGI REFORMU: Yeni anayasa dışında yargı reformuna olan ihtiyaç eskiden olduğu gibi geniş yer alacak. Öncelikli yasa değişikliklerinde Siyasi Partiler Yasası'na vurgu yapılacak. Ancak Avrupa Birliği'nin (AB) öncelikle çıkarılmasını istediği 'terörün tanımı, siyasi etik yasası, siyasetin finansmanı ve şeffaflık' gibi konular alt sıralara konulacak.

ENFLASYONLA MÜCADELE: Programın ekonomi ve yatırımlar bölümünde Binali Yıldırım'ın etkisi daha fazla hissedilecek. 'Üreterek Büyüyen Türkiye' sloganına uygun olarak üretim, istihdam ve ihracatla ilgili önemli vurgular yapılacak. Enflasyonla mücadele argümanlarında değişikliğe gidilecek. Sadece para-kur, faiz politikalarıyla değil talep-arz-üretim üçgeninin güçlendirilmesiyle enflasyonla mücadele hedefleri belirlenecek.

SÜRPRİZ PROJE: Doğrudan yatırımların artırılması için yeni destek politikalarına yer verilecek. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, istihdam ve üretimin artırılması için politikalara vurgu yapılacak. Yıldırım'ın öncelik vereceği bazı yeni projeler de hükümet programının dikkat çeken başlıkları arasında yer alacak.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2016, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195