Title of a News Article

Dikkat! Saatler yarın...

Dikkat! Saatler yarın...
banner206
 Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saatiuygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verildi.

Bakanlar Kurulunun 7 Eylül 2016'da aldığı kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmişti.

Saatler geri alınacak mı konusuna cevap arayan vatandaşlar, detayları sorgulamaya devam ediyor. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren konular arasında yer alan saatler geri alınacak mı sorusu, ilgili kurum tarafından netleştirilecek. Peki, bu yıl saatler geri alınacak mı? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler;

Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından bazı ajanslar yaz saati uygulamasından vaçgeçildiğini yazdı. Halbuki gerçek farklıydı. Resmi Gazete'de yer alan açıklamanın 1. Maddesi'nde  Bakanlar Kurulu'nun 7 Eylül 2016 tarihli, 2016/9154 sayılı kararına gönderme yapılıp '28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınması kararlaştırılmıştır' deniyordu. 2. Madde'de ise Bakanlar Kurulu'nun 2016/9154 sayılı kararanın yürürlükten kaldırıldığı belirtiliyordu.

Böylece yaz saati uygulaması kışın sürecek ve saatler geri alınmayacak.

SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesine ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren 130 maddelik torba tasarıya girmesi bekleniyor. Daha önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması gündeme gelen kalıcı yaz saatinin TBMM gündeminde tartışılarak hayata geçirilmesinin benimsendiği belirtiliyor.

Kulislerde, tasarıya yeni maddeler eklenebileceği konuşuluyor. Bunlardan birisinin de kalıcı yaz saati uygulaması olduğu ifade ediliyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 27 Eylül tarihinde yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Kararda, yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulu’na verilen sınırlı yetkinin sürekli hale getirilmesinin yetki aşımı olduğu vurgulanmıştı.

EN GEÇ 30 GÜNDE SONUÇLANACAK

Kararın, davalı Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Bu kararın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, uygulamanın devam edeceğini açıkladı.

Düzenlemenin KHK ile olması bekleniyordu. Ancak eğilimin, düzenlemenin TBMM’de tartışılarak hayata geçirilmesi yönünde ağırlık kazandığı belirtildi. Bunun için de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya bir önerge verilerek düzenlemenin yasayla hayata geçirileceği kaydediliyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2017, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195