Title of a News Article

Milli Sporcudan Urfa’ya övgü dolu sözler…

.

Milli Sporcudan Urfa’ya övgü dolu sözler…
banner206

“Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu” için Şanlıurfa’ya gelen Milli Bisikletçi Ahmet Örken, Şanlıurfa’da olduğunu ve burada yarış koştuğu için çok mutlu olduğunu belirtti.

Şanlıurfa GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliğiyle yapılan Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu dün Şanlıurfa’da tamamlanmıştı.

Türkiye bisiklet sporunun önemli isimlerinden olan, ulusal ve uluslar arası yarışlarda önemli başarılara imza atan Milli Sporcu Ahmet Örken urfastar.com’a konuştu.

Türk sporunun önemli isimlerinden Ahmet Örken’le muhabbet tadında yaptığımız röportajda, Şanlıurfa’daki bisiklet sporunun sorunlarını konuştuk.

Urfa’yı televizyonlardan ve fotoğraflardan gördüğünü söyleyen Milli Sporcu Örken, görüntülerden gördüğümden çok farklı ve çok güzel bir yer olduğunu söyledi.


 

RÖPORTAJ: AHMET YILMAZ

İşte milli bisikletçi Ahmet Örken ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Adım Ahmet Örken Konya’nın Çumra ilçesinde büyüdüm, bisiklet sporuyla da ilk orada tanıştım. 2007 yılında bisiklet sporuyla ilk kez Çatal Çumra Belediyespor’da tanıştım. Daha sonrasında orda ki hedeflerim, başarılarımın sonrasında Torku Şekerspor’a transfer oldum o dönemde ki antrenör Mehmet Şafakçı’nın dikkatini çekmiş başarılarım beni takımına çağırdı ve takımda yer aldım. Orda da bir çok aynı şekilde ulusal ve uluslararası başarılar elde ettim. Onun hemen ardından bakanlığın ve federasyonun oluşturmuş olduğu bir projeyle İsviçre’de bulunan Uluslararası Bisiklet Birliği Velodromda kamp için oraya gittik, orda 1.5 yıl eğitim aldım. Bir çok yarışa katıldık her hafta sonu hemen hemen yarış koşuyorduk. Orda ki çalışmalar benim bu güce sahip olmama büyük katkılar sağladı çünkü orda bir çok yarış koştum ve çok fazla tecrübe elde ettim. 1.5 yıl çalışmanın ardından Türk bisiklet tarihinin ilk Avrupa Şampiyonluğunu elde ettik. Daha sonrasında ise Dünya şampiyonasına katıldım ve Dünya şampiyonasında 5. oldum bunlar velodromda elde ettiğim başarılar. Daha sonrasında Türkiye’ye geri döndüm ve orda ki çalışmalarım aynı şekilde burda da devam etti ve büyükler kategorisine geçtim bu kategoride yarışmak belli bir zaman gerekti benim için o sürecide en iyi şekilde atlattım ve en kısa sürede adapte oldum. Aynı şekilde ulusal ve uluslar arası bir çok yarışlarda derece elde ettim, bunlardan en önemlisi geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunda 2. olarak podyumda yer almam bu kategorideki yarışmada Türk sporcunun daha önce hiç podyum görmediğini ve ilkez benim elde etmem çok büyük gurur verici bunun için çok mutlu oldum. 2018 sezonu için Salcano Sakarya Büyükşehir Belediyespor’la anlaştım ve yoluma burada devam ediyorum. Burada yeni bir oluşum var, yöneticilerimiz ve antrenörlerimiz çok heyecanlı, bisiklet sporuna çok değer veriyorlar ve çok katkı sağlayacaklarını düşündüğüm  için bu takımda yer aldım. İlerleyen süreçlerde güzel ve büyük başarılara imza atacağımıza düşünüyorum.

 


BİSİKLET SPORUNA NASIL BAŞLADINIZ?

Açıkçası böyle bir branşın olduğunu bilmiyordum, ülkemizde böyle bir bisiklet sporunun, bisiklet yarışlarının yapıldığının bilgisi bende yoktu. İlçemiz küçük bir yerdi senede 1-2 defa Konya merkeze gidebiliyorduk. Bir gün abimle yürüyüşe çıkmıştık yürüyüş esnasında abimin arkadaşıyla karşılaştık abimin arkadaşı boyumu, kilomu ve yaşımı sordu senden iyi bir sporcu olur bisikletçi gibi bir fiziğin var, bisiklet sporunu yapmak istermisin dedi tabi ozaman yaşım küçük olduğu için bisiklet söyleyince bir anda heyecanlandım bisikletim olur ve buda yarış bisikletim olacak dedim heyecanlandım ve ertesi gün hemen stadyuma gittim o şekilde bir başlangıç oldu benim için.

 

TÜRKİYE’DE BİSİKLET SPORU DENİLİNCE AKLA GELEN İLK İSİM AHMET ÖRKEN OLUYOR. BU BAŞARININ SIRRI NEDİR?

Aslında her şey çok azimli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Sonrasında ne yapman gerekiyor ve neler yapmaman gerekiyor olmana dikkat etmen gerekiyor bu konulara dikkat ettiğin takdirde bu yol seni başarıya bir şekilde götürüyor ve önüne çıkan tüm engellere karşı çok büyük bir sabırla göstermen gerekiyor. Hani olmadı deyip bir anda bırakmamak gerekiyor ve dört elle sarılmak gerekiyor bu başarıları elde etmek için.


 

ŞANLIURFA’YA İLK GELİŞİNİZ. BURADA BİSİKLET KULLANDINIZ, TRAFİKTEN SİZLERE NE GİBİ TEPKİ GELDİ?

Ben Urfa’yı televizyonlardan ve fotoğraflardan görürdüm. Buraya gelmeyi çok istiyordum hani içimde istek vardı bir gün yarış olmasa dahi kendim gidip gezmek gibi bir hayalim vardı. Geldim ve gerçekten fotoğraflardan ve ekranlardan gördüğümüzden daha güzel, insanları daha sıcak kanlı. Burada bazı şeyler eskimemiş eskisi gibi kalmış. Bisiklet konusuna gelince trafikte her hangi bir sorun yaşamadık, hatta tam merkezden anayola çıkana kadar her hangi bir sorun herhangi bir laf atma hatta selam veriyorlar, el sallıyorlar, korna çalıyorlar selam manasında. Bizi gören şaşırıyor mutlu oluyorlar yüz ifadelerinden belli oluyor onu görebiliyoruz. Ben bu kadar beklemiyordum Şanlıurfa’yı hani bisiklete olan ilginin bu kadar yüksek olduğunu bilmiyordum.

 

ŞANLIURFA’DA GENÇLERİN KENDİ İMKANLARIYLA OLUŞTURDUKLARI BİR TAKIM VAR. BU TAKIMA YETKİLİLER NASIL DESTEK VERMELİ?

Aslında belediyeler takım kurup o takımın en iyi şekilde pazarlamaları kullanmaları gerekiyor. Sadece belediyenin desteğine değil o takıma sponsorlar bularak takımın sezon içerisindeki giderleri için daha rahatlatacak şekilde daha iyi spor yapabilecek şekilde o konuda çalışmalar yürütebilirler çünkü sonuçta bir belediye bu şehrin en büyük firmaları olsun fabrikaları olsun bir çok tanıdıkları olabilir bu konuda bağlantılar kurup hem belediye hem bir firmanın reklamıyla sponsorluğuyla birlikte çok daha iyi şartlar sunabilirler sporculara, diye düşünüyorum.

 

ŞANLIURFA’DA YARIŞ KOŞMAK NASIL BİR DUYGU?

Hayalimde vardı Şanlıurfa’ya gelmek. Burada bisiklet sürebilmek, kullanmak, tarihi alanları görebilmek, izlemek çok istiyordum. Burada yarış koştuğum için ekstra mutluyum, heyecanlıyım böyle tarihi bir şehirde bu bize büyük bir heyecan veriyor.

KISA SÜRE İÇİNDE TÜRK SPORUNUN GÜNDEMİNE OTURAN BİR TRANSFERİN OLMUŞTU. 2018 SEZONU İÇİN İSRAİL BİSİKLET TAKIMINA TRANSFER OLDUN VE ARDINDAN TEKRARDAN TÜRKİYE’YE GERİ DÖNME KARARI ALDIN. BU KARAR SENİ NE KADAR ETKİLEDİ VE TÜRKİYE BİSİKLET CAMİASINDAN NASIL KARŞILANDI?

Aslında gittiğim zamanda hem olumlu karşılayan hem de olumsuz karşılayanlar oldu, döndüğüm zamanda aynı şekilde olumlu karşılayan da oldu olumsuz düşünenlerde oldu. Her iki tarafta benim iyiliğimi düşündüğü için yorumlar yaptılar kendi düşüncelerine göre. Oraya gitmem de annemin içi rahat değildi annem mutlu olmadığı zaman dünyalar benim olsa hiç bir şeye yaramaz o yüzden böyle bir karar aldım.



 

SON OLARAK URFA’DAKİ BİSİKLET SPORCULARINA NELER SÖYLEMEK İSTERSİN?

Öncelikle çok güzel bir branş tercih etmişler. Çok keyifli aynı zamanda çok zor bir branş bisiklet sporu, hem tebrik ediyorum hem de azimli bir şekilde çalışmaları gerekiyor başarı elde etmeleri için. Tabi bunların sadece kendilerinin çabalarıyla bir yere gelebilirler ama bir yerden sonra yetkililerin bunlara destek vermesi lazım yetkililer destek verdiği sürece bunlar bir üst seviyeye çıkabilirler. Burada sporcular gerçekten çok büyük bir fedakarlık göstermişler. Bisiklet sporunu şehre tanıtmaya çalışıyorlar amaçları başarı elde etmek, hayalleri var. Zaten bu her ilde var bir kişi bisiklet sporuna başlıyor onun arkadaşı başlıyor onun eşi dostu başlıyor derken bu bu şekilde yaygınlaşıyor bisiklet kültürünün yaygınlaşmasında çok büyük bir katkıları var bunu unutmasınlar ve ben hepsine teşekkür ediyorum bisiklet camiası adına.


 

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2018, 20:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195