Title of a News Article

YSK Duyurdu! Seçim Yasakları Başlıyor

.

YSK Duyurdu! Seçim Yasakları Başlıyor
banner206
 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlıyor. YSK'nın seçim takviminde yer alan detaylara göre yasaklar 14 Haziran 2018 tarihinde başlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için belirlemiş olduğu takvime göre; oy verme gününden onuncu gün öncesinde kısacası 14 Haziran 2018 tarihinde, sabah başlayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18:00'a kadar sona erecek yasaklar başlıyor.

Seçime katılım sağlayacak siyasi partiler ve bağımsız adaylar seçim propaganda süresinin sona ermesiyle beraber yazılı basında ilanlar ve reklamlar yoluyla ayrıca internet adresi açarak sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecekler.

Ayıca vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarında taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü ve yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılmayacağı ifade edildi. Diğer yandan siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecekler.

Diğer yandan oy verme gününden önceki 10 günlük süre içerisinde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminlerle beraber bilgiler ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi partilerin veya adayın lehinde vatandaşların oyunu etkileyecek biçimde yayın yapmaları ve herhangi bir surette dağıtımının yasak olacağı belirtildi.

Bu sürenin dışında yapılacak olan yayınlar, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması esnasında araştırmaların hangi kuruluşlar tarafından yapıldığı, denek sayılarının araştırmalarda kimler tarafından finans edildiği zorunlu olacak.

Ayrıca bu madde hükümlerine göre yapılacak olan propagandaların ve yayınların ilkeleri YSK tarafından belirlenecek.

Seçim propagandasının başlangıcı tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içerisinde devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunması yasaklanacak.

Bunlara yönelik olarak seçim propagandasının başlangıcı tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içerisinde ise; Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacağı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2018, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195