Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığı kente kazandırılması ELZEM haline gelmiş olan BÖLGE KAN MERKEZİ, KIZALY AŞ EVİ ve TAM DONANIMLI LOJİSTİK DEPO projeleri için siyasilerden ve bağışçılardan destek bekliyor.
Kızılay, 11 ilde şiddetli olarak hissedilen 7.6 ve 7,7 büyüklüğündeki iki depremin ardından yaraları halen sarmaya devam ediyor.
11 ilin arasında bulunan Şanlıurfa’da depremden en fazla etkilenen iller arasında yer alırken kentte 55 bin binadan 71'i yıkıldı. 7 bin 188 binayla ilgili tespit yapılamadı. Toplam ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık bina sayısı 584, komut sayısı 2 bin 614 oldu. Depremlerde 95 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1791 vatandaşımız yaralandı.
Depremin olduğu andan itibaren bölgede beslenme, temel ihtiyaç maddeleri ve afetzedelere yönelik psikolojik ilk yardım faaliyetleri veren Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığı yüzlerce çalışanı ve binlerce gönüllüsüyle depremin ilk gününden bugüne acıları dindirmek için milyarlarca adım attı. Her adım umuda, güvene, hayata birçok faaliyetle Ülkemizin gurur kaynağı olan ve Şanlıurfa’da birçok önemli projeye imza Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığı vatandaşlardan tam not alırken 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezleri depremlerin birinci yıl dönümü Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığının hayata geçirmeyi planladığı projeleri akla getirdi.
Depremin ve selin olması an meselesi peki Şanlıurfa Kızılay olası bir depreme yada sel felaketine yada doğal afetlere müdahale etme konusunda ne kadar hazır, yeterli ekipman ve ve daha Donanımlı bir bina , AŞ EVİ yada Lojistik Depo varmı
Kamuoyu bu sorulara cevap arıyor. Vatandaş Kızılay’ın hayata geçirmek istediği projeler konusunda bağışçılar tarafından yalnız bırakıldığına inanıyor.
ARSA VAR DESTEK YOK.BAĞIŞÇILARA ve URFA’NIN SİYASİLERİNE ACİL ÇAĞRI
URFA DONANIMLI BİR KAN KAN MERKEZİNE KAVUŞMALI GAZİANTEP İLİNDEN BAĞIMSIZ ÇALIŞMALI
Şanlıurfa’da en acil projelerin başında Kan Merkezi projesi başta geliyor. Neden mi? …Şanlıurfa ili Kan bölge merkezi olarak Gaziantep Bölge Kan merkezine bağlı. Şanlıurfa’da toplanan kanlar Gaziantep'e gidiyor laboratuvarda testleri yapıldıktan sonra Şanlıurfa’daki hastanelere günde 2 kez araç ile nakil yapılmakta. Dolayısıyla Acil kan ihtiyacı olduğunda gidiş geliş mesafe göz önüne alındığında 3 saat geçmekte. Şanlıurfa en uzun sınır mesafesine sahip bir ildir. Nüfus olarak ta Gaziantep'ten fazla olup, nüfusa oranla kan toplama konusunda daima olarak üst sıralarda bulunmak. Ancak Aferez cihazı da Gaziantep Bölge Kan Merkezinde bulunmaktadır.
Bu hayati önem taşıyan sorunun çözülmesi için Şanlıurfa’ya Bölge Kan Merkezi yapılması gerekiyor. Bu noktada alt yapı çalışmaları ve gerekli görüşmeler Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığının mevcut yönetimi tarafından zamanında büyük bir ivedilikle yapılmış ve 4500 m2 arsa Kan Merkezinin yapımı için arsa sorunu çözülmüş.
SİYASİLERE VE BAĞIŞÇILARA ACİL ÇAĞRI
Eğer mevcut başkanlık Urfa’ya yatırım yapan bağışçı ya da bağışçılardan destek alabilirse, Siyasilerin ve STK’larında destek vermesi halinde 4.500 m2 arsa içerisinde Kan bölge Merkezi Şube yeri Toplum Merkezi, İlk yardım merkezi olacak kampüs şekilde yapımı için beklenmekte. Yapılması takdirde Şanlıurfa’nın 70 yıllık kan ihtiyacı karşılanacak olan bu projenin hayata geçirilmesi için acil olarak bağışçılara ve de iktidar milletvekilleri Bekir Bozdağ, Abdülkadir Emin Önen, Abdürrahim Dusak, Mehmet Ali Cevheri, Cevahir Asuman Yazmacı, İbrahim Eyyüpoğlu, Hikmet Başak Mehmet Faruk Pınarbaşı TBBM Genel Kurulunda yapacakları tekliflerle yatırım programına alınması Şanlıurfa için önemli olacak.
AŞ EVİ İÇİN ARSA VAR BAĞIŞÇI YOK.
Günümüzde de Şube Başkanlıkları ya da Temsilciliklerde faaliyetlerini yürüten Kızılay Aşevleri hem ihtiyaç sahiplerinin beslenme ihtiyacını karşılamakta hem de yardımlaşmayı, hoşgörüyü arttıran ve toplumun kaynaklarını yine toplumun sorunlarını çözmek için harekete geçiren uygulamaları kapsamakta. Kızılay aşevlerinde hazırlanan besin değeri yüksek sıcak yemekler yıl boyunca; İhtiyaç sahibi kişilerin hizmetine sunulmakta. Öğretim süresi boyunca öğrencilere öğle yemeği hizmeti olarak verilmektedir.
Deprem ve doğal afetlerde AŞ EVİ hizmeti veren Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığının bu önemli hizmeti yapması için tam donanımlı bir AŞ EVİ Binasına ihtiyaç duyulmakta. Şanlıurfa şube başkanlığı bu konuyla ilgili gerekli girişimleri yapmış ve ihtiyaç duyulan AŞ Evinin yapımı için arsa sorununu ortadan kaldırmış. İpekyol Mahallesinde Aşevi yapımı için tahsis edilen arsanın iki kat üzerine inşa edilmesi için proje tamam, bağışçı yok. Yatırım programına alınması için siyasilerden destek verilmesi beklenen projenin hayata geçirilmesi için bağışçı beklenmekte.2 kat olarak yapılması planlan Aşevinin ikinci katı yurt binası olacak şekilde planlanmış.
BİR DİĞER ÖNEMLİ PROJE- LOJİSTİK DEPO
Şanlıurfa Kızılay Şube Başkanlığı İpekyol mahallesinde bulunan mütevazi binasında onlarca çalışanı , binlerce gönüllü çalışanı ile birlikte hizmet vermeye devam ediyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili doğrudan etkileyen 7,7 ve 7,6'lık depremden sonra depremzedelerin yaralarını sarmak için harekete geçen Türk Kızılayı Şanlıurfa Şube başkanlığı, Başkan Opr. Doktor Ahmet Inan ,Başkan Vekili Mehmet Emin Kayısı ve Yönetim Kurulu Üyeleri tüm cefakar çalışanları ve gönüllüleriyle başta Ş.Urfa olmak üzere deprem bölgesine erzak, battaniye, odun, yiyecek ve giyecek gibi yardımları ulaştırdı ve hizmetler hala devam ediyor.
Kurumun daha sağlıklı çalışması olası bir doğal afette temel ihtiyaç maddelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için Eski Havaalanı içerisinde 18.500m2 Lojistik depo yapımı için Milli Emlak Müdürlüğünden tahsis alınmıştır. Herhangi bir afet anında bütün malzemeleriyle hazır bulunması ve bölgeye hitap edecek bir depo yapılması planlanmakta. Tam kapasiteli bir Lojistik depo yapılması için bağışçılardan STK'lardan kurumlardan destek bekliyor.
Vatandaşlar Şanlıurfa Valiliği ve siyasilere seslenerek Şanlıurfa OSB’de faaliyet gösteren yatırımcılarla yapılacak görüşmelerde vergiden muaf tutularak bağışçı konusunun çözüleceğine vurgu yapıyorlar.